Plastiğin erimesi 120-135 santigrat derece sıcaklıkta gerçekleşir.
PET'in kimyasal olarak deforme olması için gereken sıcaklıklar 150 santigrat derecenin üzerindedir (250 derece civarında da tamamen erir).
Maliyeti düşürmek ve daha çok kâr elde edebilmek için üretilen "çok ince" plastik bardak ve tabaklar 70-90 derece sıcaklığındaki sıvılar içine konduğunda tehlike yaratır. Sıcak sıvı, plastik malzemeyi eritir.
Plastikler sıkma makinesine taşınarak eritme işlemine başlanılır. Kendi türlerine ayrıştırılan plastikler makinelerde olması gereken sıcaklıkta eritilir ve daha sonra soğutma işlemi yapılarak granül halini alır. Plastiğin eritilerek geri dönüşüme kazandırılmasının birçok yararı vardır.
Plastiğin erimesi 120-135 santigrat derece sıcaklıkta gerçekleşir.
İlgili 38 soru bulundu
Plastik eşya esnediği anda sert yapıştırıcılar(japon ile karbonat yada kabartma tozu karışımı gibi) plastikten ayrılarak kırılır. Ayrıca sert yapıştırıcıların suya karşı mukavemeti çok zayıftır. Daha da önemlisi plastik eşyaların genel hammaddesi olan PP veya PE türevlerini kimyasallar ile yapıştırmak oldukça zordur.
Plastikler ısıya dayanıklı değildir ısıyı iyi iletmezler elektrik iletmede yalıtkandırlar.
Ya benzine dayanıklı bidon al ya da cam şişe kullan. Normal plastikler benzinde çözünür, hem kendini hem benzini bozar.
PLASTİKTEN KORUNMAK İÇİN PRATİK ÖNLEMLER
“Plastiklerin içerisinde herhangi bir sıvıyı dondurmamak ve ısıtmamak gerekiyor. Aynı şekilde asitli ve tuzlu yiyecekler, plastiğin yapısını bozarak Bisfonel maddesinin gıdaya geçmesine neden oluyor.
Çözücü Aseton, birçok plastik ve bazı sentetik elyaflar için iyi bir çözücüdür.
Öncelikle plastik derken polimer malzemelerin bir alt dalından bahsettiğimizi söyleyeyim. Plastik malzemelertermoplastikler ve termosetler olarak ikiye ayrılır. Termoplastikler ısıtıldığında eriyen ve yeniden şekil verilerek kullanabilen polimerlerdir(geri dönüştürülebilir).
Elbette sıcak su torbasına alternatif olabilecek uygulamalar var. Ancak bu kesinlikle plastik şişe ya da cam kavanozdan geçmiyor. Plastik şişe, zaten yapısı gereği kaynamış bir suyla temas eder etmez şekil değiştirir, kısmi erimeler, bükülmeler gösterir. İçinden su sızdırma ihtimali de yüksek olur.
Yüksek Sıcaklık Dayanımı (210℃), Elektrik Yalıtımı, Radyasyon Direnci, Solvent Direnci vb. Gibi Özelliklere Sahiptir. SAKLAMA KOŞULLARI ve DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR • Paketli Olarak Oda Sıcaklığında ve Kuru Bir Yerde, Yüksek Isıdan, Nemden ve Güneş Işığından Koruyarak Saklayınız.
1- PET veya PETE (Polyethylene Terephthalate – Polietilen Tereftalat) Bu tanım koduna sahip ürünler yaygınlıkla kullanılan, geri dönüştürülmesi en kolay plastiklerdendir. Tek kullanımlık su şişelerinde ve birçok ambalajda görebileceğiniz bu plastik türü, içerisindeki madde temizlendikten sonra geri dönüştürülebilir.
Ham petrolün ayrıştırma evreleri. Görüldüğü üzere gazyağı ve mazot arasında evre yoktur. Birbirine yakındır. Her ikisi de plastiğe (o-ring) zarar vermez.
Pet şişeler, plastik süt ve ayran kutuları, plastik torbalar, meşrubat şişeleri, şampuan, deterjan ve yumuşatıcı kapları geri dönüşüm için biriktirilebilir ancak strafor, beyaz köpük, motor yağı kutuları, boya kutuları, margarin kaplarıyla kirli ve yağlı kaplar bu çerçevede değerlendirilmiyor.
Dizel araca benzin konulursa da motorun içerisine karışan benzin, bu parçalarda aşınma yapar ve yakıt sistemine ciddi zarar verir. Motorun yağlanma özelliği azalırken geç tutuşması gereken yakıt erken tutuşacağı için bu durum düzensizliğe neden olur.
Mikrodalga fırında kullanıma uygun olmayan plastik kaplar, mikrodalga fırında kullanılmamalıdır. Çünkü içerisindeki yiyeceklerin ısısı bu kapları eritebilir ve plastik maddelerin içerisinde bulunan kanser, tiroid bozuklukları, obezite gibi hastalıklarla ilişkili olan BPA(bisfenol-A)'nın besine geçmesine neden olabilir.
Camın erime noktası yoktur. Isıtıldığında yumuşar ve arzu edilen şekil verilebilir. Sıcak şekillendirme 800-1300°C arasında yapılabilir.
Plastikler; yangın durumunda hızlı yanar, erir ve yanıcı sıvı- lar gibi davranış göstererek yanar fazla duman üretir, zehirli gaz çıkartır ve yüksek sıcaklık oluşturur. Söndürmek için çok fazla su ve yüksek yoğunlukta püskürtme yapan yağmurlama başlıkları gerektirir.
Gözenekli ve gözenekli olmayan yüzeylerin yapıştırılmasında, plastik (PVC, ABS, polistren, polistrol), ahşap, metal, çini, porselen, seramik, deri, kauçuk, mantar, mukavva vs. malzemelerin yapıştırılmasında kullanılabilir.
Buz, plastiğin yüzeyden daha kolay çıkmasına yardımcı olur. Buzlar eriyince bir metal spatula ya da bıçak yardımıyla plastiğin kenarından yavaşça kaldırın.Bu aşamada çıkmayan küçük parçaları metal spatula ya da jiletle kazıyabilirsiniz. Parça halinde olmayan sıvanmış plastikler içinde tiner kullanabilirsiniz.
Erime sıcaklığı 210 - 250 °C'dir. Özgül ısısı 1,34 kg/kg °C'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri