Kanuni karineler, karineden hareketle ulaşılan sonucun aksinin ispat edilip edilememesine göre aksi ispat edilebilen ve aksi ispat edilemeyen karineler olarak ikiye ayrılır. Aksi ispat edilebilen karinelere adi kanuni karineler denir.
A) Adi Karine
Bir karinenin aksi ispat edilebiliniyorsa, hukuk sistemi bunu mümkün görüyorsa ortada "Adi Karine" var demektir. astronotun mekiğe bindirilip, mekiğin uzaya fırlatılması durumunda eğer mekik uzayda infikak eder ise astronotun akibeti belirsiz olacaktır. Çünkü "Yaşıyor mu?" sorusunun yanıtı bilinemez.
İyiniyet ise haklarının kullanılmasında değil kazanılmasında karşımıza çıkar. İyiniyetin dürüstlükten bir diğer farkı ise dürüstlük kuralı mahkeme tarafından resen gözetilir, iyiniyette ise karine vardır bir kişi hakkı kazanırken iyi niyetli olduğu kabul edilir[1]ve bunun aksini iddia eden ispatla yükümlüdür.
Böylece karineler kanuni karine ve fiili karine olarak ikiye ayrılır. Kanuni karineler olay karineleri ve hak karineleri olarak ikiye ayrılır. Olay karineleri var olduğu kesin olarak belli bir olaydan var olduğu belli olmayan başka bir olayın çıkarılmasında söz konusu olur[5].
Aksi ispat edilemeyen karineler ise kesin kanuni karinelerdir. Kesin kanuni karinelerin ise tıpkı varsayımlar gibi ispat yükü ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Kesin kanuni karineler ve varsayımlar atıf kurallarıdır.
İlgili 30 soru bulundu
Kanuni karineler, karineden hareketle ulaşılan sonucun aksinin ispat edilip edilememesine göre aksi ispat edilebilen ve aksi ispat edilemeyen karineler olarak ikiye ayrılır. Aksi ispat edilebilen karinelere adi kanuni karineler denir.
Aksini ispat ise asıl ispat konusunu oluşturan olgunun ispatlanmasından sonra o olgunun tersini ispatlamaya çalışılmasıdır. Doğrudan ispat, bir olgunun doğrudan o olguya yönelik kanıtlarla ispat edilmesidir.
Ölüm karinesi, ölümden farklı olarak, kişinin ölmüş sayılması konusunda bir adi karine meydana getirmektedir. Kişinin yaşadığının kanıtlanması halinde ölüm kaydı mahkeme tarafından iptal edilir.
Karineler, bilinen bir durumdan bilinmeyen bir durum hakkında çıkarsama yapmaya yarayan belirti ve ipuçlarıdır. Karineler bu özellikleriyle ispat hukukunun konusunu oluştururlar.
Karine ile ispat yükü yer değiştirmez, sadece ispatın konusu değişmektedir. Bir başka deyişle karinenin ileri sürülmesi ile normun koşul vakıaları yerine karinenin temelini oluşturan vakıalar ispat edilecektir.
Depremde aynı aileden birden fazla kişinin ölmesi hâlinde, hangi aile üyesinin daha önce öldüğü tespit edilemezse, “birlikte ölüm karinesi” geçerli olur. Türk Medeni Kanunu'nun 29. maddesine göre “Birden fazla kişiden hangisinin önce veya sonra öldüğü ispat edilemezse, hepsi aynı anda ölmüş sayılır”.
Karineler, İspat Yükünü karşı tarafa yükleyerek, Hak Sahibinin İspat Yükünü hafifletmekle birlikte, İspat Konusunu değiştirmez. Diğer bir deyişle, Karinelerde, Kişinin haklılığına ilişkin İspat Yükü yer değiştirmez, ancak Zilyetlik Durumuna ilişkin İspat Yükü yer değiştirir.
Birisi size zilyetliğinizde bulunan bir malın kendisine ait olduğu iddiasıyla dava açsa ve o malı başkasının borcu için hacze gelmiş olsa siz zilyet olduğunuz için üstün hak sahibi olduğunuz karinesi ortaya çıkar.
En genel anlamıyla karine, bilinen bir olgudan bilinmeyen bir olgunun çıkarımıdır. Dolayısıyla karine, bilinen bir olaydan, bilinmeyen diğer bir olayın veya hukuki durumun varlığı veya yokluğu sonucunun çıkarılmasına olanak vermektedir. Genel olarak karineleri, fiili ve kanuni olmak üzere, iki grupta toplanmaktadır.
Hukukta karineler, varlığı bilinmeyen bir olgu hakkında sonuç çıkarılmasını sağlayan belirtilerdir. Bu karinelere kanunlarda yer verilmesi karinenin kanuni karine olarak tanımlanması sonucunu doğurur. Kanuni karineler, çıkarılan sonucun aksinin ispat edilebilip edilememesine bağlı olarak ikiye ayrılır.
Kesin Karineler
Kesin karinelere ilişkin örnek verecek olursak; Örnek 1: Tapu kütüğündeki kayıtların herkes tarafından bilindiği. Bir taşınmaz satın almak isteyen kişi tapu siciline kayıtlı olan şeyleri bilmediğini iddia edemez. Etse dahi bu iddiası dinlenmez.
m. 29). Birlikte ölüm karinesinin aksi her türlü delille ispat edilebilir (MK. Bu karinenin doğurduğu en önemli sonuç, ölenlerin birbirlerine mirasçı olamamalarıdır.
İyi niyet her zaman, gerçekte doğru olmayan bir hukukî görünüşün, mazur görülebilir bir şekilde hataya düşülerek doğru varsayılmasına dayanır.
Aynı olayların tekrarı kari nenin dayanağıdır. Aynı zamanda karine, bilinen bir olaydan bilin meyen bir olay hakkında sonuç çıkarmak şeklinde bir düşünüş biçimidir de denilebilir1.
Bazı hallerde kişinin ölüp ölmediğini tespit etmek fiilen mümkün değildir. Deprem, uçak kazası gibi durumlarda kişinin ölümünü teşhis mümkün olmaz. Kanunda belirtilen şartlar gerçekleşmiş ise karine itibarıyla kişinin hukuken ölmüş olduğu kabul edilir. Bu, ölüm karinesidir.
Ölüm karinesinde tespit davası ya da mülki amir kararı gerekirken gaiplikte mahkeme kararının verilmesi icap eder. Ölüm karinesinde mahkeme kararına gerek duyulmaz. Gaiplikte ise mahkeme kararı alınmadan kişinin gaip olduğuna hükmedilemez. Ölüm karinesi, söz konusu ise her ilgili tespit davası açabilir.
Baba ile Çocuk Arasında Soybağının Kurulması
Özel hayatın gizliliği nedeniyle, kocanın babalığı konusunda kesin bir karine olması mümkün değildir. Yine evlilik birliği içinde doğmayan çocuklar bakımından çocuğun babasının doğum anında kesin olarak belirlenmesi mümkün değildir18.
Kesin deliller sınırlı sayıda sayılmış olup bunlar; senet, yemin ve kesin hükümdür. Takdiri deliller ise; tanık, bilirkişi, keşif ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 192'ye göre kanunda düzenlenmemiş delillerdir. Belirli bir değeri aşan hukuki işlemler ancak kesin delille ispat edilebilir.
ÖZET Emare ispatı, uygulanacak hukuk kuralındaki koşul vakıaya yabancı olan çevre vakıaların ispatlanması suretiyle hayat tecrübesi ve mantık kurallarına dayanılarak, hukuki sonuç bakımından önem arz eden asıl vakıanın ispatlanmasına ilişkin faaliyeti ifade etmektedir.
İspat yükünü düzenleyen 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun (HMK) 190. maddesi “(1) İspat yükü, kanunda özel bir düzenleme bulunmadıkça, iddia edilen vakıaya bağlanan hukuki sonuçtan kendi lehine hak çıkaran tarafa aittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri