Makine mühendisliği en eski ve geniş kapsamlı mühendislik bölümlerinden biri olarak biliniyor. Bunun yanı sıra; en iyi mühendislik bölümleri arasında yer alıyor. Makine mühendisliğinde başarılı olabilmek için; mekanik, termodinamik, malzeme bilimi, elektrik gibi temel alanların anlaşılmasını gerekiyor.
Lisans mezunlarının kazanç durumları incelendiğinde, aylık ortalama kazancı en yüksek olan beş bölüm; pilotaj, havacılık ve uzay mühendisliği, gemi makineleri işletme mühendisliği, matematik mühendisliği ve uçak mühendisliği oldu.
Türkiye'de en çok kazandıran mühendislik dalı petrol ve doğal gaz mühendisliği... Türkiye'nin en çok kullanılan kariyer platformu kariyer.net'e kullanıcılar tarafından girilen bilgilerden elde edilen ortalama aylık net maaş verilerine göre, Türkiye'de en çok kazandıran mühendislik dalı petrol ve doğal gaz mühendisliği.
Mühendislik mesleğinde en fazla işsiz grubunun ziraat mühendisleri olduğu bilinir. Oysa İŞKUR'un işsiz listesinde makine mühendisleri başı çekiyor. 2 bin 672 makine mühendisi iş bulamadığı için kurumun kapısını çalmak zorunda kalırken iş arayan ziraat mühendisi sayısı 2 bin 145 oldu.
İlgili 15 soru bulundu
Listenin üst kısımlarına bakacak olursak, Matematik Mühendisliği, İşletme Mühendisliği, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği gibi bölümler sayısal alanda en hızlı iş bulan bölümler olarak öne çıkıyor.
eleman.net verilerine göre, Mühendis 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 30.800 TL maaş alıyor. Mühendis, 2024 yılında en düşük 27.600 TL alırken, en yüksek 42.700 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Mühendis, Temmuz 2023 yılında ortalama 22.500 TL maaş alıyordu.
TBMM'ye sunulan kanun teklifiyle birlikte memurlara yapılan Temmuz 2023 zammı sonrası Mühendis maaşı 21.295 liradan 33.122 liraya yükselmişti. Ocak 2024'te mühendis maaşları yüzde 49.25 zam ile 49.434,59 TL oldu. Mühendis emekli maaşı ise 22.103,93 TL oldu.
Anket verilerine göre 3 bin 276 mühendis bir işte çalışmakta, 1.557 mühendis ise çalışmamaktadır. Emekli olduğunu belirten 76 kişi bu rakamdan düşüldüğünde geriye kalan 1.481 mühendis "işsiz" olarak nitelenebilir. Dolayısıyla anket katılımcıları arasında işsizlik oranı yüzde 31.2`dir.
Mekatronik mühendisleri, bankamatik, çamaşır veya fotokopi makinesi gibi tüketim mallarından ameliyatlarda yararlanılan hassas robotlar veya otomatik üretim tezgahları gibi karmaşık cihazlara uzanan geniş bir yelpazede yer alan gelişmiş elektromekanik cihazların tasarım ve kontrolü ile uğraşırlar.
ürün ve hizmetlerin en verimli bir şekilde üretim ve dağıtımın. makina, iş gücü, hammadde, bilgi, enerji, çevre ve para gibi kısıtlı kaynaklardan oluşan sistemlerin tasarımını, işletilmesini ve yönetilmesini, ve bu sistemlerin üretkenliğinin ve rekabet gücünün geliştirilmesini sağlayan mühendislik dalıdır.
Özel firmalarda işe yeni başlayan mühendisin maaşı ortalama 30 bin TL bandındadır. Bu oran 80 bin TL'ye kadar çıkabilmektedir. En Düşük Mühendis Maaşı Ne Kadar? Özel firmada çalışan bir mühendisin en düşük alacağı maaş 2024 yılında 25-30 bin TL civarındadır.
Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Jeoloji Mühendisi maaş beklentisi aylık ortalama 42.300 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 37.500 TL ile 55.000 TL arasında değişmektedir.
eleman.net verilerine göre, Uçak Mühendisi 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 72.700 TL maaş alıyor. Uçak Mühendisi, 2024 yılında en düşük 50.800 TL alırken, en yüksek 109.900 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Uçak Mühendisi, Temmuz 2023 yılında ortalama 56.600 TL maaş alıyordu.
Makine mühendisliği bölümü, kendi içinde zorluğa sahip bir alandır ve bu nedenle öğrenci sayısı oldukça fazladır. Bu bölümün meslek olarak önünün açık olması, öğrenciler tarafından tercih edilmesinde büyük etkendir. Geniş çalışma alanları sayesinde bu bölümden mezun olan kişilerin iş bulmaları daha kolaydır.
Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Bilgisayar Mühendisi maaş beklentisi aylık ortalama 29.400 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 26.500 TL ile 42.500 TL arasında değişmektedir.
Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Ziraat Mühendisi maaş beklentisi aylık ortalama 27.400 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 22.500 TL ile 32.500 TL arasında değişmektedir.
Tıbbın gün geçtikçe elektronik ve dijital hale gelmesinden dolayı geleceğin mesleklerinden birisi olarak dikkat çeken tıp mühendisliği yeni bir meslek oluşunun sağladığı yoğun iş imkanlarından dolayı yüksek öğrenim görmek isteyen çok fazla sayıda öğrenci tarafından tercih edilmektedir.
Mimarlık, büyük yapı tasarımı ve mühendislik sanatı olarak bilinen bir disiplindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri