Evrendeki en sıcak yıldızlar mavidir. Yüzey sıcaklıkları kütlelerine göre yaklaşık 10.0000C'den başlar ve mavi yıldızlarda 40.0000C'yi bulabilir. Tüm yıldız türleri içe- risinde en yüksek enerjili, yani en kısa dalga boyla- rına sahip ışımayı yapan yıldızlar bu grupta yer alır.
Kepler 70b, 7300 kelvin derecelik (7027 santigrat) yüzey sıcaklığıyla 5778 kelvin derecelik Güneşimizden çok daha sıcak ve B tipi bir altcüce yıldızın çevresinde Kepler 70c gezegeniyle birlikte dönüyor.
Mavi renkli yıldızlar 30.000 santigrat dereceden fazla sıcak olabilirken, kırmızı renkli yıldızlar 2.500 – 3.000 derece kadar sıcaktırlar. Haliyle 30.000 derecelik bir sıcaklığa karşı 2.500 derece, 12 kat soğuktur.
Gelelim evrenimizin en sıcak gezegeni olan Kepler 70B'ye.. İki yıldızın çarpışmasıyla oluşan Kepler 70B'de sıcaklık 7300 Kelvin... İçinde yoğun bir helyum içeren bu gezegen tam 900 bin km hızlı dönmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Bilim insanları evrenin en soğuk yerini belirledi.
Erboğa Takımyıldızı'ndaki nebula (bulutsu), mutlak sıfır sıcaklığından (-273,15 derece) sadece 1 derece daha yüksek, yani -272 derece.
Astronomların uzayda keşfettiği yeni kahverengi cüce sadece 97 derecelik sıcaklığıyla Evren'deki en soğuk başarısız yıldızlar arasında yer alıyor.
Özetle bugün evrende mümkün olan en büyük yıldız, 2727 derecelik yüzey sıcaklığı ile Güneş'ten en fazla 2600 kat büyük olabilir; yani çapı en fazla 3,6 milyar km'ye erişebilir.
Yanıp sönme gibi algıladığımız durum aslında yıldızların parlaklığında çok kısa zaman aralıklarında ortaya çıkan değişimlerdir. Geceleri gökyüzüne baktığımızda yıldızların yanıp sönüyormuş gibi görünmesinin nedeni Dünya'nın atmosferinde, sıcaklık değişimleri nedeniyle meydana gelen düzensizliklerdir.
Bu nedenle, sıcak yıldızlar mavi, soğuk yıldızlar ise kırmızı renkte görünür. Örneğin, Harvard tayfsal sınıflama sistemi nde O yıldızları mavidir ve 30 bin dereceden daha sıcaktır. M yıldızları ise kırmızıdır ve 3 bin 700 dereceden daha soğuktur. Güneş ise sarı bir yıldızdır ve yaklaşık 5 bin 800 derece sıcaklıktadır.
Kepler-442b isimli ötegezegen, şu ana kadar Güneş sisteminin dışında keşfedilen gezegenler arasında yaşama en elverişli gök cismi.
Kepler 442b (ESI 0.84)
Dünya'dan 1.34 kat daha büyük ve bir yılı 112.3 gün sürüyor.
KELT-9b'nin sıcaklığı, yüzey sıcaklığının 5 bin 500 dereceyi bulduğu Güneş'ten ise bin 200 derece az. Sıcaklık nedeniyle atmosferinde su ve karbondioksit gibi moleküllerin var olamadığı KELT-9b, KELT-9 yıldızının yörüngesindeki dönüşünü 1,5 Dünya gününde tamamlıyor.
Yıldızın sıcaklığı 420 °C ve bu bir yıldız için epey soğuk. Bilim insanları radyo dalgaları yayan (şimdilik) en soğuk yıldızı belirlemeyi başardı. WISE J0623 olarak adlandırılan bu kahverengi cüce, normal bir yıldız olamayacak kadar küçük, bir gezegen olamayacak kadar da büyüktü.
“WISE J085510.83-071442.5” yıldızı anlaşılacağı gibi kızılötesi tayfta olan bir yıldızdır ve kahverengi cüce adı verilen sınıfta yer alır. Kahverengi cüceler Jüpiter'in kütlesinin yaklaşık 30 ila 80 katı kadar olur ve en soğuk yıldızlar olarak kabul edilirler.
Genel olarak yıldızların rengi sıcaklıklarına bağlı olarak değişir. En soğuk yıldızlar kırmızı, en sıcak yıldızlarsa mavi renklidir. Güneş ise aslında beyazdır çünkü ışık tayfının görünür bölgesinin tamamında ışık yayar.
Küçük yıldızlar, yaşamlarının sonuna geldiğinde sakin bir patlamayla ölürler. Ancak Güneş'ten milyonlarca kat daha büyük olan yıldızlar, ömürlerinin sonunda büyük ve korkunç bir patlamayla ölürler ve enerjilerini uzaya salarlar. Bu patlamaya süpernova patlaması denir.
Dünya'ya en yakın yıldızın bilinen adı Proxima Centauri'dir ve bu 1915 yıldız yılında keşfedilmiştir ve Proxima Centauri 11,05 kadirle çıplak gözle göremeyecek kadar sönük olmasına rağmen Güneş'e bilinen en yakın yıldızdır.Proxima b'nin yaşanabilirlik potansiyelini inceleyince Güneş dışı gezegenin muhtemelen Güneş ...
Gece gökyüzündeki tüm cisimleri görmek için ışıksız ve bulutsuz bir ortam gerekiyor. Sadece yapay ışık değil, ay ışığı ve yazın yüksek yerlerde kutuplardan sızan ışıklar da tam karanlığı engellediğinden gökyüzünde fazla yıldız görülemiyor.
Gözlemlenebilir evrendeki en büyük astronomik cisim Stephenson 2-18'tir. Güneş'in 2.140 (~170) katı tahmini yarıçapı ile, bilinen en büyük yıldızdır. Bulutsu, süpernova kalıntıları dışındaki astronomik cisimler kendi etrafında dönerken kütleçekim sayesinde düşmezler.
Sirius yıldızı, Orion (Avcı) takımyıldızını takip eden Canis Major takımyıldızının en parlak üyesi. Kış Altıgeni'nin de bir bileşenidir. Kuzey yarımküreden görülebilen en parlak yıldız olan Sirius, tekil değil, bir çift yıldız sistemi aslında.
NASA arşivine göre keşfettiğimiz çapı en büyük gezegen 2014 yılında keşfedilen HD 100546 b gezegenidir. Bu gezegenin yarıçapı yaklaşık olarak Jüpiter'in yarıçapının 6.9 katı olduğu tahmin ediliyor.
Güneşin yüzey sıcaklığı 5500 °C ve çekirdeğinin sıcaklığıysa 15,6 milyon °C'dir. Güneş'ten çıkan enerjinin 2,2 milyarda 1'i yeryüzüne ulaşır.
Sebebi ise yıldızların farklı evrelerde olmasıdır. Mesela yeni oluşan genç yıldızlar küçük, çok sıcak ve mavi beyaz renktedir. Daha yaşlı yıldızlarsa büyük, sıcaklığı daha az ve kırmızı renklidir.
Nycto (gece) ile philia (sevgi) kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşuyor niktofili.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri