Daha önceleri Tuna-1 olarak adlandırılan ve şimdilerde Sakarya gaz sahası olarak isimlendirilen alanda, tüm doğalgaz çalışmaları tamamlanmıştır. Fatih sondaj gemisi halen Karadeniz ve çevresinde sondaj çalışmalarına devam etmektedir. Bölgede aktif bir çalışma yürütmektedir.
Tarihçe. Fatih, Güney Kore'nin Ulsan kentinde Hyundai Heavy Industries tarafından yaklaşık 860 milyon ABD dolarına inşa edildi ve 25 Kasım 2011'de denize indirildi. Mart 2016'da 210 milyon $ bedelle Chalfont Shipping'e satıldı.
2017 yılının Mayıs ayında boşta kaldı ve yeni bir kontrat bekleyerek Malezya'da kaldı. Ekim 2018'de devlete ait Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) şirketi tarafından 262,5 milyon ABD Doları karşılığında satın alındı. İspanya'nın Algeciras Limanı'na yelken açtı ve 22 Şubat 2019'da Marmara Denizi'ne ulaştı.
Ülkemizde farklı sondaj gemileri bulunuyor. Bu gemilerden ilki, adını Fatih Sultan Mehmet'ten alan Fatih sondaj gemisi. 2011 yılında Güney Kore'de inşa edilen ve 2017 yılında Türkiye'nin sondaj gemileri arasına katılan Fatih sondaj gemisi, 229 metre uzunluğunda ve 36 metre genişliğinde.
Petrol ve doğal gaz arama serüveni kiralık gemilerle başladı. Enerjide bağımsızlık hamlesiyle yola çıkan Türkiye denizlerde kendi filosunu kurdu. Bugün 4 sondaj, 2 sismik araştırma gemisi ile Türk Bayrağı Mavi Vatan'da dalgalanıyor.
İlgili 24 soru bulundu
Türkiye'nin üç sondaj ve iki sismik araştırma gemisi bulunuyor.
Varsayılan bu gemiler 2 ile 3 MMbbl veya 2 ile 3 milyon varil ham petrol taşıma kapasitesine sahiptir.
6. nesil seviyeye sahip olan Fatih sondaj gemisi, sunduğu özellikler ile ülkemizde enerji kaynakları rezervi açısından oldukça önemli adımlara imza atmıştır. 200'den fazla personele sahip olarak çalışmalarını gerçekleştirmekte ve aktif bir şekilde deniz sondajını yürütmektedir.
1) Fatih Sondaj Gemisi
Türkiye Petrolleri A.O. (TPAO) ise gemiyi 2018 yılında 262.5 milyon dolar bedel ile işletme haklarıyla birlikte satın almıştır.
2011 yılında Güney Kore'de inşa edilen Türkiye'nin ilk sondaj gemisi Fatih, 2017 yılında TPAO envanterine katıldı. İstanbul'un fethinin 567. yıl dönümü olan 29 Mayıs 2020'de Karadeniz'deki ilk milli sondajı gerçekleştirmek üzere Haydarpaşa Limanı'ndan yola çıktı.
Mayınlar arka kazan dairesi ile iskele tarafı motora ağır hasar verdi ve yan yatmaya başladı, ardından dördüncü bir mayına daha çarptı. 09.50'de Yavuz bir mayına daha çarptı. 09.55'te Midilli beşinci bir mayına daha çarptıktan sonra alabora oldu ve battı.
Alman zırhlısı Bismarck'ın son muharebesi 26 ve 27 Mayıs 1941 tarihleri arasında Atlas Okyanusu'nda, Brest'in 300 nmi (350 mi; 560 km) açığında gerçekleşti. Muharebenin hattıharp gemileri arasında belirleyici bir çatışma olmasına rağmen, genel olarak kabul gören bir adı yoktur.
Gemi, Kasım 2021'de Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından Daewoo'dan 180 milyon Amerikan doları karşılığında satın alındı. Satış işleminden sonra gemi ilk kez tersaneden çıktı ve Mayıs 2022'de Taşucu Limanı'na getirildi.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) envanterinde bulunan Yavuz'un Türkali-2 kuyusundaki görevinin başlamasıyla Türkiye'nin üç sondaj gemisi Karadeniz'de ilk kez aynı anda görev yapacak.
12 bin metreye sondaj yapabiliyor
Yüksek teknolojiye sahip dünyadaki ilk 5 gemi arasında yer alan Fatih, açık derin deniz (offshore deep gas) sondajı gerçekleştiriyor. Fatih, 229 metre uzunluğunda, 36 metre genişliğinde ve 51 bin 283 groston ağırlığa sahip.
Filosunda 760 gemi var
Şirketin her yıl taşıdığı yük miktarı 22.5 milyon TEU'yu aşıyor. MSC Türkiye, 399.9 metre uzunluk, 61.3 metre genişlik ve 33.5 metre derinliğe sahip. 'Megamax' sınıfında olan geminin, tek seferde 24.346 standart konteyner taşıma kapasitesi bulunuyor.
Fatih, Kanuni ve Yavuz'un ardından filoya katılan gemi, iki aylık bir hazırlık süreci sonrası Akdeniz'de petrol ve doğalgaz arayacak. Güney Kore'de bulunan Okpo Limanı'ndan çıkış yapan sondaj gemisi Akdeniz'de Mersin'in Taşucu NATO Limanı'na ulaştı.
Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Sondaj İşçisi maaşı aylık ortalama 28.800 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Sondaj İşçisi maaşı 23.000 TL iken, en yüksek ise 52.100 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
BİRİNCİ ZABİT (İKİNCİ KAPTAN – EFENDİ KAPTAN):
Geminin emniyetli yükleme / taşıma / tahliye operasyonlarından sorumludur. ISPS Kodu gereğince gemide bulunması gereken 'Gemi Güvenlik Zabiti', çöp yönetimi gereği 'Çevre Kontrol Zabiti' ve geminin disiplin amiridir.
Vickers&Armstrong şirketi tarafından İngiltere'de inşa edilip, parçalar halinde Osmanlı'ya getirilmiş, Taşkızak Tersanesinde monte edilerek denize indirilmiştir (1886). 1888 yılında, Sarayburnu önlerinden dalarak akıntıya karşı ilerlemiş ve Üsküdar önlerinde demirlemiş boş bir gemiyi torpidosunu atıp batırararak ...
Büyük makineli, gücün hıza göre daha önemli olduğu ticari gemilerde, kara araçlarında kullanılan motorine göre biraz daha düşük kalitede ve maliyette olan, marine diesel oil (MDO) ve marine gas oil (MGO) olarak bilinen yakıt tipleri kullanılmaktadır.
Deniz hukukunda gemi kaptanı, gemi seyrüseferdeyken gemide bulunan, gemiyi sevk ve idare eden kişidir.
SPK'nın internet sitesinde yer alan verilere göre; bir varil petrol 42 galon ham petrol eşdeğerindedir (159 litre). Bir varil ham petrolden, 19,6 galon benzin, 10 galon dizel yakıt ve ısıtıcı yakıt, 4 galon jet yakıtı, 1,7 galon ağır akaryakıt, 1,7 galon LPG ve 7,6 galon diğer türevler üretilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri