Saf su, laboratuvarlarda kullanılan su; organik ve inorganik maddelerden arındırılmış damıtık (distile). Hemen her çözelti ve çalışma damıtık su ile yapılır. Çeşme suyu kullanılmışsa bunu belirtmek gereklidir. Pratikte en fazla bir defa damıtılmış su kullanılır.
Distile suyun iletkenliği bulunmuyor. Saf su ile arasında bir fark yoktur. Yani, bu iki su çeşidi aslında aynıdır. Suyun en katıksız ve berrak halidir.
Saf su, içerisinde önceden var olan minerallerin destilasyon, damıtma, ters ozmoz, iyon değişimi, filtreleme gibi tekniklerle alınmış su demektir. Saf suyun içerisinde özellikle çocuklar ve yaşlılar için gereken sülfat, magnezyum, bikarbonat, klorür, kalsiyum gibi mineraller yoktur.
Kaynamış su saf su mudur? Kaynamış su saf değildir. Ancak kaynamış suyun buharı damıtıldığında belli oranda saf su elde edilmesi mümkündür.
Meteor suları (yağmur ve kar suları): Mevcut sular içinde en saf olanıdır, bununla beraber havada bulunan bütün gazları içerdiği gibi, bazı anorganik ve organik maddeler de bulunabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Saf su içinde önceden var olan minerallerin, damıtma gibi yöntemlerle, alınmış olduğu sudur. Saf su içinde özellikle çocuklar ve yaşlılar için gerekli olan, kalsiyum, magnezyum, bikarbonat, sülfat, klorür gibi mineraller bulunmaz. Sertlik değeri çok düşük olan sular, (örneğin yağmur suyu) bir tür saf su sayılır.
İki hidrojen ve bir oksijen atomundan oluşan su, aslında içinde daha pek çok farklı madde barındırır ve bu nedenle saflıktan söz edilemez. Saf su ise bildiğimiz çeşme ya da kaynak suyunun laboratuvar ortamında birçok farklı kimyasal işlemden geçirilmesi sonucu elde edilir. Saf su, doğal ortamda bulunmaz.
Yapısında kendinden başka madde bulunmayan ve özellikleri her noktasında eşit olan maddeler saf madde kabul edilmektedir. Bu özellikler dikkate alındığında içme suyunun saf özellikte olduğu ortaya çıkmaktadır.
Arıtılmış sular ise bütün sağlık örgütleri tarafından onaylanmış şekilde içtiğiniz suyun kalitesini arttırır ve temizliğini sağlar. Bu durumda kolaylıkla söyleyebiliriz ki arıtılmış su saf su değildir.
Saf suyu, bir bardağa konulması halinde, bakılarak ayırt etmek mümkün değildir. Ancak içilirse saf su olduğu anlaşılır. Çünkü içerisinde mineral bulunmadığından dolayı, ağızda yavan ve buruk bir tat bırakır. İçilmesinde zarar yoktur ancak yarar da yoktur.
Herhangi bir şekilde güvenilir suya erişim olmadığı takdirde çeşme suyunun daha güvenilir bir şekilde tüketilebilmesi için su kaynatılabilir. Ancak kaynatma işleminin sadece suda bulunan virüsler, parazitler ve bakteriler dâhil olmak üzere hastalığa neden olabilecek mikropları öldüreceğini unutmamak gerekir.
Saf su farklı isimlerde de ifade edilmektedir. Bunlar, distile su, deiyonize su, ultra saf su, steril su ve demineralize su şeklindedir. Sadece damıtma ve arıtma aşamalarından faklılık gösterdikleri veya kullanım amacına göre sektör bazlı faklı isimler tercih edilmektedir.
Klima yoğuşma suyu, klimadan çıkan su saf sudur. İçilmesi uygun değildir. Ütü vb. saf su kullanımına uygun alanlarda kullanılabilir.
Saf Su Nerelerde Satılır? Saf su eczanelerde, medikal marketlerde, araba sanayilerinde ve kimya sanayilerinde satılmaktadır.
Saf su renksizdir. Fakat derin suda ışık deniz tabanından ansımadığı için koyu mavi bir renk alır.
0 ile 7 aralığında besin değerleri asidik, 7 ile 14 aralığındaki besin değerleri de bazik olarak adlandırılır. Saf suyun pH değeri ise 7, yani nötr şeklindedir.
Yağmur Suyu Kalitesi:
Hava içinde bulunan su buharını teorik olarak “saf su”, yani saf H₂O olarak kabul edebiliriz. Yağmur damlası da bu saf su buharının yoğunlaşması ile meydana geldiğine göre, yağmur damlasını da teorik olarak “saf su” olarak kabul etmemiz mantıklıdır.
Arıtma su ne musluktaki ne de damacanadaki zararlı maddeleri barındırır. Bu sebepten ötürü de son derece sağlıklı kabul edilmektedir. Bunun yanı sıra filtrelenmiş, arıtılmış suların birçok hastalığın oluşumunu engellediği de bilinmektedir.
Tüm BRITA filtrelerinin içerikleri gıda sınıfı kalitesindedir ve kazara yutulsa bile, tamamen zararsızdır.
En sağlıklı su kesinlikle arıtılmış olan sudur. Çeşme Suyu ile Arıtılmış Suyun Farkı: Çeşme sularının içerisinde çok sayıda zehirli atık bulunur ve klor miktarı her zaman için daha yüksektir. Mineral değeri azalan çeşme suları, lezzet ve koku olarak da sizleri tatmin edecek ölçüde değildir.
Akü suyu asit bir yapıya sahiptir. Daha doğrusu akü içerisinde yer alan asit, aynı zamanda akü suyu olarak bilinir. Bu sebepten dolayı akü içerisinde akü suyu ekleme yapılırken çok dikkat etmek gerekmektedir. Böyle durumlarda eksilen akü suyu adına saf su eklenmesi yapılır.
Temiz ve hijyenik su sayesinde cildimiz pürüzsüz hale gelir. Bu sayede gereken mineral ve vitaminler alınır. Su arıtma muslukları sayesinde sadece mutfağınızda değil banyonuzda da arıtılmış suyla buluşabilirsiniz. İnsanların yanıldığı noktalardan biri de suyun sadece içilerek alındığıdır.
Kimyadaki adı ile ifade edecek olursak “Hidrojen peroksit” bilinen sudan oldukça farklıdır. Kimyadaki karşılığı H202 olmaktadır. Sıradan su ile kıyaslandığında yoğunluğu daha fazladır. Suyun yoğunluğunu 1 olarak alırsak; oksijenli suyun yoğunluğu 1.465 olarak gözlemlenir.
Klimalar havadaki toz vb zerreleri topladıklarından çıkan suyu saf su olarak değerlendirmemek lazım. Kapta bekleyen su, tuvalet temizliği veya sulama gibi amaçlar ile kullanılabilir. Berrak tozsuz sular kireç oranı düşük olduğundan ütü suyu olarak kullanılabilir.
Distile su cihazı, saf su üretmek üzere laboratuvar uygulamalarında kullanılan su arıtma, su saflaştırma cihazıdır. Distilasyon, su arıtma yöntemlerinden birisidir ve distile su cihazı ile gerçekleştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri