NASIL BİR ET KULLANMALI Sucukta etin her tarafını kullanmak mümkündür ancak bonfile gibi oldukça değerli kısımları burada harcamayın. Tavsiyem sığırın döş etinin kullanılmasıdır. Sucuk harcında yağ belirli bir oranda olmalı ama, eğer isterseniz yağı biraz daha fazla kullanabilirsiniz.
Hem tat hem sertlik olarak en çok beğenilen ve tercih edilen sucuklar sığır etinden üretilse de manda, dana, koyun ve tavuk etlerinden yapılmış sucuklar da bulunmaktadır. Sucukta hayvansal yağ dışında hiçbir yağ kullanılmamakta, kullanılan hayvansal yağ da %90 oranında koyun kuyruğundan seçilmektedir.
Sucuk türleri
Kangal sucuk: Sığır ve koyun etinden, orta dereceli ateşte ısıtılarak hazırlanır. Baton sucuk: Kangal sucuğun aynısıdır, sadece şekli farklıdır. Parmak sucuk: Sığır ve koyun etinden imal edilir.
El yapımı sucuklar, fabrikasyon sucuklara göre daha lezzetlidir. Ayrıca, doğal baharatlar kullanılan sucuklar da daha kaliteli olabilir.
En sağlıklı sucuk katkısız sucuktur. Kaliteli bir sucukta yağ oranının yaklaşık %30 olması beklenir. Nem miktarının ortalama %40, pH değerinin de 5.4 ile 5.8 arasında olması gerekir. Sağlıklı ve doğal sucuk en güvenli şekilde doğal şarküteriden alınmalıdır, fermente olarak üretilmiş ürünler tercih edilmelidir.
İlgili 36 soru bulundu
İyi bir sucukta yağ oranı yaklaşık %30 olmalıdır. Nem miktarı %40 , tuz oranı %5 ve ph değeri de 5.4-5.8 arası olmalıdır. Fermente üretilmiş ürünler tercih edilmeli, sucuk ne çok sert ne de çok yumuşak olmalıdır. Eğer sucuğun üzerinde içerikleri belirtilmemişse, tercih edilmemelidir.
Eti dilimlere ayırdığınızda, kenarı ile orta kısmı aynı renkte olmalıdır. Eğer farklı renktelerse; etiniz kalitesizdir. İyi bir sucukta çeşitli renkler görülmemektedir. Sucuğu incelediğinizde; kenarı ile orta kısmı aynı renkte değilse; etin yeterince iyi kalitede üretilmediğini anlayabilirsiniz.
Sucuğun kırmızıya çalan bir kahverenginde olması iyi sucukta aranan özelliklerdendir. Bu renk sucuğu kestiğimizde de kendini koruyor olmalı. Yani içi ayrı, kenarı ayrı renkte olmamalı. Ayrıca sucuk henüz pişmemişken dilimlediğimiz zamanki görüntüsü de sucuğun kalitesi hakkında bize ipucu verir.
YANTURALI VEDAT BEY SUCUKLARI / Balıkesir'in Meşhur Sucuk Markası – 1953'ten beri değişmeyen Gelenek Devam Ediyor.. Balıkesir Sucuğu.
Fermente sucuk, işlem görmüş sucuktur. Fermantasyon işlemi ise bazı mikroorganizmaların çiğ etin içinde bulunan karbonhidratları dönüştürmesidir. Böylelikle, sucuğun pH değeri düşürülür ve bu da bağırsaklar ve sindirim sistemi için faydalı bir işlem olur.
Afyon Sucuğu - Afyonkarahisar
Sucuk yapımının esası pastırma yapımında olduğu gibi çiğ etin, tuz ve baharatla “pişirilişi”dir. “Yapımı için en uygun dönem Ekim ve Kas›m aylarıdır. Sucuk yapımı için, pastırma yapmaya elverişli olmayan küçük et parçaları kullanılır veya büyükbaş hayvan kesilerek sucuk elde edilir”.
Ortalama 1 kg olarak, 2 kangal şeklinde gönderilmektedir. Afyon; coğrafi konumu, iklim yapısı, mera ve otlaklarıyla hayvancılık için çok özel bir bölgedir. Bu özellik, hayvanların etine ve dolayısıyla sucuğa ayrı bir lezzet katmaktadır.
kayseri sucuğunun afyon sucuğundan temel farkı daha küçük, daha baharatlı ve acı olmasıdır. damak zevki kişiden kişiye değişir, zira bir kayserili olarak afyon sucuğunu tercih ederim. afyon sucuğu bol yağlıdır. tavayı kırmızıya boyar, kokusu yoğundur. kayseri sucuğu ise kuru ve aşırı kimyonludur.
Sucuk baharatının içindekiler incelendiğinde; karabiber, tuz, yenibahar, karanfil, kırmızı biber, kimyon, sarımsak, zeytinyağı, şeker, tarçın, çemen, zencefil gibi malzemelere rastlanıyor.
Sucuk; sucukluk sığır etleri sarımsak ve baharat karıştırılıp bağırsaklara doldurularak hazırlanan yiyecektir.
⭐Sucuk için kıymanın 2 kere çekilmiş olması gerekiyor. Bu sucuğun pişerken dağılmamasını sağlıyor. ⭐Sucuk baharatını aktarlardan temin edebilirsiniz. Normalde 1 kg et için 70-80 gr sucuk baharatı yeterli geliyor.
AFYON SUCUĞUNUN ÖZELLİKLERİ
Ülkemizde popüler olan iki sucuk türünden birisi Kayseri menşeli olan, diğeri de Afyon sucuğu. Bu ikili arasındaki en temel fark, Afyon sucuğunun daha az baharatlı olması.
SUCUK YAPIMI
Sucuk yapımında sığır, manda, koyun ve keçi gibi hayvanların etleri veya bu etlerin belli oranlardaki karışımları kullanılır.
Fermente sucuklarda klasik renk gülgûni'dir. Kırmızı ve kahverengi arası olan bu renk, doğal kuruma sürecinde kendiliğinden oluşur. Isıl işlem görmüş sucukta ise bu renk elde edilememektedir.
Fermente sucuk ısıl işlem görmüş sucuğa nazaran daha uzun sürelerde elde edilir. Isıl işlem görmüş sucukta olgunlaşma işlemi için ısıdan faydalanılır. Fermente sucukta mikroorganizma ve bakterilerden faydalanılır. Isıl işlem görmüş sucuk daha az zahmetle üretildiğinden fermente sucuğa oranla daha ekonomiktir.
Sucuk Neden Fermente Olmalı? Doğal Sucuk Fermente Sucuktur. Fermente Sucuklar Nasıl Saklanmalı? Sucuk ürünümüz ısıl işlem görmediği; Fermente olduğu için hassas bir üründür.
Evlik Sucuk 100% Dana Etidir. Özel baharat çeşnileriyle tatlandırılmış, Kayseri'ye özel sucuk çeşitidir. Hijyenik koşullarda üretilen sucuklarımızda gerçek bağırsaklara dolum yapılmaktadır. Yağ oranı en fazla %40 dır.
Türkiye'de birçok markette satışı yapılan ünlü marka Gurme Sucuk ve diğer Gurme Gıda ürünlerinde domuz eti bulunduğu tespit edildi.
Sucuğu parçalara bölüp buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuya kaldırabilirsiniz. Bu şekilde hazırladığınız sucukları 6 ay boyunca muhafaza edebilirsiniz.
getirilip sonra tuz ve diğer katkı maddeleri ile karıştırılıp bağırsağa doldurulduktan sonra doğal koşullarda veya hızlandırılmış yöntemlerle kurutulup, olgunlaştırılmasıyla elde edilen geleneksel çiğ üründür. Et kesimden sonra 1-2 gün dinlendirilmelidir. pH 5,4-5,8 arası olmalıdır. %10-20 arası yağ katılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri