Günümüz diğer dolgu materyallerin gelişmesi ile artık amalgam dolgu tercih edilmemektedir. Hem estetik hem de sağlık olarak seramik ve kompozit dolgular daha üstündür.
Amalgam dolgu içerisindeki cıva, zehir içermediği gibi diğer metal maddeler ile birleştirildiğinde kimyasal yapısı değişeceği için zararsız bir form hali alır.
Amalgam Dolgular (Metal Dolgular)
Karışım diş hekimi tarafından hazırlanan oyuğa yığılır ve dolgu birkaç saatte sertleşir. Özellikle azı dişleri için günümüzde kullanılan en iyi dolgu maddesidir.
Bunun nedeni, klasik dolgu yöntemleri ağız içinde sınırlı şekillendirmeleri yapma imkanı sunmakta iken, inley ve onlay dolgularda ise olması gereken şekil üzerinde çalışılıp uğraşılarak laboratuvar şartlarında hazırlanmasıdır. İnlay ve onlay dolgular, klasik dolgulara göre çok daha uzun ömürlüdür.
Küçük kavitelerde kompozit dolgu kullanılması avantajlı , çünkü; dişin doğal yapısından çok az madde kaybetmisine neden olur. Derin çürüklerde amalgam dolgu tercih edilmeli, çünkü;uygulama sırasında asit gibi tahriş edici madde kullanılmadığı ve sertleşirken ısı açığa çıkarmadığı için daha avantajlıdır.
İlgili 27 soru bulundu
Gümüş amalgam dolguların dayanıklık süresi 15-20 yıl arasındadır. Altın dolgular ortalama 20 ila 30 yıl kadar sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Kompozit dolguların ömrü 7 ila 10 yıl arasında değişir ve bu süre sonunda değiştirilmesi gerekebilir.
Dişlere amalgam dolgu yapıldığında renginden dolayı direkt ayırt edilebilmekte ve estetik açıdan doğal gözükmemektedir. Bu sebeple estetik endişe taşıyan hastalar tarafından tercih edilmemektedir.
Hangi çürüklere dolgu yapılmaz? Teorik olarak bakarsak hemen her diş çürüğüne dolgu yapılabilir. Dolgu tipinin seçiminde ise çürüğün büyüklüğü belirleyici özelliğe sahiptir. Şayet çürük derinlere ulaşmış ve sinirlerde tahribat yapmış ise köklere kadar gelmiş ise önce çürük temizlenip kanal tedavisi yapılır.
Beyaz dolgu; kompozit ve porselen olmak üzere ikiye ayrılıyor. Kompozit dolgular ön dişlerde kullanılırken çürüğün çok ilerlediği ve çürük temizlendiğinde madde kaybının fazla olduğu dişler için ise porselen dolgular hazırlanıyor. Porselen dolgular, doğal bir görünüm sunuyor ve doğal dişten ayırt edilemiyor.
Dolgulu dişlerde çürüme görüldüğünde, diş hekimi çürük bölgenin temizlenmesi için dolgu malzemesinin çıkarılması gerekebilir. Bu işlem sırasında diş hekimi, dişin çürük dokusunu, kırıntıları ve eski dolgu malzemesini çıkarmak için özel bir alet kullanır.
Altın Dolgu
İnlay ve onlay dolgu ile birlikte en dayanıklı dolgudur. Diğer dolgu malzemelerinin içine altın katılarak yapılır. Altın dolgu laboratuvarda hazırlanır ve dişe yapıştırılarak uygulanır. Hem yapılışı hem de içeriğindeki malzemeler nedeniyle pahalı bir dolgu çeşididir.
KOMPOZİT DOLGUDA DAYANIKLILIK
Gelişen teknoloji ile birlikte kullandığımız kompozit dolguların içeriği sağlamlaştırılmıştır. Çürük temizlendikten sonra geriye kalan diş dokusuna kimyasal olarak bağlanarak dişin kırılmalara karşı daha dayanıklı olmasını sağlar.
Kompozit Dolgu Devlet Hastanesinde Yapılıyor Mu? Kompozit dolgu devlet hastanesi ve diş kliniklerinde yapılabilir.
Ancak yapılan çalışmalarla birlikte, dolgu içinde de olsa cıvanın insan sağlığına zararlı etkileri olduğu sonucu ortaya çıktı. Toksik etkiye sahip olan cıva, organlara yayılır, kalp, karaciğer, akciğer ve böbreklere, sinir sistemine ve bağışıklık sistemine zarar verebilir.
Amalgam dolgular ve sağlık problemleri arasında kanıtlanabilmiş bir ilişki yoktur. Alerjik bir sorun yoksa sağlam ve sağlıklı amalgam dolguların sökülmesini önermiyoruz.
Amalgam Dolgu Sökümü Nasıl Yapılıyor? Yukarıda bahsettiğimiz gibi amalgam dolgu içinde bulunan cıva doğrudan yutulduğunda ya da solunduğunda insan sağlığına zarar verebilir. Bu nedenle söküm işlemi sırasında son derece hassas davranılması önemlidir.
Kompozit Dolgunun Ömrü Ne Kadardır? Özellikle son 50 yıldır sıklıkla kullanılan kompozit dolgular, amalgam dolgulara kıyasla biraz daha erken yıpranır ancak kompozit dolgular da iyi bakımla 10-15 yıla kadar kullanılabilir. Eğer diş gıcırdatma ya da farklı problemler mevcutsa, dolguların ömrü kısalabilir.
Genel olarak, kompozit dolgular 15-20 yıl ömre sahipken, tipik olarak porselen dolgular 5-10 yıl dayanır. Porselen seramik dolguların kullanılmasının en büyük yararı, işlem tamamlandıktan sonra tamir edilen dişlerin tamamen doğal görünümüdür.
Evet dolgulu dişler de çürür. Dolgular sadece bulunduğu yeri korur ve dişin diğer bölgeleri üzerinde herhangi bir koruyucu etkiye sahip değildir. Ağız bakımı iyi yapılmazsa diş üzerinde plak oluşumu devam eder bu da dişin çürümesi ile sonuçlanır.
Diş etlerinde yoğun biçimde görülen hassasiyet de hatalı dolgu işlemi ile alakalı olabilir. Hassasiyetler hastanın özelliğine göre değişir. Diş etlerinin yapısı, ağrı eşiği vb. kriterler bu durumu daha da arttırabilir. Hassasiyet geçmiyorsa hatalı diş dolgusu belirtileri söz konusu olabilir.
Diş Dolgu Çeşitleri Nelerdir? Diş dolguları yapıldıkları malzemelere göre farklı çeşitlerle karşınıza çıkar. Bunlar; estetik dolgu olarak bilinen beyaz ve porselen dolgular, amalgam dolgular ve diğer dolgu çeşitleri arasında yer alan altın ve cam dolgulardır.
Oluşmuş olan çürüğe mutlaka dolgu yapılması gerekir. Yapılmaması durumunda, bu diş çürüğü, dişin derinlerine ineceğinden daha büyük sorunlar oluşturacaktır. Bu durumda diş hekimi dişi çekmek ve yerine protez yerleştirmek zorunda kalabilir.
En Güvenilir Dolgu Markaları Nelerdir ? Juvederm, Teosyal markaları dudak dolgunlaştırma uygulamalarında en güvenilir seçenekler arasındadır. Hyaluronik asit dolgu için doğal görüntü veren bu dolgu markalarını değerlendirerek avantajlı bir sonuç alabilirsiniz.
Diş dolgusu sonrası yenen yemek ve içeceklerden sonra, yeni dolgulu dişlerin fırçalanması, iple temizliği veya gargara yapılmasında hiçbir sakınca bulunmamaktadır.
Amalgam ve mesleki nedenlerle civa buharı şeklinde alınan civa akciğerler yoluyla kana karışır ve hem idrar hem de dışkı yoluyla atılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri