Makineye Atmayın, Ahşap Eşyalarınızı Elde Yıkayın Sık tekrarlanması halinde çürümeye yüz dahi tutabilir. Bu nedenlerden dolayı ahşap ürünler makinede değil, elde yıkanmalıdır. Her kullanımdan sonra ılık ve sabunlu suyla yıkamanız ve ardından kurumanız eşyalarınızın ömrünü daha uzun hale getirir.
Ahşap Mobilyalarınız İlk Günkü Gibi Olsun
Bir yaprak kağıt havluyu zeytinyağı şişesinin ağzına bastırın, şişeyi eğin ve birkaç damla zeytinyağı ile mobilyanızı silin. Birkaç damla zeytinyağı ahşap mobilyanızın parlaması için yeterli. Ayrıca, ahşap yüzeyleri temizlerken su temasından kaçınmalısınız.
Cilasız ahşap yüzey temizliğinde ise nemli fakat ıslak olmayan bir mop veya paspas kullanılmalıdır. Temizlik ürünü olarak özel ahşap yüzey temizleyicilerden yararlanılabilir. Silme işleminin ardından kuru bir paspas veya mop ile parke yönüne doğru kurulama işlemi yapılması tavsiye edilir.
Nazik bir temizlik için ılık suyla karıştırılmış yumuşak bulaşık sabunu kullanabilirsiniz. Aşındırıcı olmayan bir süngeri suya batırın ve ahşap kapının yüzeyini ovalayın. Kapı köşelerine veya modeller arasına girmek için diş fırçası da kullanabilirsiniz. Bitirdiğinizde sabun köpüğünü suyla durulayın.
Kullandıktan hemen sonra sıcak su ve sabunla elde yıkayın: Ahşap kaplarınızı temizlemek için, sıcak su altında yumuşak bir sabunla yıkamanız yeterlidir. Artık tüm yiyecek parçacıklarını temizlediğinizden gerçekten emin olmak istiyorsanız, bir sünger veya naylon ovma pedi kullanabilirsiniz.
İlgili 19 soru bulundu
Daha iyi temizlediği için hem de maliyeti az olduğu için, tahta kullanılan yerlerde tahtayı temizlemek için çoğunlukla keçeden yapılan tahta silgileri kullanılır. Kara Tahta Neyle Temizlenir? Artık pek çok yerde tercih edilmeyen kara tahtalar da beyaz tahtalar gibi keçeden yapılan silgiler ile temizlenirler.
Haftada bir kez sirkeli su ile temizleyebilir, ardından bol sabunlu suda yıkayarak maksimum hijyen sağlayabilirsiniz. Yine hijyen sağlaması açısından sık sık ahşap eşyalarınızı yarım limonun sulu yüzeyiyle ovabilir, bakteri oluşumunu tamamen engelleyebilirsiniz.
Sirkenin asitli yapısının zarar verdiği diğer bir nokta ise ahşap mobilyalar. Sirke bu mobilyaların cilasını sökerek soluk gözükmesine yol açabilir. Yine ahşap temizleyici ürünler bu konuda daha doğru bir seçim olabilir.
Geniş yüzeylerde iki kapak Pronto® Sabun Bazlı Ahşap Temizleyici'yi 5 litre (yarım kova) ılık suya koyun. Sünger, bez ya da saplı paspas gibi yumuşak bir temizlik malzemesi ile yüzeye uygulayın. Sulandırmadan kullanmayın. Durulama ya da kurulama gerektirmez.
SİRKE VE KARBONATI DENEYİN
Sirke, aynı zamanda ahşabın doğal parlaklığını da geri kazandırıyor. Karbonat ise, yağ lekelerinin üzerindeki yağı emme özelliği sayesinde, lekeyi tamamen yok etmeye yardımcı oluyor. Karbonatın emici gücü, yağ lekelerinin üzerinde hızla etki ederek, lekenin tamamen yok olmasını sağlıyor.
Yüzeylerdeki kirler, yüzey temizleyicileri sayesinde pırıl pırıl görünümlere yerlerini bırakırlar. Zemin temizyeici, ahşap temizleyici, yağ ve pas çözücüler yüzey temizleyici çeşitleridir. Bu anlamda yer temizleyiciler yaşam alanlarının zemin kısmında kullanılırlar.
Bunun için zeytinyağı ve limonu iyi bir şekilde karıştırmalı ve elde ettiğiniz karşımı sprey şişesine boşaltmalısınız. Daha sonra temizlemeyi düşündüğünüz yüzeyin üstüne sıkarak mikrofiber bezle ovabilirsiniz. Profesyonel Destek Almak Gerekli mi? Vazelin, ahşap parlatmada tercih edilen bir diğer yöntemdir.
Kimyasal temizlik ürünleri yerine zararlı olmayan sirke kullanımı, ev hanımlarının en önemli tercihidir. Mobilya gibi yüzeylerin temizliğini içinde su olan bir sprey şişesine 3-4 yemek kaşığı sirke ekleyerek yapabilirsiniz.
Peki, mutfak ürünlerinde ahşap yağlama nasıl yapılır? Temiz ve kuru ahşap yüzeyine, zeytinyağı ya da hangi yağı kullanacaksanız ince bir tabaka halinde uygulayabilirsiniz.
Pamuğa tuz ve sıvı yağ döküp, lekeli yüzeye uygulayın. Leke kaybolana kadar bölgeyi ovalamalısınız. Daha inatçı lekelerde ise, tuz ve yağ karışımını leke üzerine dökmelisiniz. Bu karışım 2 – 3 saat boyunca burada kalmalı ve lekeyi çözmelidir.
Ahşap Parke Temizliği Yöntemleri:
Tozunu aldığınız parkenin ilk kirini almak için içine hiçbir şey katmadığınız saf su ile silin. Piyasada bulunan ahşap temizleyicisini ekleyerek ılık su hazırlayın. Yumuşak yapıya sahip mikrofiber bez ile çok ıslatılmadan parke temizliği yapılabilir.
Ahşap mobilyanın tozunu almak için yumuşak bir toz fırçasına ihtiyaç vardır. Sert toz fırçaları ahşaba zarar verebilir bu nedenle daima yumuşak olanlar tercih edilmelidir. Kuru bir bez ya da yumuşak bir havlu yardımıyla da yüzeydeki tozlar temizlenebilir.
Metal mobilya temizliği için ilk olarak bulaşık deterjanı ile suyu karıştırıp bir sprey haline getirip, lekeye püskürtün. Ardından yumuşak mikrofiber bir bez yardımı ile lekeyi silin. Eğer metal mobilya paslanmış ise sadece leke üzerine olacak şekilde pas sökücü kullanın.
Miss Arap Sabunu zeytinyağı özlerinden oluşan içeriği sayesinde ahşap mobilyalarınızın geç tozlanmasına yardımcı olur. Ahşap mobilyalarınızla birlikte Miss Arap Sabunu'nu tekstil koltuk temizliği ve deri koltuk temizliğinde de kullanabilirsiniz. Miss Arap Sabunu mobilyalarınız besler ve ışıl ışıl görünmesini sağlar.
Yarım bardak karbonat ve yarım bardak sirkeyi lavabo giderine dökün. 15 dakika bekledikten sonra kaynar suyu lavaboya dökerek, giderlerin açılmasını sağlayabilirsiniz. Yüzey temizliği için hazırlanan suyun içerisine sirke eklemek, bakterilerin ölmesini sağlar.
Beyaz sirke ya da elma sirkesini plastik tahtanın üzerine döküp 5 dakika kadar bekleyiniz. Sirke en iyi doğal temizlik ürünlerinden biridir ve sağlığa zarar vermeden eşyalarınızı kolayca temizler. Geçen 5 dakika sonrasında bulaşık süngerinin yumuşak olan yüzeyi ile tahtayı ovalayınız.
Sirke de çeliği karartır.
Ahşap yapıya sahip olan mutfak dolaplarınızı haftalık olarak mutlaka temizlemeniz öneriliyor. Ahşap mutfak dolabı temizliği, dolap özelliklerinden dolayı size zorluk yaşatmıyor. Mutfağınızda bulunan ahşap mutfak dolaplarını temizlemeniz için sabunlu su, bulaşık deterjanı ve temiz beze ihtiyacınız oluyor.
Bulaşık sabunlu su ile ahşap kapınızı silebilirsiniz.
Yumuşak bir bulaşık sabunu kullanın. Küçük temizlik için, sıcak suyla karıştırılmış bir miktar yumuşak bulaşık deterjanı kullanabilirsiniz.
İçerisine az miktarda Arap sabunu koyarak hazırladığınız temizlik suyu ya da beyaz sabun ile yıkadığınız bir temizlik bezi bu konuda size yardımcı olabilir. Bu arada temizlik bezi olarak da mobilyaya zarar vermeyecek mikrofiber bezlerden yararlanabilirsiniz. Temizlik bezinin çok ıslak olmamasına dikkat etmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri