Beş yıl üst üste zirvede yer alan Japonya'ya Fransa, Almanya, İtalya, Singapur ve İspanya katıldı. Hepsi de dünya çapında 227 noktadan 194'üne vizesiz erişim sağlıyor.
Dünyanın en güçlü pasaportu: İspanya, Singapur'u nasıl geçerek zirveye yerleşti? Aralık 2023 itibarıyla İspanyol pasaportu sahipleri 160 ülke ve bölgeye vizesiz seyahat edebilme hakkına sahip.
Henley Pasaport Endeksi tarafından güncellenen listeye göre, en güçlü pasaport Fransa, Almanya, İtalya, İspanya ve bir önceki yılın da birincisi olan Singapur Pasaportu.
Vizesiz Seyahat
Bu sayede Japonya vatandaşları Dünya'da seyahat özgürlüğü açısından 1. sırada yer almaktadır. Japonya vatandaşları Avrupa Birliği üyesi ülkelerine (28 ülke), ABD, Kanada, Çin, Avustralya ve Yeni Zelanda'ya da vizesiz seyahat edebilme hakkına sahiptirler.
Pasaport sahiplerinin vizesiz gidebildikleri ülke sayılarına göre sıralanan Henley Pasaport Endeksi'ne göre geçen yıl 111 olan Türkiye'nin vizesiz girebildiği ülke sayısı bu yıl 118'e ulaştı. Üç ayda bir yayınlanan 2024 Henley Pasaport Endeksi'nde altı ülke ise, 194 vizesiz destinasyonla ilk sırayı paylaştı.
İlgili 44 soru bulundu
Henley Vize Kısıtlamaları Endeksi 2024 Raporu'na göre Türk vatandaşları sınır kapısında vize alarak, e-vizeyle veya vizesiz 118 ülkeye seyahat edebilmektedirler. Bu sayede Türk vatandaşları 199 pasaport arasından dünyada seyahat özgürlüğü açısından 53. sırada yer almaktadır.
Böylelikle Umuma mahsus pasaport sahibi Türk vatandaşları, toplam 114 ülkeye vizesiz, kapıda vize alarak veya e-vize alarak seyahat edebilmektedirler. 148 ülke ise hususi pasaport ve Hizmet Pasaportu sahiplerine vize uygulamazken 10 ülke kapıda vize vermektedir.
Hususi pasaport olarak isimlendirilen yeşil pasaport ise devlet dairelerinde resmi olarak çalışan kadrolu personellere ve ailelerine verilir. Yeşil pasaporta sahip olan kişilerin en büyük avantajı, birçok Avrupa ülkesine girişte vize şartını yerine getirmek zorunda olmamalarıdır.
Sigorta firması William Russell'ın verilerine göre, Avusturalya en yüksek fiyattan pasaport veren ülke oldu. Avusturalya'da pasaport maliyeti 230 dolar olarak açıklandı. Dünyanın en pahalı pasaportları listesinde 170 dolarla Meksika 2. sırada yer aldı. Avrupa ülkesi İsviçre ise 140 dolarla Meksika'yı takip ediyor.
Henley 2024 Pasaport Endeksi'ne göre bu sene Türkiye en güçlü pasaportlar sıralamasında 118 destinasyonla 52'inci sırada. Türkiye pasaportuyla vizesiz gidilen ülkelerini buradan inceleyebilirsiniz. Suriye, Irak, Pakistan ve Yemen sırasıyla 29, 31, 34 ve 35 vizesiz destinasyonla endeksin son beş sırasında yer aldı.
Dünyanın en güçlü pasaportu sıralamasında zirve değişti, Türkiye kaçıncı sırada? Japonya beş yıl aradan sonra ilk kez dünyanın en güçlü pasaportu sıralamasında zirvedeki yerini kaybetti. Son Henley Pasaport Endeksi 2023 sıralamasında birinci sırayı Singapur aldı.
Son yayınlanan listede büyük bir değişiklik yaşanarak son 5 yıldır birinciliği hiçbir ülkeye kaptırmayan Japonya'nın yerini Singapur aldı.
Birleşik Krallık pasaportu “Guide Passport Ranking Index” sıralamasına göre 3. sıradadır. Birleşik Krallık pasaportu sahipleri, 192 ülkeye vizesiz giriş yapabilirken 37 ülke için vizeye sahip olmaları gerekmektedir.
Dünya vatandaşlığı, yeryüzünde yaşayan insanların ırk, renk, dil ve inanç ayrımı olmaksızın dünyanın vatandaşları olduğu fikri veya bundan doğan kimliktir.
4- Siyah Pasaport (Diplomatik Pasaport)
Siyah pasaport, devlet büyüklerine verilen pasaport türüdür. Meclis üyeleri ve bakanlar bu pasaporta sahip başlıca kişilerdir. Ayrıca bu pasaport görev bitimine kadar geçerliliğini sürdürür. Siyah pasaport sayesinde pek çok ülkeye vizesiz giriş çıkış yapılabilmektedir.
Hizmet pasaportu ya da gri pasaport, tıpkı devlet memurlarına verilen yeşil pasaport gibi devlet için yurt dışında görev yapacak olan kişilere verilen pasaport türüdür. Hususi idarelerce ve belediyelerce verilebilir.
Henley Vize Kısıtlamaları Endeksi 1 Ocak 2024 Raporu'na göre ABD vatandaşları sınır kapısında vize alarak veya vizesiz 188 ülkeye seyahat edebilirler. Bu sayede ABD vatandaşları Dünya'da seyahat özgürlüğü açısından 7. sırada yer almaktadır. Ayrıca Global Pasaport Güç Sıralamasına göre 6. sırada yer almaktadır.
Birleşik Arap Emirlikleri pasaportu “Guide Passport Ranking Index” sıralamasına göre 13. sıradadır. Birleşik Arap Emirlikleri pasaportu sahipleri, 180 ülkeye vizesiz giriş yapabilirken 49 ülke için vizeye sahip olmaları gerekmektedir.
Türkiye'de 2021 verilerine göre 9.6 milyon kişinin pasaportu bulunmakta. Bunların önemli bir kısmı hacca gitmek için alınıyor; kalan kısmı ise çoğunlukla tüm ömürleri boyunca bir veya iki kez yurt dışına çıkan kişilerce kullanılıyor.
SİYAH PASAPORT
Türkiye Cumhuriyeti'nde üst düzey görev yapan kişilere verilen türdür. Bürokrat, devlet görevlileri bu pasaporta sahip olabilirler. Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı yardımcısı gibi devlet üyelerinin yanı sıra büyük elçi ve konsolosluk görevlileri diplomatik pasaport sahibi olabilir.
Suudi Arabistan Umre vizesi için Umuma Mahsus (Bordo), Diplomatik (Siyah), Hizmet (Gri), Hususi (Yeşil) pasaport sahibi T.C. Türk Vatandaşlarının vize alması gerekmektedir.
Pek çok ülkeye ayrıcalıklı olarak vizesiz giriş imkanı sağlayan siyah pasaportun verildiği meslek grupları şunlardır: TBMM üyeleri ve TBMM bünyesinde görevli olan bakanlar. Yargı merciinde görev yapan Yargıtay, Danıştay, Sayıştay ve Cumhuriyet başsavcısı
Şuanda en rahat ve kolay vize veren ülkeler Fransa, Yunanistan ve İtalya'dır. Evraklarınız sağlamsa ve bankada gösterdiğiniz miktar iyise rahatça vize verir bu konsolosluklar bol bol yüklenin.
Vize işlem süresi yaklaşık 3 ‑ 4 iş günüdür. BAE'ye giriş pasaport kontrol birimleri onayına tabidir. Dubai'ye giriş için veriliş tarihinden itibaren 30 gün boyunca geçerli olan 96 saatlik ve 48 saatlik vizeler dışında, tüm vizeler veriliş tarihinden itibaren 60 gün boyunca geçerlidir.
Korona öncesi uygulamalar: Japonya ile Türkiye arasındaki "Vize Muafiyet Anlaşması" uyarınca, turizm ve iş ziyareti amacıyla Japonya'ya gelen vatandaşlarımız 3 ay süreyle vizeden muaf tutulmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri