Vejetaryenlik ya da etyemezlik, çeşitli nedenlerle et, balık, kümes hayvanları tüketmemeye denir. Et tüketmemenin yanında ayrıca hayvanların ürettiği yumurta, süt, bal vb. ürünleri de yemeyenlere ise veganlar denir.
Polo vejetaryen diyeti: Bu diyette kırmızı et tüketilmez. Bitkisel besinler yanında hayvansal olarak yalnızca tavuk, hindi gibi kümes hayvanlarını tüketilir. Pesko vejetaryen diyeti: Bu diyette de kırmızı et tüketilmez. Bitkisel besinler yanında hayvansal olarak yalnızca balık çeşitleri, midye su ürünlerini tüketilir.
hayvan eti olarak sadece balık eti tüketen vejetaryen alt grubu. damitilmis vejetaryen olarak bilinir.
fleksitaryen, özetle eti ve hayvansal gıdaları hayatından tamamen çıkartmayan ama çok büyük ölçüde bitkisel gıdalarla beslenen kişidir. bazı fleksitaryenler bu disiplini sağlamak için kendilerine bazı günler belirler ve o günlerde örneğin hiç et yemez.
Meyveciler olarak da anılabilecek bu beslenme düzenine sahip insanlar, toplanırken bitkilerin ölmemesi ve hatta acı çekmemesi gerektiğini düşünüyor. Bu nedenle havuç, turp, patates ve pancar gibi kök sebzeleri tüketmeyen frutaryenler, bu sebzelerin topraktan çıkarılırken acı çektiğini düşünüyor.
İlgili 23 soru bulundu
Flexitarian diyeti, daha az et daha fazla bitkisel besinleri tüketmeye teşvik eden yarı vejetaryen bir beslenme tarzıdır. Bu diyet, vejetaryen beslenmenin faydalarından yararlanmak amacıyla bitkisel kaynaklı beslenmeye teşvik ederken, et tüketiminin de belli miktarda alınmasını önerir.
Ovo Vejetaryenlik: Her türlü et ve et ürünüyle birlikte süt ve süt ürünlerini tüketmeyi de redderler. Yumurta tüketiminde esnektir. Ovo-lacto vejetaryenlik: Her türlü et ve et ürünlerini tüketmeyi reddederler. Yumurta, süt ve süt ürünlerini tüketiminde esnektir.
Pesketaryenlik, balık veya diğer su ürünlerinin bulunduğu fakat başka hayvanların etlerine yer vermeyen beslenme düzeni. Pesketaryen beslenmede lakto-ovo vejetaryenlerin tükettiği besinlerin çoğu bulunur ancak vejetaryenler et tüketmez.
Hepçil, Hepobur ya da Omnivor, hem et hem de otla beslenen canlılar. İnsan, karga, domuz, ayı, maymun, fare hepçil canlılara örnektir.
Hayvansal hiçbir ürünü içermeyen vegan beslenmeyi hayatına uygulayamayan, hayvansal ürünlerden vazgeçemeyenler için sebze ağırlıklı ve daha az hayvansal gıda içeren bir beslenme çeşidi bulunuyor. Fleksitaryen beslenmede bol sebze tüketilse de ölçülü olarak hayvansal gıdalara da yer veriliyor.
Ravistler: Bu bireyler yemeğin pişirilmemesi gerektiğini savunurlar. Eğer pişirilirse yiyeceğin besin değerinin azalacağına inanırlar. Fruvitarianlar veya Früitistler: Bu bireylerin diyetinde sadece meyvelerle ve botanik bakımdan meyve sayılan salatalık, kabak, domates ve biber gibi sebzelerle beslenirler.
TEL AVİV, İSRAİL
Dünyada nüfusa göre vegan kişi sayısı en yüksek olan ülke. İlk vegan yemek okulunun burada açılması, her eylül ayında en büyük vegan festivallerden birine ev sahipliği yapması, 400'den fazla vegan ve vegan-dostu işletmenin bu şehirde olması boşa değil.
Vejetaryen kelimesinin kökeni Latince “Vegetus” tan gelir.
Özetle, veganlık tüm hayvansal gıdalardan arınmış beslenme türüdür ve hatta bir yaşam biçimidir. Öyle ki tereyağı, yumurta, kırmızı et, tavuk, balık, süt, süt ürünleri (peynir, yoğurt, krema vb.), kemik, sakatat hatta bal, jelatin gibi ürünlerin tamamen hayatınızdan ve beslenmenizden çıkması gerekiyor.
Hayvansal gıdalar yok
Yani vejetaryenler hayvanların eti haricinde hayvanlardan elde edilen süt, yumurta gibi gıda maddelerini tüketirken veganlar et, süt, yumurta dahil hiçbir hayvansal gıdayı ve giysileri tüketmiyor.
Veganlar, hayvanlardan türetilen ve üretilmesi için hayvanların kullanıldığı yiyecek ürünlerini tüketmediği gibi yapımında deri, kürk, jelatin, yün, ipek gibi hayvansal maddelerin bulunduğu yiyecek dışı maddeleri de kullanmamaya özen gösteriyor. Veganizm, bazen yalnızca bitkisel beslenmeye dayalı bir diyet sanılıyor.
Eurifag: Çok çeşitli besinlerle beslenebilen formlardır. Euriterm: Çok geniş sıcaklık değişimlerinde yaşama yeteneğinde olan sıcaklık değişimlerine hoşgörüsü yüksek olan formlardır.
Holozoik sınıfta yer alan insanlar, omnivor grubundadır.
Bu nedenle insanların hem etçil hem de otçul beslendiğini ifade etmek daha doğru olacaktır.
Holozoik formlar besinlerini katı parçacıklar halinde alan, sindirip emilimlerini sağlayan canlılardır. Hayvanların çoğu bu gruba dahildir. Holozoik olarak beslenen hayvanlar, aldıkları besin yapısına göre : Herbivor (sadece bitkilerle beslenenler)
Paleo diyeti, insan atalarının beslenme alışkanlıklarını taklit etmek için tasarlanmış bir beslenme modelidir. Bu diyet, meyve, sebze, et ve kümes hayvanları gibi bütün gıdaların tüketimini teşvik eder. İşlenmiş gıdalar, tahıllar, baklagiler ve yapay tatlandırıcılar ise yasaktır.
Birçoğunuzun belki de ilk kez duyacağı pesketaryen aslında vejetaryen beslenmenin bir alt sınıflandırması. Kökeni İtalyanca pesce (balık) ve İngilizce vegetarian (vejetaryen) kelimelerinden gelen pesketaryen beslenmesinde balık veya diğer su ürünlerinin olduğu ancak diğer et türlerini tüketmeyen kişilere deniyor.
Sia Insight'ın 2020 yılında 15-55 yaş grubu, şehirde yaşayan 806 tüketici ve 205 vegan nezdinde gerçekleştirdiği araştırma bulgularına göre ise Türkiye'de bulunan vejetaryen ve veganların toplam oranı nüfusun yüzde 5'inin altında bulunurken, yaklaşık vegan nüfus 80.000 civarındadır (Marketing Türkiye, 2021).
Vegan ya da Veganlık, beslenme ihtiyacını hayvansal gıdalardan sağlamama anlamını taşımaktadır. Vegan yaşam tarzına göre hayvandan gelen et ve süt ile birlikte, yine hayvansal yağlarla üretimi gerçekleştirilen ürünlerin kullanımı doğru bulunmamaktadır.
Erken Vejetaryen Pisagor'u Selamlayın!
Bilinen ilk hayvan hakları ve vejetaryenizm savunucusu, aynı zamanda kendisini “filozof” ya da “bilgelik aşığı” olarak adlandırılan ilk insan olan ve MÖ 6. yüzyılda yaşayan Büyük Pisagor'du.
Ezoterik açıdan solumun da bir çeşit beslemedir ve aldığımız nefesten giren oksijen ve diğer maddeler bedenimiz tarafından sindirilir. Fizik bedenin subtil bir tarafı olan eterik beden de, solunum yolu ile prana gibi çeşitli subtil enerjileri özümser ve bunlar bedenin her tarafına yayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri