Yoğurt mayalanan kabın cam olması hem yoğurdun daha kolay tutması hem de bizlerin sağlığı açısından çok daha idealdir.
Cam ve plastik kaplar süt ısısını düşürdüğünden dolayı tercih edilmemesi gerekir. Yoğurdunuzu mayalamak için çelik, emaye ya da toprak kapları tercih etmeniz yoğurdunuzun daha iyi bir şekilde mayalanmasını sağlayacak. Bu kaplar ısıyı iyi tuttuğundan dolayı yoğurdunuz iyi bir şekilde mayalanacak.
Tencere Seçimi
Çelik tencerede sütün devamlı karıştırılması en doğru olandır. Ancak bu çoğu zaman mümkün olmadığından arada bir karıştırılması sert bir kıvamlı yoğurt için önemlidir.
Yoğurt yapmak için kaynatılan sütün plastik kaplara konulması halinde plastiğin çözünerek bir kısmının süte geçtiği belirtildi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmail Gümrükçüoğlu, sağlık açısından lastik kaplarda yoğurt mayalanmaması önerisinde bulundu.
Delikli süzgecin üzerine örttüğünüz ilk bez delikleri tam kapatmamalı, 2. bir bezle tüm her yerini kapatmalısınız. Yoğurt mayalama işlemini cam kavanozlarda yapabileceğiniz gibi, tencerede de yapabilirsiniz. Cam kavanozlar, miktar açısından tüketim kolaylığı sağlamaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
Yoğurt mayalanan kabın cam olması hem yoğurdun daha kolay tutması hem de bizlerin sağlığı açısından çok daha idealdir. Bunun için büyük cam bir kap seçebileceğiniz gibi cam kavanozları da kullanabilirsiniz.
Mesela kapak yerine bir tel süzgeç koyulabilir ve bir bez vasıtasıyla sarılabilir. Bunun ardından ise 5 ya da 6 saat boyunca en az bekletilmeye bırakılmalıdır. Bu süreç içerisinde mayalanmış olan yoğurt damda istendiği gibi taş gibi sert hale gelecektir. Bu süre geçtikten sonra ise buzdolabına kaldırmak yeterlidir.
5 numara PP – Polipropilen :
Yoğurt kapları, plastik kapaklar, çocuk bezlerinde kullanılır. Beyaz renkte ve yarı şeffaf renktedir. Isıya karşı yüksek bir dirence sahip olduğundan ısıtıldığında diğer plastiklerin aksine erimiyor. Bu da onu muhafaza ettiği ürün için iyi bir koruyucu yapıyor.
Sütün sıcaklığını serçe parmağınızla kontrol edebilirsiniz. On saniye kadar dayanabiliyorsanız süt yeterli ılıma seviyesine gelmiş demektir. Bir tahta kaşığı yoğurdu süte ekleyerek iyice karıştırmalısınız. Yoğurt sütün içinde eridikten sonra tencerenin ağzını kapatmalısınız.
Yoğurt mayalandıktan sonra kapağını açıp ada ısısına gelmesini bekleyin. Sonra kapağı açıp buzdolabında 2 saat beklettikten sonra tekrar kapağını kapattıktan sonra en az 24 saat bekletin. 5 Saatten fazla tutmamaya gayret edin ki yoğurdunuz ekşimesin.
En önemli kısım maya miktarıdır 5 litre süt için yarım yemek kaşığı, 2,5 litre süt için bir tatlı kaşığı ve son olarak 1 litre için bir çay kasığı yeterlidir. Bazı yazılarda okudum 1 litreye 3-4 yemek kaşığı yoğurt koyun diyor.
Yoğurt, süt 35-42 C derece aralığında iken mayalanmalıdır. Termometre yok ise en geleneksel yöntem olan, parmağınızı daldırarak ölçebilirsiniz. Parmağınız süt içerisindeyken 10 saniye tutabilirseniz, mayalanma sıcaklığına gelmiş demektir.
Yoğurdun sünmemesi ve sulanmaması için mayalama esnasında sütün çok yüksek sıcaklıkta veya düşük sıcaklıkta olmaması gerekmektedir. Sütün düşük ısıda olması yoğurdun sünmesine neden olurken yüksek ısıda olması ise yoğurdun sulanmasına sebep olmaktadır.
Daha sonra ufak bir kabın içerisinde yoğurt mayası, şeker (şekeri koymamızın nedeni yoğurt mayasını aktifleştirip yoğurdun çabuk ve güzel mayalanması için) ve birazcık tuz (tuzu koymamızın nedeni yoğurdu daha bir lezzetli yapıyor ve yoğurdun ekşi olmasını engelliyor) karıştırıyoruz.
3 kilo süt 1,5 yemek kaşığı ev yoğurdu Yapılısı; Sütü hüzelce süzelim ve kaynamaya bırakalım.Kaynarken belli aralıklarla mutlaka karıstırın dibi tutmasın.kaynadıktan sonra kısık ateşte 10 dk daha kaynatalım.Kaynayan sütü sığumaya alalım.mayalama için kaba alalım.serce parmağımızı süte batırınca ik 7-8 sn parmağımız ...
1 litre süt için 1 yemek kaşığı dolusu (daha katı olmasını isterseniz 2 yemek kaşığı) katı yoğurt yeterli olacaktır. Kullandığınız mayanın sulu olmayan, ekşimemiş bir maya olmasına çok özen gösterin. Ardından bu karışımı sütün içerisine, sütü karıştırarak azar azar ilave edin.
* Mayalanırken ağzını açık bırakmak çok önemli; kapağını kapatırsanız buharından yoğurdunuz sulanacaktır.
Mayalama da kullanacağınız kaşık mutlaka tahta bir kaşık olmalı, asla metal bir kaşıkla bu işlemi gerçekleştirmeyin. Yoğurt yapacağınız kabın sıcak kalması için mayalama işleminden sonra kapların üzerini temiz ve büyük bir bezle örtün.
Yoğurtlarda,peynirlerde ve et ürünlerinde. pembeleşmenin kaynağı ''Rhodotorula'' adlı maya türü bir mikroorganizmadır . Doğada çok yaygın olarak bulunan bu.
Genellikle yağ ve asit içermeyen gıdaların plastik kaplarda muhafaza edilmesi uygundur. Bakliyat gibi ürünler buna örnek olarak verilebilir. Mutfağını renklendirmek isteyenler ise bu renkli kapaklı saklama kabı seçenekleri ile bal, reçel gibi ürünlerini muhafaza edebilir.
En güvenli plastik ürünlerin 1, 2, 4 ve 5 numaralı plastikler olduğunu ifade eden Demirkan, "Bu hepimizi ilgilendiren bir konu. Evimizde ve her yerde plastik kullanıyoruz. Plastikler ürünlerin numarası var, bunların en zararlısı 3-6 ve 7 numara plastikler. Bunlardan kesinlikle kaçınmamız lazım.
4 numaralı tür, LDPE Az Yoğunluklu Polietilen içerir.
Çöp torbaları ve yemek saklama kutularında görebilirsiniz. Zararsızdır. 5 numaralı plastik ürünler, yoğurt kapları, biberon ve şişe kapaklarında yer almaktadır. Sağlık için zararsızdır.
Kapatırsanız buhar yapıp yoğurt sulanır. 4 -5 saatte mayalanmış olacak. Yarım saat tezgahta dinlendirilir buzdolabına kaldırılır. Dolaba koymadan ağızlarına havlu kağıt örtülüp kapakları kapatılır ve yaklaşık bir gün dinlendirilir.
Kapalı bir cam kap, yoğurdun saklanması için oldukça önemlidir. Ağzının sıkıca kapatılmış olması; yoğurdun dokusunu, tadını ve besin değerlerini koruyacaktır. Yoğurt açıldıktan yaklaşık 2-3 gün içinde mutlaka tüketilmelidir. Daha uzun süreli kullanım için buzdolabının derin dondurucu kısmını kullanabilirsiniz.
Küçük bir kapta yoğurt mayasını, şekeri ve yeteri miktarda tuzu karıştırın. Şeker kullanmak, mayayı aktifleştirir ve daha iyi bir kıvam almasını sağlar. Tuz kullanmak ise yoğurdun ekşimesini engeller. Bir çok aşçı yoğurt mayalarken bu taktiği uygulamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri