Giysi üretiminde kullanılan kumaşlar, lif kökenlerine göre sağlıklı ve zararlı olarak ayrılırlar. Sağlıklı kumaşların en önemli özelliği doğal ham maddeler ile üretilmesidir. Pamuk, keten, kenevir, ipek, yün, alpaka, angora, kaşmir, tiftik, rami ve aluyot gibi doğal liflerden elde edilen kumaşlar sağlıklıdır.
Diğer kumaşlara destek olarak da kullanılabilir. İpek : Dünyanın en lüks doğal kumaşı olarak bilinen ipek, yumuşak dokunuşlu ve ışıltılı görünüme sahip bir başka yumuşak, zarif kumaş seçeneğidir. İpek, Çin, Güney Asya ve Avrupa'da bulunan ipekböceği kozasından elde edilir.
Kumaş çeşitleri içinde ipek kumaşlar, dünyanın en pahalı kumaşları arasındadır. Bu lüks kumaş ipekböceğinin kozasındaki liflerin dokunmasıyla elde edilir. Sıkı veya kalın çok çeşitli dokunabilir.
Ham madde: İyi bir kumaş için kaliteli bir ham madde kullanılmalıdır. Ham madde, pamuk, yün, ipek, keten gibi doğal liflerden veya poliester, naylon gibi sentetik liflerden oluşabilir. Kaliteli bir ham madde, dayanıklı, yumuşak ve pürüzsüz bir yüzeye sahip olmalıdır.
İpek kumaş, poplin kumaş, krep kumaş ve keten kumaş yazın en serin tutan ve en kullanışlı kumaş türlerinden bazılarıdır. Ağır gramajlı kumaşlardan ise yazın kaçınılmalıdır.
İlgili 25 soru bulundu
Sağlıklı kumaşların en önemli özelliği doğal ham maddeler ile üretilmesidir. Pamuk, keten, kenevir, ipek, yün, alpaka, angora, kaşmir, tiftik, rami ve aluyot gibi doğal liflerden elde edilen kumaşlar sağlıklıdır.
Terletmeyen kumaşlar denince akla gelen ilk seçeneklerden biri şile bezidir. Şile bezinin elbise, gömlek, bluz hatta pantolon seçenekleri ile rahat bir yaz geçirebilirsiniz.
Kalitesiz kumaş nasıl anlaşılır? Elde sıkıştırdıktan sonra doğal kırışıklık dışında kağıt gibi keskin çizgiler şeklinde hızlı buruşan, esnedikten sonra eski şeklini almayan veya yüzeyinde renk farklılıkları olan kumaş kalitesiz kumaştır.
Bir kumaşın kaliteli olduğunu söyleyebilmek için kumaşın ham maddesinin ipek, kenevir, pamuk, yün gibi doğal olması gerekir. Kırışmayan, leke tutmayan, ütü gerektirmeyen türdeki kumaşlar sağlıksızdır. Bu kumaşlar yoğun kimyasal işlemlerden geçmiş olabileceği için tercih edilmemelidir. Kaliteli kumaş doğal kumaştır.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Yün Kumaşlar
Kışlık giysiler için kumaş söz konusu olduğunda, yün kesinlikle en başta gelmektedir. Yün, koyunlardan elde edilen doğal bir elyaftır ve oldukça şaşırtıcı özelliklere sahiptir. Birincisi, yün harika bir yalıtkandır, bu da sizi soğuk havalarda sıcak tutması anlamına gelir.
Premium keten kumaşlar arasında yüzde yüz pamuktan üretilmiş kumaşlar ve polyester pamuk karışımlı kumaşlar vardır. Premium keten kumaşlar fon perde, kırlent, masa örtüsü, runner, minder, koltuk kılıfı, çanta ve çeşitli döşemelik alanlarda kullanılabilir.
Moda ve giyim sektöründe yaygın olarak tercih edilen ve doğal kumaşlar arasında bulunan viskon kaliteli ürün sınıfı içerisinde bulunur. Yapıları itibariyle viskon kumaşlar oldukça konforlu bir kullanım sunar. Bu da pijama, yazlık ürünler, iç çamaşırı ve diğer tekstil alanlarında sıklıkla tercih edilmelerini sağlar.
Kumaşın basit bir şekilde kopup kopmadığına özen göstermelisiniz. Bu kumaşın kaliteli olup olmamasıyla alakalıdır. İpliğin yapısına ve ipliğin sıklığına dokuma ve örgü modellerinde dikkat etmelisiniz. Yanlış bir planla ya da yanlış bir iplik ile gerçekleştireceğiniz örgü işlemleri teknik hata olduğunu göstermektedir.
Günümüzde en sağlıklı kumaş türü pamuklu kumaş olarak bilinmektedir. Keten, Pamuklu, İpek, Yünlü, Kaşmir, Angora, Akrilik, Lateks, Naylon, Polyester. Pamuklu kumaş, kumaş türleri arasında maksimum kullanılan maksimum kullanılandır.
Polyester Giysilerin Avantajı
Ayrıca kullanımdan dolayı iz yapmaz. (Pantolonlar, pijamalarda diz izi yapmaz.) Kolayca kurur. Polyester kumaş sağlam, hafif, ütü gerektirmeyen bir kumaştır.
Kilolu kadınlar kıyafet seçiminde krep, viskon, şifon, kaşmir ve pamuk gibi kumaşlardan yapılmış modelleri tercih ederek daha ince ve şık görünebilirler.Doğru renk ve model uyumu da çok önemlidir. Bu yazdıklarımız zayıf gösteren kumaşlar arasında gösterilmektedir.
Bir ürünün pamuklu olup olmadığını anlamak için ilk önce etiketine bakmak gerekir. Etikette ürünlerin ne kadar oranda pamuklu olduğu yazmaktadır. Ayrıca etiket üzerinde cotton veya pamuk gibi ifadeler ile belirtilmektedir. Giyim ürünleri % 100 pamuk olabileceği gibi pamuk karışımı da olabilmektedir.
Pek çok kumaş yıkama sonrasında çekme yapar. Özellikle de doğal içerikli kumaşlar çekmeye çok uygundur. Ancak polyester kumaşlı ürünlerde çekme durumu yaşanmaz. Dikimden önce kumaşın yıkanmasına gerek duyulmaz.
Polyester kumaşın kalitesini anlamak ise diğer kumaşlara göre daha karmaşıktır çünkü genelde diğer dokularla karıştırılmış şekilde kullanılır. Fakat polyester kumaş genelde fazla esnekliğe sahip değildir ve formunu koruyan bir yapıya sahiptir.
KETEN. Keten gömlek ve ceketler yazın terletmediği ve koku yapmadığı için tercih edilebilecek kumaş türlerindendir. Çabuk kırıştığı için, pantolon ve etek yerine gömlek tercih etmek kullanım açısından daha rahattır.
Pamuklu kumaşlar bir diğer adı ile de dört mevsim kumaş olarak bilinmektedir. Bu kumaşlar her mevsim kullanılabilmektedir. Pamuklu kumaşların her mevsim kullanılmasının sebebi ise; kış aylarında doğal pamuktan üretilen şalların dokuması sayesinde sıcak tutmasıdır.
Aerobin Kumaş Özellikleri
- Aerobin kumaş yapısı bakımından terletmeyen bir kumaş olma özelliğine sahiptir. - Kırışmaya karşı oldukça dayanıklıdır ve kullanımı kolaydır. - Yaz ayları için en fazla tercih edilen kumaş türleri arasında bulunur. - Nefes alan bir kumaş türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri