Rengi parlak ve doğal olan kaliteli sucuk 0 dana etinden yapılmış olmalıdır. Dana etinin dışında, gerekli baharatlar bulunmaktadır. Dışarıdan bakıldığında sucuğun rengi, kırmızımsı kahverengi olmalıdır. Kesildiğinde çevresinde veya ortasında farklı renkler ortaya çıkmamalıdır.
Sucuğun içerisinde et ve sakatat vardır. Bu nedenle de iyi saklanmadığı takdirde kolay bozulabilir bir gıdadır. Özellikle evde yaptığınız sucuklar, hazır sucuklara göre çok daha kolay bozulabilirdir. Fabrikasyon işlemlerinden geçmeyen nemli sucuk, küflenmeye yol açar.
Sucuk, kendi standardının katılmasını yasakladığı iç organ, tendo gibi etten başka maddelerin araştırılmasında fiziksel ve histolojik muayeneler yapılır. Histolojik muayene yapılamadığı hallerde kuvars lambası veya maserasyon testleri uygulanır.
Aksi halde ürün sertleşebilir, bozulabilir ya da dış yüzeyinde beyaz tabakalar meydana gelebilir. Doğru şekilde saklanmayan sucuklarda maya ve coclar, hızlıca ürer ve bu üreme dış tabakada beyaz bir madde oluşturur. Beyaz tabaka sucuğun bozulduğunun bir işareti değildir. Ancak sucuğun lezzetinin azalmasına neden olur.
En sağlıklı sucuk katkısız sucuktur. Kaliteli bir sucukta yağ oranının yaklaşık %30 olması beklenir. Nem miktarının ortalama %40, pH değerinin de 5.4 ile 5.8 arasında olması gerekir. Sağlıklı ve doğal sucuk en güvenli şekilde doğal şarküteriden alınmalıdır, fermente olarak üretilmiş ürünler tercih edilmelidir.
İlgili 26 soru bulundu
Sucuğun kokusunda keskin ve anormal kokular varsa tüketmemeniz gerekir. Sucuğun tadı da bozulup bozulmadığının göstergesidir. Tadında anormallik varsa, özellikle ekşilik varsa sucuk bozulmuş demektir. Sucukta küflenmeler meydana geldiyse, kesinlikle kullanmayın.
İşlenmiş et ürünlerinin bazıları; pastırma, jambon, sosis, sucuk, salam, salamura et, kurutulmuş et, konserve et ve et bazlı soslardır.
Fermente edilen sucuk aslında çiğ ettir. Etin kıyma hali olan sucuk bu yüzden pişirilmesi lazım. Ancak uzun süreli kıyma haline gelmek için oldukça işlemden geçirilen sucuk hakkında halk arasında bilinen bir yanlış çiğ olarak tüketilebilir bilgisidir. İnsan vücudu çiğ et tüketimine müsait değildir.
Evde sucuk yapımı malzemeler eksiksiz olursa ve kurutma işlemi de iyi bir şekilde yapılabilirse iyi sonuç alınacak bir yöntemdir. Ortalama 1 haftada evde kurutma tamamlanır. Fabrikasyon sürecinde ise bu işlem 1 aya kadar uzatılabilmektedir.
Sucuk Neden Beyazlar? Sucuk yüzeyinde bulunan maya ve coclar, yüzeyde hızlıca ürer ve bu sebeple sucuk yüzeyinde beyaz ve kokusuz bir tabaka oluşmasına sebep olur. Bu tabakanın oluşması sucuğun bozulmasına veya küflenmesine sebep olmaz, ancak görsel olarak kötü gözükmesine ve sucuğun lezzetinin azalmasına sebep olur.
Evde yapılmış olan yaş sucuklar, güneş almayan ancak sıcak bir ortamda kurutulmaya bırakılabilir. Tabii bir diğer yöntem gazete üzerine yine sıcak bir ortamda gölgeye sermek suretiyle kurutma yöntemi değerlendirilebilir. Kısa bir zaman içerisinde sucuklar istenilen kapağıma ve sertliği gelerek tüketilebilir.
Rengi parlak ve doğal olan kaliteli sucuk 0 dana etinden yapılmış olmalıdır. Dana etinin dışında, gerekli baharatlar bulunmaktadır. Dışarıdan bakıldığında sucuğun rengi, kırmızımsı kahverengi olmalıdır. Kesildiğinde çevresinde veya ortasında farklı renkler ortaya çıkmamalıdır.
Sucuğu parçalara bölüp buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuya kaldırabilirsiniz. Bu şekilde hazırladığınız sucukları 6 ay boyunca muhafaza edebilirsiniz. Parçalara böldüğünüz sucukların üzerine tarih yazmanız faydalı bir yöntem olacaktır.
Buzdolabında 3 hafta kadar bırakılan sucukların kurutma işlemi tamamlanmaktadır. Bu üç haftalık sürenin sonunda sucuğunuz hazırdır. Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta ise sucuğun üstünün küf tutmaması için üç ila dört günde bir sirkeli suyla temizlenmesidir.
Sucuk pişirmenin bir başka tekniği ise sucuğu suyla pişirmektir. Önceden ısıtılmış tavaya doğranmış sucuklar atılır ve üzerine yaklaşık iki yemek kaşığı su eklenir. Bu pişirme tekniğiyle sucuk, sulu kalır ve lezzeti korunur.
Eğer siz de sucuğun dışı küflenirse yenir mi diye soruyorsanız, ben tavsiye etmiyorum çünkü ne kadar sağlıklı olur bilinmez. Sonuçta dışından küflenmeye başlamış ve içine de geçmiş olabilir. İnsanlar dışını soyup hemen pişiriyor ama içine geçtiyse sağlık açısından problemler yaşayabilirsiniz.
Yaş Sucuk Kaç Gün Kurutulur ? Sucuk kurutma işlemi yapılırken belirli bir süre sucukların havada asılı kalması ve birbirine değmemesi gerekir. Yaş Sucuk Kaç Gün Kurutulur ? Araştırıldığında ise ortaya çıkan tablo ortalama olarak 6-12 saat aralığında sucukların askıda kalması gerektiğidir.
İmal edilip, uzun süre satılmayarak imalatçıda stok olarak kalmış bulunan sucuk firesi %12'ye kadardır. İmalatçıdan alınıp perakendeciye satmakta bulunan toptancıların sucuk firesi %7'ye kadardır. Toptancıdan alınıp tüketiciye satılmakta olan sucukların bakkal ve mezeci firesi %5-6 kadardır.
Sucuğu buzdolabında muhafaza etmek, en yaygın yöntemdir. Sucuğun üstündeki jelatin çıkarılmamalı ve sucuk peçeteye sarılmalıdır. Eğer bu noktada, bir buzdolabı poşeti kullanılacaksa poşetin ağzı açık bırakılmalıdır. Sucuk, zaman zaman nemli ve temiz bir bez ile silinmelidir.
Çiğ sucuk yemek mideye ciddi derecede zarar verir. Çiğ olarak tüketilen sucuk midede kramp, yanma gibi rahatsızlıklara yol açabilir. Düzenli olarak sucuğun çiğ tüketilmesi ise midede yara oluşumuna neden olabilir.
Sucuk paketinden çıkarılır, etiketi söküür güzel bir streçle sarılıp buzdolabında 6 aya kadar bu şekilde sağlıkla muhafaza edilir.
Fermente sucuk çok daha uzun sürede elde edilir, ısıl işlem görmüş sucuk kısa sürede elde edilir. Pişirme işlemi kısadır. Fermente sucukta bakteri ve mikroorganizmalardan yararlanılır, ısıl işlem görmüş sucukta ısıdan yararlanılır. Fermente sucuk daha pahalıdır.
İyi bir sucukta yağ oranı yaklaşık %30 olmalıdır. Nem miktarı %40 , tuz oranı %5 ve ph değeri de 5.4-5.8 arası olmalıdır. Fermente üretilmiş ürünler tercih edilmeli, sucuk ne çok sert ne de çok yumuşak olmalıdır. Eğer sucuğun üzerinde içerikleri belirtilmemişse, tercih edilmemelidir.
Ancak uzmanlar tarafından fermente sucuk daha sağlıklı olarak adlandırılır ve tavsiye edilir. Fermente sucuk, ısıl işlem görmüş sucuklara oranla daha kurudur. Isıl işlem uygulanan sucuklarda, salmonella bakterisi varlığı korur çünkü ortaya çıkan nem ve ısı buna sebep olur.
1 Cumhuriyet Sucukları Türkiye'nin en iyi sucukları listesinin bir numarası, Cumhuriyet sucukları. Cumhuriyet Sucukları Kasap Kara Mahmut tarafından, 1920'li yıllarda Afyonkarahisar ilinde kuruldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri