da çevredeki bulunan pasif içiciler tarafından vücutlarına alınmaktadır (Ghany, 2006; Tekbaş, Vaizoğlu, Güleç, & Güler, 2003). Yoğun olarak sigara içenlerin vücutlarında, doğal olarak yoğun bir radyasyon miktarı olacak ve sigara içmedikleri zamanlarda bile, bu radyasyonu etrafa sürekli yayarlar.
En büyük kaynak içinde yaşadığımız binaların yapımında kullanılan taş, toprak ve malzemelerdir. Elektromanyetik radyasyon kaynaklarının yaklaşık %50'sini yaşadığımız binalarda mevcut olan radon gazından almaktayız. Diğer doğal radyasyon kaynakları arasında güneş, hava, su, toprak sayılmaktadır.
Sigara dumanına maruz kalmanın bile kalp-damar hastalık riskini arttırdığını düşünürsek sigarayı az içmenin riski azaltmayacağı açıktır. Dolayısıyla sigarayı günde 1-5 adet kadar kullanmanın günde bir paket içmeye göre daha güvenli olduğunu söylemek doğru bir yaklaşım olmayacaktır.
İlgili 17 soru bulundu
Kurşun radyasyonu en az geçiren metal olması nedeniyle bu ışınlardan korunmada, renkli televizyon tüplerinin yapımında ve mühimmat imalinde de önemli miktarlarda kullanılmaktadır.
Özellikle sarımsak ve soğan vücuttaki radyasyonun atılması için en etkili yiyecekler arasında yer almaktadır. Bunun yanında yeşil çay tüketiminin de vücuttaki radyasyonu atmak için bir etkiye sahip olduğu bilinmektedir.
İnternet bağlantımızı sağlayan kablosuz ağ (wi-fi) teknolojisi çok düşük şiddette radyo dalgalarını kullanır. Mikrodalga fırınlarla karşılaştırınca yüz bin kez daha az iyonlaştırıcı olmayan radyasyon yaydığı bilinmektedir.
Radyasyonun etkisi; cins, yaş ve organlara göre değişmektedir. Özellikle göz en fazla etkilenen organ olup, görme zayıflığı, katarakt ve göz uyumunun yavaşlamasına sebep olmaktadır. Deri ise, radyasyona karşı daha dayanıklıdır.
Bir telefon hücresel bağlantı kurduğu sırada daha çok radyasyon yayar. Dolayısıyla telefonun zararlarından korunmak için en etkili yöntem olarak internet bağlantısı kurmadığınız zaman Wi-Fi'yi devre dışı bırakmalısınız. Birtakım mobil uygulamalar veya oyunlar, özellikleri gereği konumdan yararlanıyor.
Nikotin, vücuttan tam anlamıyla 3 günün sonunda atılır
Vücut, sigarayla birlikte alınan nikotini tam 6 saat sonra atmaya başlar. Nikotinin tamamen vücuttan atılımı ise 3 günün sonunda gerçekleşir. Ancak uzun yıllar boyunca aşırı miktarda sigara içen kişilerin vücudu, bu işlemi tam anlamıyla yerine getiremez hale gelir.
Sigara akciğeri, alkol karaciğeri harap ediyor
Sigara; akciğer, meme, pankreas ve kolon kanseri riskini artırmaktadır. Alkol tüketimi de karaciğer hücrelerinde yağlanmaya, siroz hastalığına sebep olabilmektedir.
İlk 8 saatte: Nefesteki kötü koku, kandaki oksijen ve karbonmonoksit düzeyi 8 saatte normale dönüyor. 1. günün sonunda: Kalp krizi riski 24 saat içinde azalmaya başlıyor. 2. günün sonunda: Tat alma ve koku duyusu 48 saatte artmaya başlıyor.
Kurşun: Kurşun, gama radyasyonunu engellemek için yaygın olarak kullanılan bir malzemedir. Kurşun, yüksek yoğunluğa sahip olduğu için gama radyasyonunu emebilir ve geçmesini zorlaştırabilir. Bu nedenle kurşun plakalar veya kurşun şapka gibi koruyucu ekipmanlar radyasyona maruz kalan kişilerin korunmasında kullanılır.
Telefonun şarjı en alt seviyelerdeyken veya cihaz şarj olurken konuşulmamalı çünkü alınan radyasyon çok daha yüksek olur. Telefon uyurken sürekli başucunda duruyorsa risk büyüktür, kapalıyken durabilir, ancak şarjda olması da bir dezavantajdır çünkü şarj aletinin kablosu da elektromanyetik dalga yayıcıdır.
Yüksek radyoaktiviteye maruz kalma radyasyon hastalığına neden olarak, mide bulantısı, yorgunluk, kusma, ishal, saç dökülmesi, kan kaybı, ağız ve boğazda yaralar, iltihaplar ve enerji kaybı gibi belirtilere sebep olur. Tüm vücudun radyasyona maruz kalmasından 5-10 dakika içerisinde ilk belirtiler ortaya çıkar.
tarda radyasyon alan tüm bireylerde maruziyetten 1-72 saat içinde prodromal bulgu ve semptomlar gelişir. Bunlar anoreksi, bulantı, kusma, ishal, ateş, sıvı kaybı ve elektrolit dengesizliğidir.
GSM el cihazı tarafından yayımlanan radyasyon 2 Watt'a kadar ulaşabilir. İnsan bedeni tarafından emilen radyasyon miktarı SAR (Özgül Soğrulma Oranı) ile ölçülür. Modern el cihazlarında bu oran 1g doku üzerine 1.6-2 W/kg olarak belirlenmiştir.
İçsel radyasyondan korunmada hijyenin büyük bir önemi vardır, ellere veya ağız içine bulaşan radyoaktif çekirdekler temizlenmelidr. Yeme-içme ve ağız hijyeni dahil olmak üzere hijyen ve ev temizliği alışkanlıkları radyoaktif maddelerin zararlı etkilerinden korunmaya yardımcı olur.
Dr. Şeyda Atabay, telefon ekranlarının göz sağlığı için bilgisayar ekranlarından daha zararlı olduğunu söyledi. Telefon ekranlarının daha küçük olması nedeniyle miyopiye neden olduğunu belirten Dr. Atabay, göz ağrısı ve kas spazmlarının yaşanma ihtimali olduğunu ifade etti.
Kaya tuzu bugün her yerde kullanılıyor. Bütün dünyada kullanılıyor. Nükleer santrallerin dışında, dışarıya ışın salgılanmasın diye kaya tuzu izolasyonu yapılır. Çünkü radyasyonu önler.
Yüksek protein içeren tavuk, balık, etin yanı sıra bal pekmez gibi rahat tüketilebilen enerji veren gıdalar tercih edilmelidir. Yoğurt, kefir, probiyotikli ürünler bol miktarda tüketilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri