Bu anlamdan hareketle babası ölmüş çocuğa da yetim (çoğulu eytâm, yetâmâ) adı verilir. “Yütm”ün asıl mânasının bir çocuğun babasını kaybetmesi olduğu ve tek başına kalma mânasının buradan geldiği şeklinde ikinci bir görüş de vardır (Lisânü'l-ʿArab, “ytm” md.).
Öksüz kelimesi, hem annesi hem babası ölmüş çocuk anlamında da kullanılır. Bu sözcükler, ölmemiş olsalar bile anne ve babasından sürekli olarak koparılmış çocuklar ve hayvan yavruları için de kullanılır. Bu yazıda öksüz kelimesi hem annesini hem de babasını kaybetmiş çocuk anlamında kullanılmıştır.
2- Lakît (Buluntu Çocuk): Sokağa veya vb. yerlere bırakılıp terk edilen çocuklar anne-babasının hayatta olup olmadığı meçhul olduğundan, ileride babanın, bulunma ihtimali var olacağından aslî değil, hükmî yetim statüsünde değerlendirilmiş, hukukî haklar bakımından yetimin sahip olduğu bütün haklara sahip olduğu kabul ...
Ġslam Hukukunda yetim, yaygın anlamıyla babasını kaybetmiĢ çocuğa denir. Bu vasıf buluğ çağına kadar sürer. Yani buluğ çağına ulaĢan çocuk artık yetim olarak nitelendirilmez.
Sonuç olarak; Türkçe sözlüklerde “öksüz”; anası veya hem anası hem babası ölmüş olan (çocuk) manasındadır. “yetim” ise; babası ölmüş olan çocuğa denilmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
- Ayetlerde: “Yoksula, yetime ve esire, yemeği severek yedirirler.” (İnsan suresi 8) buyrulmakta ve yapılan iyiliklerin başa kakılmaması ve bu sebepten dolayı ihtiyaç içindeki kişilere eziyet edilmemesi emredilmektedir. - Yine ayetlerde: “Sana, neyi infak edip vereceklerini soruyorlar.
Rabbimiz Kur'ân-ı Kerîm'de çeşitli ayetlerde yetimlerin koruyup gözetilmesini emrediyor: “Yetime karşı kahretme! (Kötü muâmelede bulunma!)” (ed-Duhâ, 9) “... Yetimlerin haklarını vermekte tam adâleti gözetin. Yaptığınız her iyiliği, Allah mutlaka bilir.” (en-Nisâ, 127)
16 yaş doldurulana kadar, ek şartlar aranmaz. Yetim 16 yaşını doldurduğunda, bu değişir. Yetim ödeneği daima 21 yaş doldurulduğunda sonlanır.
Allah'ın iznile tutar. Beddua tutması diye bir şey yok.
Muhammed, yetimleri korumasına alanlara cennet müjdesini şöyle vermiştir; “Kim Müslümanların arasında bulunan bir yetimi alarak yedirip içirmek üzere evine götürürse, affedilmeyecek bir günah (şirk) işlemediği takdirde, Yüce Allah onu mutlaka cennete koyar." "Kim üç yetimi korumasına alır, bakımını yaparsa sanki ömür ...
Annesi veya babası olmayana öksüz denir.
Kelime anlamının ise tek kalmak manasına sahip olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda yetim kelimesinin kimsesiz çocuk olarak bilindiği söylenebilir. Annesi ve babası hayatta olmayan çocukların yetim olarak adlandırıldıkları bilinmektedir. Anne ve babası tarafından terkedilen çocuklar da yetim olarak bilinmektedir.
Türkçe'de yetim kelimesi genelde babası ölmüş çocuğu ifade etse de bazı yerlerde Arapça'da olduğu gibi geniş bir kullanıma sahiptir. Sadece annesini veya hem annesini hem babasını kaybeden çocuğa daha çok öksüz denilir.
Anne ve babanın ayrılması sürecinde çocuk uyum sorunları yaşayabilmektedir. Özellikle ayrılmanın ilk evrelerinde bu durum her çocuk için stres kaynağıdır. Anne babanın ayrılmasının ardından çocuklarda akademik başarıda düşüş, kaygı, kurallara uymada zorluk ve depresyon gözlemlenebilmektedir.
Anne babası ayrılan çocuklar duygusal ve motor gelişimlerinde gerileme gösterebilirler. Daha önce tuvalet eğitimini tamamlamış çocuk altını ıslatmaya başlayabilir. Parmak emme, tırnak yeme, bir şeye karşı tutturma, istediği olmazsa kendini yerden yere atma, bağırıp çağırma davranışları gerileme işaretleridir.
Boşanma sonrası anne babanın çocuğu ile kurduğu ilişkinin kaliteli olması ve çocuğa karşı tutarlı yaklaşması çocuğun belirsizlik, kaygı, güvensizlik gibi duygular yaşamasının önüne geçecektir. Anne ve baba, çocuğun yaşadığı duygulara önem vermeli, hissettiklerini rahatça ifade etmesine olanak sağlamalıdır.
Adiyy Ibni Hakem (R.A.) “Bir kimse, akrabasından veya başkasından olan bir yetimi, yetim kendisini kurtarana kadar uhdesine alsa, o kimseye Cennet vacip olur.”
Peygamberimiz, “Ben ve yetime destek olan kimse cennette yan yana olacağız.” buyurmuştur (Buhari, Talak, 25). Başkasını üzmek günahtır ama yetimi üzmek en büyük günahlardandır.
“Kim bir yetimin başını Allah rızası için okşarsa, elinin değdiği her kıl için kendisine sevap verilir” diye buyurmuştur. bir başka hadisinde de: “Yetimi görüp gözetmeyi üzerine alan kimseyle ben cennette işte böyle (iki parmağıyla göstererek) yan yanayız” buyurmuştur.
Kur'an-ı Kerîm'in 21 yerinde doğrudan veya dolaylı olarak yetimlerin gözetilmesi emredilmektedir. Bu âyetlerden birisinde şöyle buyurulmaktadır: "Gerçek, yetimlerin mallarını haksız (ve haram) olarak yiyenler, karınlarına ancak bir ateş yemiş olurlar. Onlar çılgın bir ateşe gireceklerdir." (Nisâ, 4/10).
Yetim malını haksız yere yemek, en büyük günahlardan biridir.
Kim yetimi sevindirirse Allah'ı sevindirmiş demektir. Onların derdi bizim derdimizdir. Yetim gülerse, dünya güler" ifadelerini kullandı.
Sual: Yetime iyilik etmenin veya onu dövmenin veya hakkını yemenin dindeki yeri nedir? Yetimlik kaç yaşında sona erer? (Kalbinin yumuşamasını ve hacetinin görülmesini istersen, yetime acı, onun başını okşa ve ona yediğinden yedir.) [Taberani] [Yetimin başını okşayana, hac sevabı verileceği de bildirilmiştir.]
Yetimin sahibi, velisi Allah'tır, diğerlerinin sahibi, velisi kullardır; yani anası ve babasıdır. Allah ayette sadece; “onların mallarını kendi mallarınıza katıp, haksız yere mallarını yemeyin” buyurur. Dolayısıyla onların evinde bir şey yemek haksız yere mallarını yemek değil, ikram ettiklerini yemektir.
Peygamber, yetim olarak dünyaya geldi. Çünkü o doğmadan önce babası Abdullah vefat etmişti. Altı yaşına geldiğinde de annesi Âmine Hâtun vefat etti; babadan yetim olan Muhammed şimdi de anneden öksüz kaldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri