Üretiminde yağ eklenen tahinler, %100 susamdan üretilenlerden daha kremsi bir kıvamda olur ancak eklenen yağdan dolayı besin değerleri değişir. Yağ eklemeden, tamamen susam kullanarak üretilen tahinler daha yoğun bir kıvama sahip olur ve daha sağlıklıdır.
Kaliteli tahinin en önemli özelliği susamın yüzde yüz organik olmasıdır. Tamamen içeresinde başka ham madde ya da yoğunlaştırıcı kıvam arttırıcı bulunmaması gerekiyor. Organik bir tahinin anlaşılmasının en büyük sebebi kullanılan susamdır.
Kaliteli tahinde acı tat, farklı koku ve aroma olmamalıdır. Tahin rengi hafif kirli sarı renkte olmalıdır (fotoğraf filtresizdir). Kaşıkta ince bir tabaka bırakmalıdır. Tahin pürüzsüz olmalı ağızda uzun süren buruk bir tat bırakamamalı, yutulduktan sonra ağız ve dişlerde tortu ve yapışkanlık bırakmamalıdır.
Tadında, kokusunda ya da kıvamında anormal bir durum yoksa, doğal bir tahin olduğunu fark edebilirsiniz. Küf kokmamasına dikkat etmeli ve kıvamının katı ile sıvı arasında olduğunu görmeniz beklenir. Su gibi sıvılaşmış olmamasına dikkat edin.
“Nerenin Tahini Meşhur?” sorusu internette sıklıkla araştırılmaktadır. Fakat Konya'nın ve özelde Bozkır'ın meşhur Bozkır tahini bir kere mutfağınızda ve sofralarınızda yer aldığında bu soruyu bir daha sormanıza ve araştırmanıza gerek kalmadığını anlayabilirsiniz.
İlgili 19 soru bulundu
Hakkari'nin Çukurca ilçesinde ata tohumu susamdan, tarihi taş değirmenler kullanılarak imal edilen çifte kavrulmuş tahinimiz farklı aromasıyla Türkiye'nin en iyi tahinlerinden biridir.
Tek fark çifte kavrulmuş biraz daha fazla kavruluyor. Damak tadınıza göre seçim yapabilirsiniz. Tek kavrulmuş tahin daha hafif. Çifte kavrulmuş ise daha odunsu, daha isli bir tada sahip.
Kepekli tahin kepeği alınmadan üretildiği için rengi kepeksiz tahine göre daha koyu olup sağlığa da faydası daha fazladır.
Çifte kavrulmuş tahinin yapıldığı susam güçlü bir kalsiyum kaynağıdır. İçerisinde bulunan yoğun kalsiyum zenginliği sayesinde kemik gelişimine destek olduğundan çocukların tüketmesi önerilir. C vitamini, çinko, selenyum, demir açısından oldukça zengin olan çifte kavrulmuş tahin vücut direncini artırır.
Tahinin içindeki susam yağı bol miktarda çoklu doymamış yağ asidi içerir. Bu yağ asitleri kalp ve damar sağlığı için tüketilen en faydalı besinler arasında yer alır. Doymamış yağ asitleri kolesterol seviyesinin yükselmesini önlerken damar sağlığınızı korur.
Üretim şekline göre farklı tahin çeşitleri bulunur. Beyaz, çifte kavrulmuş ve kepekli olan başlıca çeşitlerdir. Bu çeşitler arasında en bilineni ise kepekli olanıdır. Kepekli çeşit, susam kabuklarının ortalama yüzde onunun alınması ile oluşur.
Tahin zor bozulan bir besin olsa da tahin yüzeyinde veya kenarlarında yeşil mavi bir tabaka oluşmuşsa bu durum tahinin bozulduğu anlamına gelir. Bir diğer unsur ise tahini kokladığınızda ağır ve ekşi bir koku alıyorsak bu da tahinin bozulduğuna işaret edebilir.
Yüksek kalsiyum kaynağı olan çifte kavrulmuş tahin, taş değirmenlerde öğütülerek üretilmektedir. Salatalarda sos, unlu mamullerde lezzet ve kıvam arttırıcı olarak kullanılabilen tahini, pekmez ve bal ile karıştırarak şerbetli tatlılarda da kullanabilirsiniz.
KOSKA HELVA NİÇİN KALİTELİ VE LEZZETLİDİR? Yüksek tahin oranına sahiptir. Tahinini kendi kontinü tesislerinde %100 saf susamdan üretmesi ve üretimdeki ustalığı sayesinde kaliteli ve lezzetlidir.
Kepeksiz Tahin: Susamın kabukları alınarak üretimi yapıldığı için kepekli tahine göre daha hafif ve biraz daha akıcıdır. Damak tadı olarak kepekli tahine göre daha hafiftir. Kepekli Tahin: Susamlar kabuk alma aşamasına uğramadığından dolayı kepeksiz tahine göre daha koyu renkte ve yoğundur.
Tahine fındık, ceviz, fıstık gibi kuruyemişler çok yakışıyor.
Aç karna tahin tüketmenin insan sağlığına etkilerini gösteren herhangi bir çalışma bulunmuyor. Ancak içerdiği omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinden dolayı güne tahinle başlamanın enerjik bir seçim olabileceği söyleniyor. Aynı zamanda yüksek lif içeriğine sahip olan tahin, sindirim düzeninin sürdürülmesine katkı sunuyor.
Tahin günlük ne kadar tüketilmeli? Aşırı tahin tüketimi kilo alımına sebep olabileceğinden günde en fazla 2 yemek kaşığı olacak şekilde tüketimi önerilir.
Öncelikle tavaya susam koyularak biraz kavrulur çok kavurmayın yoksa tahinde yanık tadı olacaktır. İsteyenler kavurmaya da bilirler ama kavrulunca daha güzel tadı olacaktır. Kavrulan susam soğuduktan sonra mutfak robotuna alınarak damak zevkinize göre yağı arttırabilirsiniz, sıvı yağ eklenip robottan çekilir.
Tahin, kan akışının düzenli olmasına sağladığı katkıyla kalp krizi ve inme riskini de azaltmaktadır. Çok önemli olan bu iki rahatsızlıktan korunabilmek için damar tıkanıklığının oluşmasını önlemede tahinin tüketilmesi büyük rol oynar. Kolesterole karşı dayanıklılığımızı artırır.
Özellikle tahin şekeri yükseltir mi, diye merak edenler için doğru tüketim şeklinin bilinmesi önerilir. Zira tatlı gıdaların diyabet hastalarının şekerini yükselttiği bir gerçektir. %54 oranında içerisinde yağ bulunan tahin, şeker hastaları için kilo aldırıcı bir tehlikeye dönüşebilir.
Reflü ataklarında kurtarıcı olabilecek yiyeceklerden biri de tahindir. Tabi unutulmamalıdır ki herkes için yatıştırıcılar farklı olabilir. Sizin için işe yarayıp yaramayacağını, aç ya da tok fark etmeksizin günde 1 yemek kaşığı tahin yiyerek anlayabilirsiniz. Tahini tek başına tüketmeniz gerekir.
Doğal susam tohumlarından yapılan tahinler ise markettekiler kadar pürüzsüz olmaz ancak daha zengin bir tada ve daha besleyici bir yapıya sahiptir. Susamları ham ya da kavrulmuş olarak kullanma tercihi markadan markaya değişir. Susamların öncesinde kavrulmuş olması lezzeti arttırır ve acılığı alır.
Bozkır tahini ya da çifte kavrulmuş tahin olarak anılan bu asırlık lezzet, Manavgat yöresinden toplanan susamların geleneksel yöntemlerle taş değirmenlerde sıkılmasıyla yapılıyor. Acılığından suda bekletilerek arındırılan susamlar bir gün sonra kabuğu soyularak beş saat odun ateşinde pişiriliyor.
Genellikle tek başına ya da bal, pekmez gibi besinlerle karıştırılarak kahvaltıda tüketilir. Kahvaltı dışında unlu mamullerin içine de eklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri