Askerlik çağı ve hizmet süresi Hizmet süresi, erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 ay olacak. Askerlik hizmet sürelerini, ihtiyaca göre bir katına kadar artırmaya veya yarısına kadar azaltmaya Cumhurbaşkanınca karar verilebilecek. Bu şekilde belirlenen hizmet süresi 6 aydan az olamayacak.
Türk askerlik sisteminde rütbe fark etmeksizin tüm askerlik süresi 6 aya indirildi. Bu süre yedek subay ve astsubaylar için 12 ay olarak değiştirildi.
Türk Silahlı Kuvvetlerinin o anki ihtiyacına göre kişi uzun dönem yedek subay veya yedek astsubay olarak 12 ay ya da kısa dönem er olarak 6 ay ile askerlik görevlerini tamamlarlar.
Bu hizmet, genellikle 6 ila 12 ay arasında değişen bir süreyi kapsar. Zorunlu askerlik süresi, askerlik şubesi tarafından belirlenen kriterlere göre belirlenir ve çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir. Yeni yılda askerlik süresi değişmedi.
Sistem, zorunlu 6 aylık vatani görevini tamamladıktan sonra süreyi uzatarak askeriyede para kazanma ve kariyer yapma imkanı da sağlıyor. Erbaş ve erlerden isteyen, terhise hak kazandığı tarihten itibaren askerliğini 6 ay daha uzattığında, uzatma döneminde en az asgari ücret kadar maaş veriliyor.
İlgili 19 soru bulundu
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), askerlik süresinin uzatılacağı iddialarına ilişkin, "Askerlik hizmet süresinin uzatılmasına yönelik yapılan bir çalışma yoktur" açıklamasında bulundu. Türk askerlik sisteminde rütbe fark etmeksizin tüm askerlik süresi 6 aya indirildi.
Milli Savunma Bakanlığı sitesinde yer alan askerlerin izinleriyle ilgili açıklamada ise şu ifadelere yer veriliyor; “Erbaş ve erlere ilk altı aylık hizmetlerinin her ayı için bir gün, ikinci altı aylık hizmetine devam edenlerin her ayı için iki gün izin verilir.
ASKERLİK 12 AY MI OLDU 2024? Türk askerlik sisteminde rütbe fark etmeksizin tüm askerlik süresi 6 aya indirildi. Bu süre yedek subay ve astsubaylar için 12 ay olarak değiştirildi. Ancak askerlik süresinin uzatılmasına dair bir düzenleme henüz yapılmadı.
6 Ocak 1995: Askerlik 15 aydan 18 aya çıkarıldı. 15 Temmuz 2003: Askerlik hizmet süresi 18 aydan 15 aya indirildi.
1. Lise ve altı öğrenim kurumlarından mezun olanlar ile yapılan seçim sonucunda yedek subay adayı ve yedek astsubay adayı olarak ayrılanların dışında kalanlar askerlik hizmetlerini er olarak yerine getirirler. 2. Erbaş ve erlerin askerlik hizmet süresi altı aydır.
7179 Sayılı Askeralma Kanununun 5/2 maddesine göre Askerlik süresi; erbaş ve erler için altı ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için on iki aydır.
Dört yıl ve daha fazla süreli yükseköğretim kurumu mezunlarından Silahlı Kuvvetlerin ihtiyacı kadarının seçilmesini müteakip, yedek subay temel eğitimini başarı ile tamamlayan ve asteğmen rütbesine naspedilen yükümlülerin 12 ay süreyle tabi olduğu askerlik hizmetidir.
ZORUNLUK ASKERLİK 2024'TEN İTİBAREN 12 AY OLUYOR
Tayvan lideri Tsai Ing-wen, CNA haberine göre, halihazırda 4 ay olan zorunlu askerlik süresinin 1 Ocak 2024'ten itibaren 1 yıla uzatılacağını duyurdu.
Gündem Haberleri
Askerlik süresinin uzayacağı, 2024'te 12 aya çıkacağı iddiaları yer alıyordu. Peki Askerlik 12 ay mı olacak 2024? Askerlik uzadı mı, süresi uzayacak mı? MSB iddiaları yalanladı.
19 yaşında askerlik yapılmaz. Türk Silahlı Kuvvetleri 20 yaşından küçük kimseyi askere almaz. Reşitlik yaşı her ne kadar 18 olsa da 20 yaşına gelmeyen kişilerin askere gitmesi mümkün değildir.
Buna göre, 2023 yılında askerlik görevini batıda yapan erlere 237,50 TL, onbaşılara 270,00 TL, çavuşlara ise 305,00 TL harçlık ödeniyor.
1963'te askerlik kısaldı! 24 aya düşürüldü. 1970'te 20, 1985'te ise 18 aya indirildi. 11 Temmuz 1992'te alınan kararla 3 ay daha kısaldı ve 15 aya düşürüldü. 26 Aralık 1994'te alınan kararla askerlik süresi yeniden 18 aya çıkarıldı.
1843'te kura usulü kabul edildi. Buna göre askere alınan kişiler, beş yıl zorunlu askerlik yapıyordu. Sonraki yedi yıl için yedeğe ayrılıyor ve bu süre içinde yılda bir ay askerlik eğitimi görüyorlardı.
Askeralma Kanunu'na göre, askerlik hizmeti yedek subay, yedek astsubay, erbaş ve er olarak yerine getirilecek. Hizmet süresi, erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 ay olacak.
Bedelli yapmayan bütün askerler için askerlik süresi 6 ay olup, gün olarak 180 gündür.
Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan duyuruda seçim ve sınıflandırma sonuçları 28 Temmuz 2023 tarihinde e-Devlet üzerinden erişime sunulacağı belirtildi.
Askere gitmek istemiyorsanız doktordan sevkinizi isteyebilirsiniz, doktora psikiyatr ile görüşmek istediğinizi, eşcinsel/biseksüel/trans olduğunuz için askere gidemeyeceğinizi ve askerlik yapamayacağınızı söylersiniz.
Bu sürenin ilk 1 ayı acemi birliği, sonraki 5 ayı ise uzmanlık dönemi olarak geçmektedir. Günümüzdeki askerlik sistemi gereği, normal erler 28 günlük acemi birliği süresini tamamladıktan sonra yemin ederek askerlik görevine başlamaktadırlar.
d. İzinlerde yasal haklarından fazla kullandırılan yol süreleri erbaş/erlerin askerlik hizmetinden sayılmamaktadır.
Asgari ücrete 1 Ocak 2023 tarihinde yüzde 55 zam yapılarak 8 bin 500 TL'ye yükseltildi. Askerliğini 12 aya tamamlayan er ve erbaşlara da ikinci 6 aylık dönemde her ay 8 bin 500 TL ödenmesine karar verildi. Asgari ücrete temmuz ayında yapılacak zammın ardından er ve erbaşlara ödenen tutar da artırılacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri