Pamuklu, pamuk ve polyester karışımı kumaşlar tişörtler için en iyi tercihtir. Kumaş kalitesinden sonra dikiş kalitesi ön plana çıkar. Alacağınız tişörtün dikiş yerlerini kontrol etmeli ve uç kısımlarında boşluk olduğundan emin olmalısınız.
Günümüzde, tişört üretiminde ketenden pamuğa, ipekten polyestere pek çok farklı kumaş kullanılmaktadır. Bunlar içerisinde tişörtler için en uygun olanlar ise pamuk ve polyesterdir. Bu iki kumaş bir arada kullanıldığında hem tişörtün sıcağı çekmesini engeller hem de terlemeyi en aza indirmeyi sağlar.
% 100 pamuklu yapısı sayesinde nefes alabilen ve terletmeyen bir kumaş türüdür. Dayanıklı ve sağlıklı olan penye kumaş türü ile baskısı yapılan tişörtlerin kullanım süresi de diğer kumaş türlerine göre daha uzun olmaktadır.
Tişörtler genelde yüzde yüz pamuk malzemeden üretilir. Öte yandan pamuk veya sentetik kumaşların karışımından üretilen tişörtler de mevcuttur. Özellikle erkek yazlık tişört modelleri seçilirken yüzde yüz pamuklu kumaştan üretilen modeller tercih edilmelidir.
İlgili 35 soru bulundu
KUMAŞ KALİTESİ
Basic tişörtün sağlıklı olması için likra, polyester oranı düşük pamuk oranı yüksek olmalıdır. Pamuk oranı yüksek olan basic tişörtler terletmeme ya da daha az terletme özelliğine sahiptirler.
Sağlıklı kumaşların en önemli özelliği doğal ham maddeler ile üretilmesidir. Pamuk, keten, kenevir, ipek, yün, alpaka, angora, kaşmir, tiftik, rami ve aluyot gibi doğal liflerden elde edilen kumaşlar sağlıklıdır.
Bir tişörte en fazla ne kadar verirsiniz? Bu Hermès Croc tişörtü gardırobunuza katmak için 165 bin lirayı gözden çıkarmanız gerek.
Pamuklu kumaş;
Doğal, bitkisel kökenli bir elyaf olan pamuklu kumaşlar, yaz aylarının en büyük sorunu olan terin, buharlaşıp havaya uçmasını sağlar. Serin tutan ve sıcak suda yıkanabilen bu kumaş türü, özellikle t-shirt, atlet ve iç çamaşırı gibi ürünlerde tercih edilir.
Beden, uyum, malzeme, yumuşaklık ve ağırlık, ne tür bir tshirt satın alacağınızı seçerken önemli faktörlerdir. Tüylenme, küçülme veya solma olasılığı daha düşük olan kumaşları seçmek de önemlidir.
Polyester ağırdır ve daha az nefes alabilir. Polyester insan yapımı maddelerden yapılırken pamuk nefes alabilir ve hafif doğal bir üründür. Her ikisi de giysi yapımında kullanılan kumaştır. Polyester sentetiktir ve büzülmeye karşı dayanıklıdır, ancak pamuk doğaldır ve büzülür ve esner.
Yazın sıcak günlerde veya kışın ıslak koşullarda kuru kalmak için mutlaka iyi nefes alabilir bir giysi almak gerekir. Ham maddesi doğal olan yani saf pamuk, keten, ipek gibi malzemelerden elde edilen kumaşlar, saf yünden elde edilen kumaşlar ise nefes alan, serin tutup, terletmeyen kumaşlardır.
Türkçe diline koton kumaş olarak geçen kumaş türü aslında pamuklu kumaşlara verilen genel isimdir. Pamuk liflerinden oluşturulan pamuklu kumaş türleri günümüzde pek çok alanda kullanılmaktadır.
Çünkü polyester içeren giysiler hem küf, güve gibi dış etkenlere daha dayanıklıdır; hem de giyimden dolayı oluşabilecek yıpranmalara karşı daha dayanıklıdır. Polyester doğal elyaflara oranla daha az leke tutar ve doğal ipliklere göre çok daha az kırışır.
Polyester bir diğer adı ile PES kıyafet üretiminde kullanılan sentetik bir ipliktir. Organik asit ve alkolün sonucu oluşan bu sentetik iplik oldukça sağlam bir malzemedir. Küf, güve ve mantar gibi biyolojik etkenlere karşı dayanıklıdır.
Hiperhidroz durumunda ve aşırı terlemekten kaçınmak için, yalnızca pamuk veya yün gibi doğal liflerden yapılmış giysiler giymek en iyisidir.
Terletmeyen kumaşlar denince akla gelen ilk seçeneklerden biri şile bezidir. Şile bezinin elbise, gömlek, bluz hatta pantolon seçenekleri ile rahat bir yaz geçirebilirsiniz.
Pamuklu kumaşın en önemli özelliklerinden biri nefes alan yapıdır. Böylece vücudun yaz aylarında hava almasını sağlayarak terlemesini engellemeye yardımcı olur. Bu yüzden pamuklu kumaş terletir mi sorusuna terletmez aksine terlemeyi önler şeklinde cevap verebiliriz.
Giysilerin etiketlerini okuyun ve nemi kurutan ve yüksek pamuk içerikli giysileri tercih edin. Renk seçiminde bilinçli olun - beyaz daha fazla ter gösterir ancak diğer renklerde veya baskılı ya da desenli kumaşlarda ter daha az belli olur.
Bedene uygun tişört seçilmeli: Tişört seçerken her kişi kendi vücudunu iyi tanımalı ve tişörtünü buna uygun bir şekilde seçmelidir. Örneğin büyük göğüslere sahip kadınlar açık V yaka tişörtler tercih ederken bel ve göbek kısmı kilolu olanlar ise küçük desenli ya da dikey çizgili tişörtler tercih etmelidir.
Kumaş çeşitleri içinde ipek kumaşlar, dünyanın en pahalı kumaşları arasındadır. Bu lüks kumaş ipekböceğinin kozasındaki liflerin dokunmasıyla elde edilir.
Bununla birlikte, akrilik büyük oranda akrilonitril kullanır. Kimyasal bileşimi, polyesterden daha az dayanıklı olmasını sağlar. Daha kolay küçülebilir ve zamanla boncuklanma eğilimi gösterir. Polyester çok daha fazla çok yönlülüğe sahiptir, ancak akrilik daha fazla sıcaklık sunar.
İpek kumaş, poplin kumaş, krep kumaş ve keten kumaş yazın en serin tutan ve en kullanışlı kumaş türlerinden bazılarıdır. Ağır gramajlı kumaşlardan ise yazın kaçınılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri