Türkiye'de et ithalatı 2018'de zirveye yükseldi, 1 milyar 768 milyon dolarlık canlı hayvan ithalatı gerçekleştirildi. İlerleyen yıllarda kademe kademe düşen ithalat 2022'nin ilk 11 ayında 118 milyon dolar ile en düşük seviyeye geldi.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet sitemine geçilince Tarım ve Orman Bakanlığı görevine getirilen Bekir Pakdemirli 2022 yılı sonunda et ithalatının tamamen sona ereceğini söyledi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü (HAYGEM), 2021 yılı sonundan itibaren besilik büyükbaş hayvan ithalatını sonlandıracağını duyurdu.
İthalat Latin Amerika ve Avrupa'dan
Kasaplık sığır ithalatının yüzde 49'u Uruguay, yüzde 40'ı Brezilya ve yüzde 11'i Fransa'dan yapıldı. 2019 yılında canlı olarak ithal edilen küçükbaş hayvanların tamamı damızlık hayvan. Bu ithalatın da yüzde 87'si Macaristan, Bulgaristan ve Ukrayna'dan yapıldı.
Bu tablo incelendiğinde Türkiye'nin en çok ithal ettiği eşyalarda ilk 5 sırayı; altın, binek otomobil, dökme demir çelik döküntüsü ve hurdaları ile bunların külçeleri, karayolu taşıtları için aksam parça ve aksesuarları ile petrol ürünlerinin aldığı görülmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Bunlar haricinde Çin'den en çok ithal edilen ürünler Tütün, Mısır Gluteni, Sıvı Yağlar, Kalamar, Zencefil, Ceviz, Kuru Sarımsak, Tatlandırıcı, Kuru Biber oldu. 2019'un ilk 11 ayında toplam 195,8 bin tonluk Gıda ve Tarım ürünü ithalatı yapıldı. Bu ithalatın toplam değeri ise 229 milyon dolar oldu.
Türkiye'den Norveç'e ihraç edilen başlıca ürünler; yolcu ve balıkçı gemileri, otomobil, motorlu taşıtlar ve tekstil ürünleridir. Norveç'ten ithal edilen başlıca ürünlerse; petrol ürünleri, balık, ferro alyajlar, polimerler, gazete kâğıdı ve balık yağıdır.
Wagyu sığır eti anlamına gelir. Wagyu aynı zamanda Japonya'da bir bölgenin adıdır. Aslında kobe eti diye bilinen et Japonya'nın Kobe şehrindeki Tajima gyu cinsi sığırından elde edilen ettir.
Wagyu etine, sığır Japonya'nın Kobe bölgesinde doğup, yetiştirilip, yağlandırılıp ve kesildiği sürece Kobe eti denilir. Japonya'da üretilen Wagyu etinin yüzde 0,5'ten azı Kobe etidir. 1990'ların ortalarından beri Wagyu sığırı bilimsel amaçlar için ABD'ye ihraç edilmektedir.
Ete Brezilya'nın 8 katı para ödüyoruz
Bugün Gazetesi'nin haberine göre, dünyada kırmızı eti en pahalı tüketen ülke Türkiye. Türk tüketicisi kemiksiz etin kilosuna 16 dolar öderken, Türkiye'den sonra kırmızı etin en pahalı tüketildiği ülke ise 7 dolarla Almanya.
Türkiye, alım gücüne göre dünyada etin en pahalı olduğu ülkelerden biri haline geldi. Sürekli artan nüfusa rağmen hayvan sayısının giderek azalmasından dolayı Türkiye, et tedarikinde dışa bağımlı hale geldi.
DUVAR - Türkiye'de et fiyatları, son yıllarda ciddi artış gösterdi. Ulusal Kırmızı Et Konseyi'nin (UKON) açıkladığı fiyatlara göre, karkas et fiyatları kilogram başına Ocak 2017'de 25.04 TL iken Ocak 2023'te 126.87 TL'ye yükseldi.
Bakan Pakdemirli: 2021 sonunda et ithalatı yapılmayacak
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli "Etle ilgili birçok eleştirimiz var, evet son dönemde etle ilgili tüketim arttığı için bazen eksik kalıyor bazen ithalat yapılabiliyor ama inşallah 2021 yılının sonu itibarıyla da herhangi bir ithalatımız olmayacak." dedi.
PAHALI KIRMIZI ETİN SEBEBİ ARZ YETERSİZLİĞİDİR
Türkiye'de kırmızı et fiyatları belirli mevsimlerde artıp sonra düşmüyor. Tersine, yüksek fiyat düzeyi bir eğilim olarak devam ediyor. Bunun sebebi açıkça ortaya konulmalıdır: arz yetersizliği. Hayvancılıkta çok ciddi yapısal sorunlar bulunmaktadır.
İthalatta Çin ilk sırayı aldı. Ocak ayında Çin'den yapılan ithalat 2 milyar 200 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 1 milyar 829 milyon dolar ile Rusya, 1 milyar 511 milyon dolar ile Almanya, 809 milyon dolar ile Irak, 729 milyon dolar ile ABD izledi.
Ülkemiz et üretim liginde kürsüye çıktı. Türkiye, çiftçisi sayesinde, et üretimartışında Venezuela ve Endonezya'nın ardından üçüncü;kırmızı et üretiminde 11'inci ülke oldu” dedi.
Japonların ünlü eti Kobe eti artık Türkiye'de. Bursa'da bir hayvan çiftliğinde klasik müzik eşliğinde masaj yapılan özel sığırlardan dünyanın en pahalı eti elde ediliyor.
İnsan eti bu bakımdan kesinlikle kırmızı et kategorisine düşüyor. Tadı konusunda ise, her ne kadar başta dediğim gibi, domuz etine yakın olduğu söylense de bilim için 1900'lerin başında bir araştırma yürüten ve insan eti yiyen ünlü bir yazar ve gazeteci olan William Seabrook, dana etine daha çok benzediğini belirtiyor.
İzmir'in Torbalı ilçesinde bir kasap dükkanında satılan Japon wagyu cinsi sığır eti, bin 200 dolarlık fiyatıyla dikkat çekiyor. Güncel kur değerine göre fiyatı yaklaşık 16 bin TL'yi bulan et için özellikle yurt dışından müşteriler geliyor.
Dünyanın en pahalı ve en lezzetli eti Kobe Beef: KİLOSU 2750 LİRA!
Uzmanlara göre Türkiye'nin en iyi eti Çanakkale'nin Biga ilçesinden çıkıyor.
Birçok restoranda sadece bir porsiyon kobe etinin yaklaşık 150 TL olduğunu bilinmektedir. Bir porsiyon kobe eti bu kadar yüksek ise acaba kobe eti kilosu ne kadar diye sorarsanız onun da neredeyse 1000 dolar civarında olduğunu ifade edebiliriz.
Bu ürünler arasında doğal olarak ilk sırayı doğal gaz ve petrol ürünleri tutmaktadır ki, gerçekten de toplam ithalatın %37 kadarını doğal gaz ve petrol oluşturmaktadır. Diğer önemli ithal kalemleri arasında demir çelik ürünleri ikinci ve tahıl ürünleri üçüncü sırada gelmektedirler.
Sektör, ağustos ayında Rusya'ya 167 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirdi. Rusya'yı 71 milyon 311 bin dolarla makine ve aksamları, 62 milyon 172 bin dolarla otomotiv endüstrisi, 61 milyon 992 bin dolarla yaş meyve ve sebze, 48 milyon 598 bin dolarla tekstil ve hammaddeleri izledi.
Ülkeye dış satımı en fazla artan sektör, yüzde 71,9 ile demir ve demir dışı metaller oldu. Bu sektörü, yüzde 57,9 ile deri ve deri mamulleri, yüzde 52,4 ile kimyevi maddeler ve mamulleri, yüzde 40,7 ile madencilik ürünleri ve yüzde 39,8 ile mücevher sektörleri izledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri