İyi bir sütyen, her noktasıyla her noktanızı sarabilmeli, göğüslerinizi olduğundan büyük veya küçük göstermemeli, göğüslerinizin altında kalan kısmın tahriş olmasının önüne geçmeli, göğüs kenarlarınızı toparlamalı ve yumuşak bir kumaşa sahip olmalıdır.
-Sütyenin meme altı bandı çok sıkı veya çok bol olmamalıdır. Sırt kısmında kopçaların olduğu hizada bant kısmının altına iki parmağınızın rahat giriyor olması gerekmektedir. Çok bol veya çok dar olmamalıdır. -Omuz askıları ve omuz arasına bir parmak rahat girebilmelidir.
Göğüslerinin daha dik ve büyük görünmesini isteyen kadınlar, push up veya dolgulu sütyen olarak da bilinen destekli sütyenler kullanırlar. Destekli sütyen, sanılanın aksine sadece göğüsleri küçük olanlar için değil göğüslerinde sarkma olan kadınlar için de oldukça kullanışlıdır.
*Satın aldığınız sütyenin orta kısmı göğüs kafesinize oturmalıdır. *Göğüsleriniz sütyeniniz üzerinden taşma yapmamalıdır. *Sütyeninizin balenleri göğsünüzde batma hissi vermemelidir. *Sütyeninizin askıları omuzlarınız üzerinde ağırlık oluşturacak kadar dar, omuzlarınızdan düşecek kadar da geniş ayarlı olmamalıdır.
Sütyenin önünde bulunan kap kısmı göğüsün yerleştiği kısımdır. Bu kısmın göğsü aşırı sıkmadan sarması gerekmektedir. Kabın büyük olması durumunda kap içerisinde boşluk kalır, kabın küçük olması durumunda ise göğüs kaptan taşma yapar. Taşma yanlara veya yukarıya doğru olabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Sütyen yerçekimine karşı göğüslere destek olur.Yatarken yerçekimi meme dokusunu ayaktaki kadar etkilemez bu bakımdan gece sütyen takmak gerekli değildir. Kullandığınız sütyen bedeninize uygun değilse yanlış alınmışsa her pozisyonda zarar verir.
En azından gece yatarken bedeninizden biraz daha büyük olan sütyenleri tercih edebilirsiniz. Ancak emin olun ki yatmadan önce sütyeninizi çıkarmak, sağlığınızı olumlu yönde etkileyecektir. Ayrıca sütyen takmamak göğüslerinizin büyümesini de sağlar.
Uyurken çok sıkı sütyen giymek memenin fizyolojisini etkiler. Bu meme dokusunda inflamasyon, ödem ve kan dolaşımı ile lenfatik drenajının bozulmasına neden olarak rahatsızlık verebilir. Uyurken sütyen askısı ya da sütyenin etrafını çevreleyen lastikler ciltte kızarıklık, şişme ya da ağrıya neden olabilir.
Aşırı terleme gibi problemlerin olmadığı dönemlerde aynı sütyenin ortalama 3 gün kullanılmasında bir sakınca bulunmamaktadır. Belirli aralıklarla değiştirilen iç çamaşırları kullanım talimatlarına uygun olarak yıkanmalı ve kurulanmalıdır.
Peki yanlış sütyen kullanımı nasıl anlaşılır? Rengini ve modelini beğendiğiniz sütyenin arka tarafı yukarı doğru hareket ediyorsa veya çıkardığınızda teninizde adeta dövme gibi iz bırakıyorsa muhtemelen yanlış sütyen seçmişsiniz demektir.
Düzenli olarak kullanan kadınların aklındaki en önemli soru ise destekli sütyen sarkmayı engeller mi sorusudur. Sütyenler genel olarak göğüs yapısını etkilerler fakat doğrudan dikleştirme veya sarkmayı önlemek gibi net bir sonuca varmanızı sağlamazlar.
Balkonet sütyen modelleri, göğsün yarısını ortaya çıkaracak şekilde tasarlanmıştır. Alt kısımda göğüsleri merkeze doğru değil de yukarı doğru iten bir yapısı vardır. Özellikle orta boy göğüslü kadınlar için destekleyici ve ideal bir seçenektir.
Lotus sütyenler toparlama etkisi sayesinde göğüslere form verir. Sarkma problemlerini minimum seviye indirmek için özel bir tasarım şekli kullanılan Lotus sütyen çeşitlerinde, balenli dolgusuz üretim şekli mevcuttur. Lotus sütyen tasarımını bralet, silikonlu, comfy modellerinden ayıran bazı özellikler bulunur.
İyi bir sütyen, her noktasıyla her noktanızı sarabilmeli, göğüslerinizi olduğundan büyük veya küçük göstermemeli, göğüslerinizin altında kalan kısmın tahriş olmasının önüne geçmeli, göğüs kenarlarınızı toparlamalı ve yumuşak bir kumaşa sahip olmalıdır.
Ama aynı araştırmaya göre, yanlış ölçüde giymek rahatsızlığa ve nefes darlığına sebep oluyor. Sütyen takmayınca ise kan akışı hızlanıyor ve göğüs kasları daha çok çalışıyor. Uzmanlar, terleme durumunda sütyenin bakteri birikintisi olacağını ve bu yüzden sütyen takmamanın daha hijyenik olduğunu belirtti.
Uzmanlar ise, sütyen takmamanın kötü duruşa ve göğüslerin bağ dokusuna hasar verebileceğini bu nedenle göğüslerin sarkabileceğini söylüyor. Uzmanlar, göğüslerin sarkmasını önlemek için evdeyken de sütyen takmak gerektiğini söylüyorlar.
Toparlayıcı sütyenler memeleri toparlayarak güzel bir form verir. Meme küçülten sütyenler minimizer adıyla anılırlar. Bazı toparlayıcı sütyenler ayni zamanda meme küçülten yani minimizer özelliğindedir ancak her minimizer sütyen aynı zamanda bir toparlayıcı sütyendir.
16. yüzyıl sonrasında varlıklı kadınların iç giyiminde yaygın kıyafet göğüsleri yukarı kaldıran korse olmuştur. 19. yüzyıl sonlarında desinatörler korseyi parçalara ayırarak daha kullanışlı bir hale getirmeye çalışmışlardır: Alt vücut için daraltıcı kuşak tarzı korseler ve üst vücut için göğüsleri omuza asan cihazlar.
Sütyen Giymeye Kaç Yaşında Başlanır? İlk sütyen kullanımı, ergenlik döneminin başlangıcına bağlı olarak kişiden kişiye farklılık gösteriyor. Fakat ortalama 11 ila 14 yaş arasında göğüslerin gelişimi başladığından bu yaş aralıklarında alıştırma sütyeni kullanımına başlanabiliyor.
1- Göğüs büyür
Aslında açıklaması gayet basit. Sütyen takılmadığında göğüs kasları daha fazla çalışır. Bu da göğsünüzün güçlenmesine ve büyümesine neden olur.
Sütyen takmak göğsünüzün şeklinin bozulmasını engeller.
Araştırmalara göre sütyen takmadığınızda göğüs kasları daha fazla çalışacağından göğsünüz büyür. Bunu istemiyorsanız, kendinize uygun bir sütyen takmanızda fayda var.
Sütyenlerle ilgili en yaygın olan söylentilerden biri de balenli sütyenlerin sağlık problemlerine yol açtığıdır. Ancak gerçek, bunun tam tersi! Balenli sütyen modelleri, sağlık açısından bir sorun yaratmadığı gibi aksine destekleyici özellikleri sayesinde büyük göğüslü kadınların sırt ağrılarını azaltıyor.
Sutyenler ne sıklıkla yıkanmalı? Sutyenlerin iki veya üç kullanımdan sonra yıkanmaları gerekiyor. Ancak yaz aylarında terlemenin de etkisiyle çok daha çabuk kirlenen sutyenleri tek kullanımdan sonra yıkamakta fayda var. Ancak sürekli yıkanan sutyenlerin şekilleri ve yapısı bozulabileceğinden yedekli gitmekte fayda var.
Etafo'ya göre, bir sutyen, her üç kullanımdan sonra yıkanmalı ve bu kullanımlar, asla arka arkaya olmamalı.
GÜNÜN BİLGİSİ: Sutyenle uyumak sağlıklı mı? Hayır değil. Çünkü sutyenle uyumak kan dolaşımını engeller, uyku kalitesini düşürür, cildi tahriş eder, cilt pigmentasyonuna neden olur, mantar enfeksiyonuna yol açar, toksin atılımını engeller…
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri