Buğday. Türkiye'de en fazla üretilen tarım ürünüdür. Buğday, filizlenme döneminde yağış, olgunlaşma döneminde ise sıcaklık ve kuru havaya ihtiyaç duymaktadır.
Türkiye üretiminde dünyada birinci olduğu fındık, kiraz, incir kayısının yanı sıra ayva, haşhaş tohumu, kavun ve karpuzda ikinci; mercimek, Antepfıstığı, kestane, vişne ve hıyarda üçüncü; ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biberde ise dördüncü sırada bulunuyor.
Türkiye'de geçen yıl 61 milyon 769 bin ton tarla bitkisi, 16 milyon 875 bin 947 ton meyve ve 28 milyon 569 bin 781 ton yaş sebze üretildi. En fazla üretilen ürünlere bakıldığında, ilk sırayı tarla ürünlerinde buğday, yaş sebzede domates, meyvede de üzüm aldı.
Son zamanlarda ülkemizin tahıl üretiminde buğday, arpa ve mısır üretiminde önemli artışlar olurken, pirinç Üretiminde pek fazla bir değişiklik olmamıştır. Türkiye tahıl üretiminde Dünya'da altıncı sırada yer almakta olup, kendi ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilmektedir.
Bugün Çin dünyanın en büyük tarım ekonomisi.
İlgili 35 soru bulundu
İhracatta Türkiye tarihinin rekorunun kırıldığını ve en yüksek değeri aldıklarını hatırlatan Pakdemir, şöyle devam etti: "Türkiye tarımsal hasılada Avrupa'da birinci, dünyada 10'uncu sırada. Cumhurbaşkanımız 2023'le ilgili ne hedefler koydu.
En fazla üretilen ürünlere bakıldığında, ilk sırayı tarla ürünlerinde buğday, yaş sebzede domates, meyvede de üzüm aldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerinden yapılan derlemeye göre, geçen yıl yaklaşık 7,9 milyon hektar alanda 19 milyon ton buğday üretildi.
Tarımda gelişmiş ülkeler sıralamasında ilk sıralarda yer alan ABD, İngiltere, Fransa, Hollanda, Belçika ve Almanya'nın tahıl üretimi ve tarımın bu ülkelerdeki ticaret üzerindeki etkileri son yıllarda önem göstermektedir.
Beslenme ve gıda güvenliği açısından gittikçe önem kazanan buğday, 220 milyondan fazla ekim alanıyla dünyanın en çok üretilen tahılıdır. Buğdayın böylesine yaygın bir ekim alanına sahip olmasının başlıca nedeni, birçok bölgede yetiştirilmesi ve temel ekmeğimizin buğdaydan üretilmesidir.
Anavatanının Mezopotamya olduğu düşünülmektedir. Mezopotamya'da çok sayıda tahıl tanrıçası kabul görmüş ve genellikle silindir mühürler üzerinde betimlenmiştir. Ninlil, Ninbarsheghunu ve Nissaba, mühürlerde, ekinlerin üstüne oturmuş ya da ellerinde tahıl sapları tutar şekilde betimlenir.
Türkiye, fındık, kiraz, incir, kayısı ve ayva üretiminde dünyada birinci; elma, Antep fıstığı, karpuz, kavun, salatalık, keçiboynuzu üretiminde dünyada ikinci; mandalina, çilek, armut, vişne üretiminde dünyada üçüncü sıradadır.
ÜLKEMİZDE BİTKİSEL ÜRETİM YAPISI
Tarım alanlarının illere dağılımı incelendiğinde, en fazla tarım alanına sahip il Konya'dır. Ülke genelinde bulunan tarım alanlarının %8'ini Konya ili oluşturmaktadır. Konya'yı; %5 ile Ankara, %4,5 ile Şanlıurfa ve %3,4 ile Sivas takip etmektedir.
Sebze üretim alanları sebze türleri yönünden incelendiğinde; en fazla üretim alanına sahip sebze türlerinin sırasıyla domates, karpuz, taze fasulye, hıyar, patlıcan, kavun ve lahana olduğu görülmektedir.
Bitkilerin kültür altına alındığını gösteren en eski arkeolojik bulgular MÖ 10000 yıllarına kadar dayanır. Buğday, arpa ve keten, ilk kültür bitkileridir. Tarım Afrika ve Avrasya'ya bu bölgeden yayılmıştır.
Tarıma geçişin dünyanın farklı yerlerinde başladığı biliniyor. Bunlardan ilki Bereketli Hilal olarak bilinen, bugünkü Irak, Suriye, Lübnan, İsrail ve Ürdün'ü kapsayan bölge. Gerçek anlamda tarımın 11.000 yıl önceye dayandığı düşünülüyor.
Sayısız uygarlığa ev sahipliği yapan İç Anadolu Bölgesi, tarih boyunca hep önemli bir tarım merkezi oldu. Bölgenin, günümüzde de Türkiye'nin “tahıl ambarı” olarak adlandırılması, onun bu tarihi rolüne işaret ediyor.
12 bin yıllık bir geçmişe sahip olan siyez buğdayı tarihteki ilk ekili tahıl çeşitlerinden biridir. Yazılı kaynaklara göre ilk olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kültüre alınmış yani evcilleştirilmiştir.
Elimizdeki kanıtlara göre ilk üretimi Neolithik (Yeni Taş) dönemde yapılmaya başlanan buğday, insanlık tarihi boyunca önemli olmuştur. Anavatanının Mezopotamya olduğu düşünülmektedir. Mezopotamya'da çok sayıda tahıl tanrıçası kabul görmüş ve genellikle silindir mühürler üzerinde betimlenmiştir.
Tahıl ürünleri üretimi 2022 yılına göre yüzde 9,1 artarak 42,2 milyon ton oldu. Buna göre buğday 22 milyon ton, arpa 9,2 milyon ton, çavdar 305 bin ton, yulaf 410 bin ton oldu. Yağlı tohumlardan, ayçiçeği 2,2 milyon ton, soya 137,5 bin ton üretildi.
1- Çin: Çin'de 519 bin 148 hektar alanda tarım yapılıyor.
Türkiye fındık, kiraz, incir, kayısı, ayva ve haşhaş üretiminde dünyada birinci, kavun, karpuz, vişne, hıyar, keçiboynuzu ve nohut üretiminde ikinci, mandarin ve elma üretiminde üçüncü, Antepfıstığı, çilek, kestane, ceviz ve mercimek üretiminde ise 4'üncü sırada yer alıyor.
Türkiye'nin en önemli ihracat ürünleri otomotiv, hazır giyim ve tekstil, beyaz eşya, tarım ve gıda ürünleri, en önemli ithalat ürünleri ise doğalgaz ve petrol, otomotiv ve elektronik aletlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri