Yün Kumaş: Sıcak tutan, yumuşak, esnek ve yüksek su tutma kapasitesine sahip bir kumaştır.
Kışın kullanılabilecek kumaş çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz; yün ve her türlü yün karışımlı kumaşlar, kaşmir kumaşlar, tiftik kumaşlar, kadife kumaşlar, tüvit kumaşlar, serj kumaşlar, kaba ve yüzeyi tüylendirilmiş kumaşlar kış ayları için tercih edilebilir.
Yün yorgana göre daha az sıcak tutan pamuk yorganlar, İlkbahar ve sonbahar aylarında tercih edilir. Yün 30 derecenin üzerinde yıkandığı zaman topaklanır fakat pamuk durumunu korur. Pamuk ıslakken bile ısı yalıtımı özelliğini korur.
Yazın en büyük sorunlardan biri giysilerimizde hangi kumaşı tercih edeceğimizdir. İpek kumaş, poplin kumaş, krep kumaş ve keten kumaş yazın en serin tutan ve en kullanışlı kumaş türlerinden bazılarıdır.
Yün Kumaşlar
Kışlık giysiler için kumaş söz konusu olduğunda, yün kesinlikle en başta gelmektedir. Yün, koyunlardan elde edilen doğal bir elyaftır ve oldukça şaşırtıcı özelliklere sahiptir. Birincisi, yün harika bir yalıtkandır, bu da sizi soğuk havalarda sıcak tutması anlamına gelir.
İlgili 21 soru bulundu
Bunun yanı sıra kumaş türü en önemli detaylar arasında yer alır. Mont kumaşı nasıl olmalı, sorusunun cevabı araştırıldığında yünlü ve kaz tüyü modeller sıklıkla önerilir. Kış şartları ile mücadele ederken yün ve kaz tüyü kumaşlar, etkili sonuç ortaya koyar. Mont seçiminde görsel unsurlar da önemlidir.
Hiperhidroz durumunda ve aşırı terlemekten kaçınmak için, yalnızca pamuk veya yün gibi doğal liflerden yapılmış giysiler giymek en iyisidir.
Pamuklu kumaşlar bir diğer adı ile de dört mevsim kumaş olarak bilinmektedir. Bu kumaşlar her mevsim kullanılabilmektedir. Pamuklu kumaşların her mevsim kullanılmasının sebebi ise; kış aylarında doğal pamuktan üretilen şalların dokuması sayesinde sıcak tutmasıdır.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Hava geçirmeyen bir kumaş yapısına sahip olan polyester bazlı kumaşlar kışın sizi sıcak tutar. Yazında terletmeyen yumuşak ve rahatsız etmeyen kumaş yapısında olduğunu söyleyebiliriz. Kışın rahatlıkla polyester kumaşı tercih edebilirsiniz.
Pamuk kışın giyilir mi? Yazın serin, kışın sıcak tutma özelliğinden dolayı pamuk tüm mevsimlerde rahatlıkla kullanılabilir.
Yün: Hafif ve dayanıklı yapısı ile mont kumaşları arasında vazgeçilmezdir. Su geçirmez özelliği ile sizi hem kuru hem de sıcak tutar.
Bebek yazın mümkünse pamuklu ve ince, kışın ise içte pamuklu giydirilmelidir. Pamuklu soğukta yetersiz kalıyorsa yünlü veya polyester dış giysi giydirilmeli veya bebeğin üzerine örtü örtülmelidir. Pamuklu kumaş teri iyi çekmesine rağmen geç kuruduğu için dağcılar pamuklu giysi tercih etmez.
Viskon kumaşlar hava akışını serbest bırakacak bir yapıya sahiptir. Bu nedenle oldukça konforlu bir kullanım sunmaktadır terleme sorununu tamamıyla ortadan kaldırır. Oldukça güçlü emiş özelliğine sahip olmaları ise yaz aylarında kullanımını ideal kılar.
Polar kumaş, kadife ve yün ile birlikte kış kumaşları olarak tanımlanır. Bunun en büyük nedeni ince bir yapıya sahip olmasına rağmen sıcak tutmasıdır. Bu nedenle kış aylarında giyilen birçok kıyafetin üretiminde kullanılır.
Sıcak havalarda tercih edilmemesi gereken bir kumaştır. Çünkü terletir ve teri emmez. Hava geçirgenliği sağlamadığı için teninizi yakabilir. Özellikle hassas cilde sahip olanlarda alerji sorunlarına yol açabilir.
Diğer adı saten olan kumaş moda sektörü içinde de kendine sıklıkla yer bulmaktadır. Altın ve gümüş tellerin işlenmesi ile elde edilen kumaş özellikle abiyelerde tercih edilmektedir. En kaliteli kumaş çeşitleri arasında yer alıp genel olarak kullanımına bakıldığında poplin kumaş sıralama içinde yerini alıyor.
Pamuk Saten Kumaş
İnce ipliklerden sık bir dokuma gerçekleştirilerek yapılan bu kumaş, satenin yumuşaklığına ve parlaklığına sahip olduğu için pamuk saten adını almış. Terletmeyen yapısı, ütü istemeyen kumaş özelliğiyle birleşince pamuk satenlerin nevresim takımlarında oldukça kullanışlı olduğunu söyleyebiliriz.
Pamuklu kumaşın en önemli özelliklerinden biri nefes alan yapıdır. Böylece vücudun yaz aylarında hava almasını sağlayarak terlemesini engellemeye yardımcı olur. Bu yüzden pamuklu kumaş terletir mi sorusuna terletmez aksine terlemeyi önler şeklinde cevap verebiliriz.
Polyester ve Pamuk Karşılaştırması
Polyester sentetiktir ve büzülmeye karşı dayanıklıdır, ancak pamuk doğaldır ve büzülür ve esner. Polyester ve pamuk arasındaki temel farklardan bir diğeri de dayanıklılığıdır. Polyester, kimyasal yapısı nedeniyle pamuktan çok daha dayanıklıdır.
"Genel olarak yazlık kıyafetlerin içerisinde kullanılan keten kumaş; gözeneklerinin iri olmasından ötürü insan vücudunun hava almasına yardımcı olur. Bu yüzden de keten kumaş, yaz aylarında çok sık tercih edilir.
Odun sobası ve zemin altı ısınma sistemleri en ucuz ev ısıtma sistemleri arasında yer almaktadır. İlginç ev ısıtma sistemleri için tercih edeceğiniz zemin altı ısıtma sistemlerinde profesyonel uygulamalar yapılmalıdır. Bu alanda profesyonel döşeme ustaları ile çalıştığınızda her açıdan avantaj elde etmiş olursunuz.
Zeminden gelen soğuk nasıl önlenir sorusuna en ideal cevap zemin altı ısıtma sistemleridir. Isıtma sistemlerini parke altlarına uyarlayabilirsiniz. Kapı altlarından gelecek soğuk havaları bertaraf etmek için alt tarafı yalıtım malzemeleri ile kapatılmış kapılar tercih edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri