Hamam böcekleri genellikle geceleyin ortaya çıkan haşerelerdir. Beslenmelerini ve yaşamlarını karanlıkta sürdürmeyi tercih ederler. Bu yüzden bir hamamböceğinin görünmesi muhtemel bir istilanın belirtisidir.
Hamam böcekleri diğer tüm haşereler gibi nemli ve karanlık ortamları sever. Bu nedenle onları geceleri görmeniz daha olasıdır.
Buna karşılık hamam böceği (Blattodea) gibi bazı böcekler de ışıktan kaçma eğilimi gösterirler. Peki aynı Insecta sınıfına dâhil olan bu hayvanların, ışık konusunda farklı davranmalarının nedeni nedir?
İnsan gözü daha geniş bir alan üzerinde daha uzun mesafeyi kelebeklerin gözünden daha iyi odaklayabilir (Anonymous, 2013c). Kınkanatlı böcekler daha ileri optik tasarımı olan ve ışığı kıran gece gözlerine sahiptir.
Hamam böceği genellikle gecedir. Gündüz vakti gözlemlenen herhangi bir aktif hamamböceği genellikle büyük bir istilanın göstergesidir. Hamamböcekleri bir araya gelirler ve sık sık kendilerini tımar ederler.
İlgili 34 soru bulundu
Hamam böceğini kovan bitkilerden edinebilirsiniz. Özellikle defne yaprağı ve limon kabuğu hamam böceklerinin en sevmediği kokulardır. Evinize bunları koyarak hamam böceklerinin gelmesini engelleyebilirsiniz.
Soğan ve karbonat: Bir adet soğanı ince ince doğrayın. İçerisine 1 çay kaşığı karbonat ekleyin ve karıştırın. Hazırladığınız karışımı hamam böceği yuvalarına dökün. Kısa sürede hamam böceklerinin yok olduğunu göreceksiniz.
Hamam böceği insana yaklaşmaz. Evinde hamam böceği görenler gece yatağıma gelir mi, insanı ısırır mı diye korkabilirler. Fakat hamam böcekleri insanlardan kaçarlar.
Böcek tür- lerinin birçoğu ya sadece gündüz ya da sadece gece aktif- tir. Kalan vakitlerinde ise dinlenirler. Böceklerde uyku aşa- maları türümüzünkinden farklılık gösterir.
Uykuda böcek yeme eylemi, yaygın bir inanışa göre gerçekleşebilir. Ancak, bu konuyla ilgili kesin bir kanıt veya bilimsel araştırma bulunmamaktadır. Uykuda böcek yeme olarak adlandırılan durum, genellikle kişinin uyandığında ağzında veya yastığında böcek kalıntıları bulmasına dayanmaktadır.
Çamaşır suyu, konsantre sıvı, sabunlu su, böcek öldürücü sprey ve profesyonel haşere öldürücüler kullanılmalıdır. Özel haşere tuzakları kullanılabilir. Kurtulması zor olan ve oldukça sorunlu olabilen hamam böcekleri, insanlarda doğal olarak endişeye yola açan haşerelerdir.
Hamam böcekleri kanatları olsa da uçma yetenekleri sınırlıdır. Kanatları, sadece kısa mesafelerde planör gibi süzülmelerini sağlar, ancak gerçek anlamda uçamazlar. Hamam böcekleri genellikle geceleri hareket ederler ve hızlı koşuculardır.
Havaların ısınmasıyla birlikte gün yüzüne çıkarlar. Yer altı da havanın sıcaklığıyla birlikte ısınarak, böceklerin gün yüzüne çıkmasına neden olur. Bu sebepten dolayı hamam böceklerini yaz aylarında görmek daha mümkündür. Hamam böcekleri caddelerde, evlerde veya iş yerlerinde görülebilir.
Hamam Böceği 15 ay kadar yaşar. Hamam böceğini kendi ömürleri dışında öldürmek zor zordur. Radyasyona dahi dayanıklı olan hamam böcekleri, insanların bile donabilecekleri soğuk havalarda bile yaşayabilirler. Hamam böceklerinin bir diğer özelliği ise kafalarının kopması durumunda bile bir süre yaşamalarıdır.
Bu durum, hamamböceği, peygamberdevesi ve arılar gibi uyuklayan böcekler için de geçerli. Bu böcekler uyurken yerçekimi ile düşer ve artan uyarılma eşiğine sahiptir. Sevimli sayılabilecek bir şekilde hamamböcekleri, uyurken hassas duyu organlarını korumanın bir yolu olarak uyku sırasında antenlerini içeri doğru katlar.
HAMAM BÖCEKLERİ NERELERDE YAŞAR? Özellikle gece saatlerinde hava kararınca ortaya çıkan hamam böcekleri ışıkları yaktığınızda kaçar. Bazıları ise ışıkları yaktığınızda ölü taklidi yapar ve ışıkların tekrar sönmesini bekler. Böylece çıktığı yuvasına ya da deliğe geri girer.
Pozitif fototaksiye sahip canlılar ışığa maruz kaldıklarında ışık kaynağına doğru hareket eder, negatif fototaksiye sahip olanlar ise ışık kaynağından uzaklaşır. Işığın etrafında hareket eden böcekler pozitif fototaksiye sahiptir.
Böceklerin gözleri insanlara göre daha geniş açıları görebilmektedir. Çevrelerinde bulunan ışıkları çok daha gelişmiş şekilde toplarlar ve bu sayede ani değişimleri çok hızlı algılamaktadırlar. Görme işlemi derinlik, ışık, hareket gibi özelliklerin beyinde yorumlanması sonucunda gerçekleştirilir.
Hamam böcekleri ölüm esnasında bacak kasları güçsüzleşir. Ters dönmelerinin sebebi bacak kasları yavaşladığı için vücutlarını taşıyamazlar ve ters dönerler. Gövdeleri ağır gelmektedir. Kimyasala maruz kalan hamam böceklerinin çoğu ters dönerek ölse de ayakları üstünde ölen hamam böcekleri de olmaktadır.
Çamaşır suyu ile hamam böceği öldürmek mümkündür. Hatta eğer hamam böceği yuvasına çamaşır suyu dökerseniz kısa zamanda hamam böceklerinin yok olduğunu görebilirsiniz.
Su boruları, banyo ve mutfak boruları, bulaşık ve çamaşır makinesi giderindeki çatlaklar, havalandırma girişleri ve ısıtıcılar hamam böceklerinin eve girdiği alanlardır. Mobilya altları ve arkaları, mutfak ve banyo dolapları hamam böceklerinin yerleştiği alanlardır.
Yaz aylarında havalar ısındığı zamanlarda da ortaya çıkarlar ve yaşamlarımızı olumsuz etkilerler. Kış döneminde hamam böceği, gümüşçün, tahta kurusu gibi böcek türleri ortaya çıkarlar. Bu ortamlarda ısı kaybı yaşamamak için saklanacak yer bulurlar. Burada bir süre yaşamlarını sürdürmekle birlikte üreyerek çoğalırlar.
Hamam böceklerinin özellikle evlere girme sebepleri sıcak alanları sevmesinden dolayıdır. Bu sebeple hamam böcekleri ocak altlarında, buzdolabı arkalarında ve evin sıcak yerlerinde yuva yapmayı severler. Dolayısıyla özellikle bu alanlarda hamam böcekleri ile karşılaşma ihtimali oldukça yüksektir.
Çevrelerinde yeterli gıdayı bulduklarında insanlara pek yaklaşmazlar. Gıda kaynaklarına ulaştıkları zaman üremeleri daha da hızlanır ve başa çıkılamayacak duruma maruz kalınmasına neden olur.
Oryantal Hamamböceği – Daha soğuk ve nemli koşullarla başa çıkabilir, bodrum veya kanalizasyon borularında rahatlıkla ilerleyebilir. Eğer şartlar uygun olursa çöplükler gibi açık alanlarda da yaşayabilirler. Alman hamamböcekleri kadar çevik olmasalar da, tğla duvarlar gibi pütürlü yüzeylere tırmanabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri