Bu da şöyle formüle edilir 2 x 180 = 360. Bunun anlamı bir yamuğun iç açıları toplamının 360 derece olduğudur. Yamukta karşı durumlu açıların toplamı 180 derecedir. Yamuğun tüm açılarının toplamı ise 360 derecedir.
Bir çokgenin iç açılarının toplamını bulmanın formülü; çokgenin toplam kenar sayısından 2 çıkarıldıktan sonra elde edilen sayıyı 180 ile çarpmaktan geçmektedir. Bu formülde kenar sayısı "n" olarak ifade edilir. O halde bir çokgenin iç açılarını bulma formülü (n-2)x180'dir.
Yamuğun Açı Özellikleri
Yamuğun yan kenarları üzerindeki karşı durumlu açılarının toplamı 180°'dir. yamuğunun üst kenarını uzatalım (mavi kesikli çizgi). köşesinin komşu bütünler açısı ve köşesinin açısı iç ters açılar olduğu için ölçüleri birbirine eşittir ve 'dır.
Böyle üçgenleri ise ikizkenar üçgen denir. Bazı zamanlar ise üçgenlerin her üç kenarı da farklı uzunluklara sahip olabilir. Yamuk: Yamuk şeklinin de 4 tane kenarı vardır ve 4 tane köşesi bulunur.
Bütün dörtgenlerin iç açıları ölçüleri ve dış açılar toplamı 360° dir. Bütün dörtgenler iki adet köşegene sahiptir.
İlgili 21 soru bulundu
İç açıları toplamı 720 derece, bir dış açısının ölçüsü ise 60 derecedir. Dolayısıyla her bir iç açısının ölçüsü 120 derecedir.
Bir beşgen, beş kenarı olan çokgendir. İç açıları toplamı 540°, dış açıların toplamı ise 360°'dir.
Bununla birlikte, ikizkenar ve dik yamuk hariç, tüm iç açıları birbirinden farklıdır. Tabii her açının birbirinden farklı olması rastgele oldukları anlamına gelmez. Türü fark etmeksizin, karşılıklı paralel kenarlardan olan açılar için, iki açının toplamı daima 180°'dir. Yani a+d ve b+c daima 180° olur.
Yamuk, iki kenarı paralel olan dörtgen. Paralel olan kenarlarına "yamuğun tabanları", paralel olmayan kenarlarına ise "yanal kenarlar" adı verilir.
Bir yamuğun alanı A=(a+b)/2 x h formülüyle bulunur. Yamukların alanını bulmak için bu formülü nasıl kullanabileceğimizi öğrenmek ister misiniz?
Kare, dikdörtgen, paralelkenar, eşkenar dörtgen ve yamuk birer dörtgen olduğundan, iç açılarının ölçüleri toplamı 360°dir.
Yamuk matematikte iki boyutlu şekillerden bir tanesidir. En az iki kenarı olan dörtgenin farklı bir boyutudur. Yamukta hem paralel kenar da bulunmaktadır. Paralel olmayan kenarlarının da olmadığı bilinmektedir.
Alt taban ve üst taban ise, bir yamukta birbirine paralel durumda olan karşılıklı kenarların adını ifade eder. Her iki kenarın toplamının yarısı, yamuğun tam ortasından geçmekte olan yatay uzunluğu vermektedir. Sonrasında ise bu uzunluk yükseklik ile çarpılarak yamuğun alanı bulunur.
180° 'dir.
Bir üçgenin de 3 adet iç açısı bulunur. Üçgenin iç açılarının toplamı ise 180 derecedir. Üçgende bir dış açı, kendisine komşu olmayan durumdaki iki iç açının toplamına eşit durumdadır. Tüm kenarları eşit durumda olan üçgen olup iç açılarının her biri 60°'dir.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Paralelkenar, karşılıklı kenarları eşit olan ve iç açıları toplamı 360 derece olan bir dörtgendir. Karşılıklı kenarları paralel ve uzunlukları eşittir.
Dik yamuğun çevresini hesaplamak için tüm kenarlarını toplamak gerekir. Çünkü bütün kenarları farklı uzunluklara sahiptir. Bu yüzden ayrı ayrı toplanır. Dik yamuğun alan hesaplaması ise (alt taban + üst taban) / 2. h.
Başlıca: Kare, dikdörtgen, paralelkenar, eşkenar dörtgen ve yamuk olmak üzere 5 dörtgen çeşidi vardır. Bunlardan başka içbükey, dışbükey, yıldızlı dörtgenler de olabilir. Bir dörtgende karşı karşıya bulunan açılara «karşılıklı açılar», karşı karşıya bulunan kenarlara da «karşılıklı kenarlar» denir.
Bir yamuğun ikizkenar olabilmesi için taşıması gereken koşullar bulunmaktadır. İlk olarak yamuğun tabanındaki açılar eşit olmalıdır. İkinci koşulda ise yamuğa ait köşegenler de eşit durumda olmak zorundadırlar. Üçüncü koşulda köşegenler ve tabanlar arasındaki açıların aynı olması gerekmektedir.
Kare. Karşılıklı kenarları paralel, tüm kenar uzunlukları eşit olup tüm iç açıları 90 derece olan dörtgene “kare” denir.
Mesela bir yamuk geometrik şekli ele aldığımız zaman, bunun ortasından bir çizgi çektiğimizde simetri oluşmaz. Çünkü oluşturduğunuz şekil içerisinde sağ ve sol taraflar birbirine benzemez.
Ama her kare bir eşkenar dörtgendir. Çünkü 90 derecelik açıları vardır ve tüm kenarları eşittir.
Sekizgenin toplamda 8 kenarı vardır, yani "n" sekizdir. O halde sekizgenin iç açıları (8-2)x180 şeklinde hesaplanmaktadır. Bu hesapla, sekizgenin iç açıları toplamı 1080 derecedir.
Her bir açısı 90 derecedir. İç açıları toplamı 360 derecedir. Karşılıklı kenarları birbirine eşittir.
Bir dokuzgen, dokuz kenarı olan çokgendir. Bir düzgün dokuzgende bir iç açı 140 derecedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri