Uzmanlar, soluk mavi bir renge sahip olan taşın uluslararası pazarda tahmini değerinin 100 milyon doları bulduğunu söyledi. Yaklaşık 510 kilogram veya 2.5 milyon karat ağırlığında olduğu belirtilen taşın "Serendipity Sapphire" olarak adlandırıldığı belirtildi.
Bundan olacak ki değerli taşları seven sayısız kişinin elmaslara ayrı bir zaafı var. Elmaslar, saf karbondan oluşan, bu karbonun kristalleşmesi ile meydana gelen bir taş. Değerli taşlar (mücevher taşları) arasındaki en değerli taş olarak kabul edilen elmaslar, aynı zamanda dünyada en sert maden olarak da biliniyor.
1- Mavi Elmas
“Hope Elması” olarak bilinen mavi elmas, bu kristalin bilinen en değerli türüdür. Uzun bir tarihi geçmişe sahip olan ve pek çok değişik badireler atlatmış olan taşın karatı ise 3,93 milyon dolar değerindedir.
Elmas, saf karbondan oluşan ve mücevher taşları içinde en değerli taştır. Mohs ölçeğine göre 10 sertlik derecesinde olan bu değerli taş dünya üzerindeki en sert maddedir.
Elmas en sert olarak bilinir ve diğer taşları çizebilir. Talk en yumuşak olanıdır. Aradaki referans mineraller arasında alçıtaşı, kalsit, florit, apatit, ortoklaz feldispat, kuvars ve topaz bulunur.
İlgili 40 soru bulundu
Yakut taşı, kolye, yüzük ve bilekliklerde kullanılan değerli bir taştır. Yakut taşının gram fiyatı ortalama olarak 900 TL civarındadır.
Safir taşlar dünyanın en değerli taşları arasında kabul edilir. Bunun sebebi ise elmastan daha nadir bulunmalıdır.
Temiz bir yakut'un karatı 6000 dolar civarındadır.
Değerli taşlar arasında “zümrüt“ün özel bir yeri vardır. Mücevher sektöründe kullanılan taşlar arasında, pırlantadan sonra en değerli taş zümrüttür denilebilir. En üst kalitedeki zümrütler, orta kalite bir elmastan dahi daha yüksek değerde olabilmektedir.
Zümrüt fiyatı ve değeri
Örneğin, bir karat kaliteli zümrüt fiyatı 500 ila 1,500 dolar arasında bir fiyata satılabilirken, benzer kalitede beş karatlık bir mücevher 7,500 ila 30,000 dolar arasında satılabilir.
Yaklaşık 1 gram civarından 1 kilograma kadar gök taşları olduğunu belirten Doç. Dr. Ünsalan, bilimsel açıdan bakıldığında sadece bir gramının 2 milyar doları bulabileceğini söyledi.
Türkiye'de Çıkan Değerli Taşların Listesi
Diaspor (Zultanit): Yalnızca Türkiye'de bulunan ve sahip olduğu değerle elmasla yarışan diaspor taşı, dünyada yalnızca Muğla Milas'ta çıkarılmaktadır.
Gramı 30.000 Dolar'dır. Elmas, bilinen en sert maddelerden değerli bir taştır. Sert olması, bir elmasın sadece bir elmasla kesebileceği örneğiyle anlaşılabilir.
"Görünümü neredeyse pırlanta ile aynı olan mozanit taş, son zamanlarda tercih edilen takılar arasında yer alıyor. Mozanit taş, pırlantanın aksine laboratuvar ortamında yapılıyor. Safir, yakut, zümrüt gibi parlak ve ılıştılı olan mozanit taş, pırlantadan sonra en dayanıklı ikinci taş sınıfında kabul ediliyor.
Yüzyıllardan bu yana sürüp gelen geleneğe uyularak elmas, zümrüt, safir ve yakut kıymetli taşlar kategorisinde, diğerleri yarı kıymetli taşlar kategorisinde yer alır. Bu dört kıymetli taş traşlandığında asil taş kategorisine dahil olur.
Ametist Bir diğer popüler değerli taş ametisttir. Genellikle bu taşlar sahte değildir çünkü fiyatları yüksek değildir, ancak piyasada sahte örnekleri olabilir, bu taşı satın almak istiyorsanız orijinal ile sahtesini ayırt etmeniz gerekir.
Elmasın ışıltılı gösterişini ortaya çıkaran en iyi kesim biçimi pırlanta olduğu için zamanla elmastan öne çıkmıştır. Manevi ve maddi olarak pırlanta daha değerli olarak kabul edilir. Kısaca açıklamak gerekirse elmas pırlantanın işlenmemiş ham hali pırlanta ise sadece kesimin ismidir.
Dünya üzerindeki en değerli taş olarak kabul edilen, şüphesiz elmastır.
Korindon sınıfında yer alan yakut, elmastan sonra en sert ve değerli taştır.
Yakut taşı çok kıymetli bir taş olabilir ancak ülkemizde de belli bölgelerde çıkartıldığını görüyoruz. Muğla-Yatağan'da yakut taşına rastlanmaktadır.
Seçenekler: 1 kg 63,25 TL/kg.
Swarovski, Avusturya'da camdan yapılmış bir kristaldir. Doğal olarak oluşmaz ve bu nedenle doğal bir değerli taş değildir.
Elmas, altından sonra en değerli şeylerden biri olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri