10×7 metre dikim aralığı 1 dönüme 20 adet ceviz fidanı dikilir.
Ceviz fidanları için tavsiye edilen en uygun dikim mesafesi, 7 metreye 5 metre mesafedir.7 metreye 5 metre mesafe kullanıldığında dönüme ortalama 28 adet ceviz fidanı dikilir. 1 dekara kaç adet ceviz ağacı dikilir diye sorulacak olursa 1 dekar ve 1 dönüm aynı birim olduğu için yine 28 adet fidan dikilir.
1 dönüme kaç ceviz fidanı dikilir? Bizim tavsiyemiz 5 metreye 7 metre olarak dikilmesidir. Chandler türü bu şekilde sık dikime uygun bir türüdür ve bu yüzden üreticiler tarafından tercih edilmektedir. 1 dönüme 33 tane Chandler ceviz fidanı dikebilirsiniz.
5 DÖNÜM ARAZİ İÇİN ORTALAMA GELİR
5 dönüm araziye 150 adet ceviz ağacı dikilir. 150 ağaç ortalama 1500 kilo meyve verir. Cevizin kilosu ortalama 20 tl. 1500 kilo x 20 tl = 30 000 tl gelir elde edilir.
Bir dönüm chandler ceviz bahçesi yılda 500-750 kg arası meyve vermektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Ceviz 1 Kilo (Kg) Fiyatı 2023
Ceviz kilo fiyatı 2023 yılında 136₺'dir. Ceviz türüne göre fiyatlar değişmektedir. Ceviz içi fiyatları kilo bazında 269₺'dir. Kırık ceviz fiyatları kilo (kg) bazında 266₺'dir.
Üreticilerden alınan bilgiye göre Türkiye'de 12 yaşlarında bahçeler 500 kg/dekar verimine ulaşabilmektedir. İyi bir bakımla 10 dönüm chandler ceviz bahçesinin yıllık verimi 8 ton olabilir.
Tüm koşullar iyi olduğunda (bu koşulları diğer yazılarımızda paylaştık) bir Chandler ceviz fidanından 4. Yılda 2-4 kg, 5. Yaşta 5-10 kg, 10. Yaşta 50 kg, 20. Yaşta 100 kg alındığı ve alınabileceği görülmüştür.
Ceviz Yetiştiriciliği Karlı mı? Ülkemizde artan iç talep nedeniyle ihtiyacın bir kısmı ithalat ile karşılanır. Bu şekilde bir ihtiyacın olması, hala cevizin karlı bir yatırım olduğunu gösterir.
Yeni tesis edilen bahçelerde aşı ile üretilmiş fidanlar kullanılmakta ve bu fidanlar daha erken (yaklaşık 4-5 yaşlarında) meyveye yatmaktadır.
Fidan araları 1,5 veya 2 metre sıralar arası 4 veya 3 metre olmalıdır.Bir dönüme 130 ile 160 arasında fidan dikimini yapabilirsiniz.
* Genel olarak sıcaklık ve yağış durumuna göre 10 günde, 7 günde ve çok sıcak günlerde ise 3-5 günde bir periyotlarla 15-20 Lt fidan sulaması önermekteyiz. * Sulama yapılmamasından dolayı yaşanacak su stresi fidan sırasında kök, gövde ve dal gelişimini yavaşlatarak, fidanın kurumasına yol açabilir.
Özellikle en verimli ve aynı zamanda performansı en yüksek ceviz türleri içerisi chandler bir adım öne çıkıyor. Tabii bunlar içerisinde fernor, Fernette, Pedro ve Karaman 1 gibi ceviz türleri bulunmaktadır.
Ticari ceviz bahçelerinin çoğu, 30 ya da daha fazla sene sonra üretim zirvesine ulaşır. Sağlıklı ve olgun ceviz ağaçları 30 – 160 kg ceviz üretmektedir, ancak bu üretim her yıl elde edilmemektedir. Ağacın periyodisite fenomenine karşı doğal bir eğilimi vardır, fakat genellikle her yıl iyi bir üretim sağlar.
FİDAN DİKİMİ
Cevizler genellikle gelişme durumu ve uzun ömrü dikkate alınarak; çeşit özelliği, toprak yapısına göre 8X8 m,9X9 m, 10X10 m,11X12 m aralıklarla dikilmesi önerilmektedir.
Ceviz ağacı çok su istemeyen bir ağaç türüdür. İlk aylarda düzenli olarak sulanması tercih edilebilir. Bunun dışında rutin aralıklarla özel olarak sulanması gerekmez. Bahçede yetiştiği için genellikle mevsimlik yağışlar, ağacın meyve vermek için gereksinim duyduğu suyu karşılayabilir.
1 Dekar Ceviz ağaçlandırması(makineli) için verilebilecek hibe veya kredi: 300 ile 420 TL, 1 Dekar Ceviz ağaçlandırması(işçi) için verilebilecek hibe veya kredi: 220 ile 300 TL arasında ceviz fidanı hibesi veya kredi verilebilmektedir. 5 Dönüm üzeri arazi için 150 TL destekleme vardır.
Ceviz ağacı yetiştiriciliği doğru metotlar uygulandığı takdirde kolaydır ve size uzun vadede fayda sağlar. Gelgelelim, ceviz ağacının hassas olduğu belirli noktalar vardır. Hem yüksek hem de düşük sıcaklığa karşı hassas olup özellikle yüksek derece yaz sıcakları kabukta yanmalara neden olabilir.
Aşılı ceviz fidanları ile bahçe tesis edildiğinde verimde aşısızlara göre %50-60 oranında artış sağlanabilir. Aşısız (yabani) cevizler 7-10 yaşlarında, aşılı cevizler ise 4 yaşından itibaren meyve vermeye başlamaktadır.
Türkiye'de en çok ceviz Ege, Akdeniz, Marmara Bölgesi'nde yetiştirilir. İl bazında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Kahramanmaraş'ta cevizin verimi ve kalitesi yüksektir.
Ceviz fidanı yıllık su ihtiyacı fidan başına 1100-1400 mm seviyesindedir. Her sulama yapılırken 15-20 litreye yakın fidan başına su önerilir. Bu su ihtiyacı tam verime yatmış yani gelişmiş bir ağaç için geçerlidir.
7×7 metre dikim aralığında 1 dönüme 20 adet ceviz fidanı dikilir.
Ceviz bahçe tesisine yapılacak yatırımlar için hazırladığımız fizibilite raporunda, fayda masraf oranı 3,83 olarak tespit edilmiştir. Bu durum 1 TL'lik masrafa karşılık 3,83 TL net gelir elde edilmesi anlamına gelmekte olup yatırımının oldukça kârlı olduğunu göstermekte.
Sertifikalı tüm ceviz fidanları doğru şartlarda ekilip bakımı yapıldığında ilk yıldan sonra meyve verir. Tam verimli ürün ise 7 yılın sonunda alınmaktadır. Ancak bu bilgiler 2 yaş fidanlar için geçerlidir. Yani satın aldığınız ceviz fidanının iki yaşında ve daha fazla olmasına dikkat etmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri