Ameliyat süresi, tecrübeli ellerde yaklaşık olarak 30-40 dakika sürmektedir. Kapalı ameliyat tekniğinde tecrübe, deneyim çok önemlidir. Yıllarca, kapalı (laparoskopik) cerrahi yapılan kliniklerde aktif olarak çalıştım ve yönettim.
Rahim duvarı kalınlaşması ameliyatı histerektomi ile yapılır. Histerektomi rahmin tamamen çıkarılmasını içeren cerrahi prosedürdür. Bu işlemden sonra kadın gebe kalamaz. Bu nedenle yalnızca bazı hastalarda ve kanser gelişme riski yüksek kadınlarda tercih edilir.
Rahim duvarı kalınlaşması endometrial hiperplaziye bağlı ise çoğu zaman hormon tedavileri ile kontrol altına alınabilir. Ancak hiperplazide atipik yapıların mevcut olduğu vakalar veya 3-6 aydan uzun süren ilaca cevap vermeyen durumlarda doktor histerektomi önerebilir.
Rahim kalınlaşması ultrason ile tespit edildikten sonra patolojik inceleme için iki farklı yöntem kullanılır. Bu yöntemler tam kürtaj ya da kürtaj ve pipelle ile biyopsi yöntemidir. Tam Kürtaj: Rahim içi dokusunun kürtaj ile tamamen temizlenmesini amaçlayan bir yöntemdir.
Rahim duvarı kalınlaşması zamansız kanamalara, ağır ve anormal kanamalara, uzun süre kanamalara ve kansere neden olabilir. Rahim duvarı kalınlaşması kanser midir? Rahim duvarı kalınlaşması (Endometrial Hiperplazi) kanser değildir. Ancak atipik hiperplazi durumunda kanser riski artış gösterir.
İlgili 27 soru bulundu
Rahim kalınlaşması, ağrılı adet dönemlerine veya pelvik bölgede ağrıya neden olabilir. Bazı kadınlar aynı zamanda cinsel ilişki sırasında ağrı hissedebilirler. Rahim kalınlaşması olan kadınlarda adet sırasında avuç içi kadar büyük et parçaları dökülebilir.
Rahimden parça alınmasının temel amacı, rahim iç dokusunun (endometrium) incelenmesi ve hastalıkların teşhisi için yapılır. Bu işlem, endometrium küretajı veya biyopsi olarak adlandırılır ve rahim hastalıklarının belirlenmesine yardımcı olur.
Anestezi uygulanır: Rahim biyopsisi, genellikle lokal anestezi ile yapılır. Bu nedenle, biyopsi işleminden önce bir anestezist tarafından anestezi uygulanır. Biyopsi iğnesi kullanılır: Biyopsi iğnesi, rahim duvarından bir parça doku çıkarılması için kullanılır.
Anestezi uygulanmayan hastalar için rahim ağzındaki bölge uyuşturulur ve rahim biyopsi işlemi gerçekleştirilir. Operasyon sırasında hasta kişi sırt üstü yatarak kişinin bacakları sedyedeki bacaklıklara yerleştirilerek pelvik muayene yapılması sırasında vajina kısmına muayene aleti yerleştirerek operasyona başlanılır.
Rahim Ameliyatı Sonrası Sıkıntılar
Rahim alma operasyonundan sonra en sık karşılaşılan sıkıntılar vajinal akıntı ve kanamalar ve cerrahi kesi yerinde oluşan ağrı ön planda olmak üzere rahatsız hislerdir. Vajinal akıntı ve kanama, adet dönemlerinde olan kanama kadar çok değildir.
Ameliyat süresi, tecrübeli ellerde yaklaşık olarak 30-40 dakika sürmektedir.
RAHİM KALINLAŞMASINI ARTTIRABİLEN DOĞAL BESİNLER
Bu besinler östrojen hormon üretimini destekler; Soya fasulyesi, bezelye, barbunya, Yabanmersini, kuru erik, kayısı, Biberiye, adaçayı, meyan kökü, Keten tohumu, Brokoli ve karnabahar. Rahim duvarı kalınlaşmasının bitkisel tedavisi mümkün değildir.
Düzensiz kanama ve ağrılı âdet dönemlerine neden olan rahim duvarı kalınlaşması, hayati risk oluşturacak düzeyde kan kayıplarına ve tedavi edilmediğinde rahim kanseri belirtileri gösterip, kanser oluşumuna neden olabilir.
Alınan doku örneği incelenmek üzere laboratuvara gönderilir. Rahim içi biyopsisi işlemi tamamlandıktan sonra hasta eve dönebilir. 1 hafta boyunca lekelenme tarzında hafif kanamaların oluşması mümkündür.
Biyopsi alınmış ise cinsel ilişki için yaklaşık 10 gün beklenmelidir. Ayrıca; biyopsi sonrası lekelenmeler görülebilir ancak tüm bunlar geçicidir. Rahim ağzı kanseri şüphesi var dediler.
Rahimden parça alınması işlemi lokal anestezi veya genel anestezi altında yapılabilir. İşlem yaklaşık 10 dakika civarında sürer.
Kolposkopi işlemi sırasında rahim ağzına uygulanan özel boyalar ile eğer kanser açısından riskli değişiklikler saptanmış ise bu bölgelerden küçük biyopsiler alınır. Biyopsi öncesi ağrı olmaması için lokal uyuşturucu ilaç uygulanır ve işlem ağrı hissedilmeden tamamlanır.
Her yarada olduğu gibi cerrahi yaraların da temiz tutulması iyileşme süresini olumlu etkiler. Eve döndüğünüzde sıklıkla duş şeklinde yapacağınız bir banyo ile yaranızı temiz tutabilirsiniz. Yara yerinin sabunlamanıza gerek yoktur, su yeterli olacaktır.
Standar uygulamada; biyopsi anında iğne içine alınan doku formol sıvısı içeren bir kaba yerleştirilerek patoloji laboratuvarına gönderilir. Burada patoloji laboratuvarlarının çalışma hızı ve teknik yeterliliğine göre 1 ila 3 gün içinde patoloji uzmanı tarafından mikroskobik inceleme yapılarak ve sonuç rapor edilir.
Akciğer biyopsisi lokal anesteziyi takiben yapıldığından tamamen ağrısız bir işlemdir.
Gerek tarama ve tanı testleri sonrasında, gerekse serviksten alınan veya dökülen parçaların patoloji laboratuarına gönderilmesi sonrasında gelen patoloji raporunda KARSİNOM tanısının olması rahim ağzı (serviks) kanseri tanısı koydurur. Artık kanser durumu oluşmuştur.
Rahim kanseri endometrium dokusunda geliştikten sonra kadın üreme sisteminin diğer organlarına da yayılma eğilimindedir. İlk önce rahim ağzı (serviks), tüpler ve yumurtalıklara doğru yayılır. Daha ilerlemiş hastalık durumlarında lenfatik damarlar aracılığı ile vücudun diğer bölümlerine atlar.
Rahim ağzı kanserinin belirtileri erken dönemde kendini göstermeyebilir. Jinekolojik muayenede bile rahim ağzındaki sorun görülmeyebilir.
Rahim kanseri için bilinen bir kan tahlili yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri