Sevilen bir sakatat türü olan böbrek, dana ve kuzu böbreği olmak üzere iki türdedir. Bu her iki böbrek türüyle de sakatat sevenler için lezzetli menüler hazırlanabilir. Kavurma ve ya sote olarak hazırlanan böbrek, çeşitli sebzelerle de pişirilmektedir.
Etlerinin yenmesi helal olan hayvanların, -ister kurban olarak ister başka bir amaçla kesilmiş olsun- kanları, ödleri, bezeleri, idrar torbaları, cinsel organları ve husyelerini (yumurtalarını) yemek tahrîmen mekruhtur (İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 553; el-Fetâva'l-Hindiyye, VI, 495). Bir hadisi şerifte Hz.
İmam Ali (a.s) şöyle buyuruyor: “Hz. Peygamber (s.a.a) böbrek yemezdi. Bu, onun böbreği haram kılmasından kaynaklanmıyordu; böbreğin idrar çıkış bölgesine yakın olmasından dolayı onu yemiyordu.”[4] Dolayısıyla böbrek yemenin mekruh oluşu[5] onun hayvanın idrar mahalline yakın olmasından kaynaklanmaktadır.
İnek Böbreği Kavurması Tarifi Nasıl Yapılır? Böbreği küçük küçük doğrayıp derin bir kaba alıyoruz. Zeytinyağı ve baharatlarla marine edip ağzını folyo ile kapatıp buzdolabında bir saat veya mümkünse daha fazla bekletiyoruz. Daha sonra kavurmak istediğimiz kaba alıp kıvamında pişene kadar kavuruyoruz ,afiyet oksun.
İşte, böbrek pişirme yöntemleri: Böbrek, lezzetli bir sakatat çeşididir. Dana ve kuzu böbreği olmak üzere ikiye ayrılır. Sakatat sevenlerin menülerinde yer alan böbrek, kavurma, soteleme ve ızgara yöntemleriyle pişirilebilir.
İlgili 25 soru bulundu
Küçükbaş hayvanların sakatatı daha lezzetli ve daha sağlıklı olurken küçükbaş hayvan sakatatları arasında da en önemlilerinden biri kuzu böbrektir. Vücutta ki tüm hücrelere yararı olan kuzu böbrek yüksek oranda D vitamini içermektedir.
İnek ve kuzu böbreklerinde yüklü miktarda selenyum ve oksidatif maddeleri bulunur. Bu maddeler kansere karşı bağışlık sistemini güçlendirir. Aynı zamanda sinir hücrelerini yenileyerek stres gibi psikolojik sorunların yaşanma riskini azaltır.
İnek böbreğinin içerisinde oldukça fazla B12 ve B2 vitamini bulunduruyor. Ayrıca yüklü miktarda bulundurduğu selenyumla birlikte bağışıklığı artırarak kansere ve oksidatif strese karşı savaşabiliyor.
Sevilen bir sakatat türü olan böbrek, dana ve kuzu böbreği olmak üzere iki türdedir. Bu her iki böbrek türüyle de sakatat sevenler için lezzetli menüler hazırlanabilir.
Hayvanlar kesilince vücuttaki kanın büyük bir kısmı dışarı akar, az bir miktar da ince damarlarda kalır. İşte bu dışarıya akan kanı yemek, içmek haramdır. İnce damarın içinde kalan veya dalak ve ciğer gibi âzalarda bulunan kan ise, akmış sayılmadığından et ve sakatat ile birlikte yenilmesi helaldir.
Cevap: Eti yenen bir hayvanın bağırsağı ve işkembesi yenmesi caiz olmayan kısımlar içinde değildir. Fakat bu kısımların temizliği güzel yapılmazsa yemek caiz olmaz. Dolayısıyla kokoreç temiz ve güvenilir yerlerden yenilmelidir.
Eti yenen hayvanların işkembe, karaciğer, dalak gibi sakatatlarının yenmesi caizdir. Bunlardan ve diğer helal olan yiyeceklerden yapılan kokoreç de helaldir, yenilebilir.
Diyanet, Kur'an'da Maide Suresi'nde denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğunun ifade edildiğini bildirdi. Ancak İslamiyet'te Hanefi mezhebinde midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz canlılarını yemenin helal olmadığını aktardı.
Bir hadisi şerifte Hz. Peygamberin (s.a.s.), eti yenen hayvanların cinsel organlarının, husyelerinin (yumurtalarının), dübürlerinin (anüslerinin), bezelerinin, öd keselerinin, mesanelerinin yenilmesini uygun görmediği bildirilmektedir (Beyhakî, es-Sünenü'l-kübrâ, X, 12).
Kur'an-ı Kerim'de, denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğu bildirilmiştir (Mâide, 5/96; Fâtır, 35/12).
Yüksek doymuş ve kolesterol içeriğinden dolayı sakatat ürünlerinin tüketilmesi kalp ve damar hastalıklarını tetikleyebilir. Bu nedenle hipertansiyon, damar tıkanıklığı, kalp yetmezliği gibi hastalıkları bulunan bireyler sakatat tüketmemelidir.
Böbrekler vücudun en önemli organların arasındadır. Kandan atık ürünlerin süzülüp temizlenmesinden ve sıvı fazlasının idrar biçiminde atılmasından sorumludurlar. Böbrekler, hem de kan basıncının düzenlenmesi, yeni kırmızı kan hücrelerinin yapılması ve kemiklerin daha sağlıklı olmasında da yardımcıdırlar.
İnek böbreği B12 ve B2 vitamini açısından son derece güçlüdür. İçerdiği selenyum sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir, kansere karşı savaşır.
Dana böbrek, folik asit, A vitamini, demir, çinko ve potasyum açısından zengindir. Ancak kolesterol miktarı yüksek olduğundan dikkatli tüketilmelidir. Özellikle kalp hastalığı olan bireyler sakatat tüketiminden uzak durmalıdır.
Böbreğin iç yapısında böbrek parankimi denilen etli, kahverengi-kırmızı olan kısım vardır. Ve bu dış bölümünde korteks, iç bölümünde medulla olmak üzere iki anabölümden oluşur. Korteks bölümü, üçgen şeklindeki renal piramid olarak bilinen yapılar tarafından bölünür (Şekil-3).
Vücutta ki tüm hücrelere yararı olan kuzu böbrek yüksek oranda D vitamini içermektedir. Aynı zamanda vücudun tüm organları ve hücreleri için gerekli olan B12 vitaminin tamamı kuzu böbrek tarafından sağlanabilir.
Beyin, diğer sakatatlar gibi besin olarak tüketilebilmektedir. Farklı kültürlerde farklı hayvanların beyinleri yenebilmektedir. Örneğin Fransız mutfağında kuzu beyni geleneksel olarak kızartma şekilde tüketilirken, Güney Afrika'da koç beyni yenilmektedir.
- Beyinde yüksek miktarda kolesterol bulunduğundan kalp ve damar hastalarının tüketmesi önerilmemektedir. - Beyin taze olarak tüketilmelidir ve bir defada 50 gramdan fazla yenmemelidir. 50 grama kadar tüketildiği durumlarda vücut için gerekli faydayı sağlar.
Kuzu beyni ayrıca pantotenik asit, riboflavin ve niasin gibi diğer B vitaminleri için iyi bir kaynaktır. Vitamin B12, kırmızı kan hücresi üretimi, sinir fonksiyonu ve homosistein metabolizmasında için gereklidir. Niasin ya da B3 vitamini, besinlerden enerji sağlanması ve sinir sistemi fonksiyonu için önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri