AK Parti 80 maddelik torba yasa teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu. Torba yasada, bankalar ve finans kuruluşlarının enflasyon muhasebesi kapsamı dışında tutulması, KKM'nin süresinin uzatılması, deprem bölgesinde fahiş fiyat artışlarına katlamalı ceza verilmesi gibi önemli düzenlemeler yer alıyor.
Ayrıca, KDV iadeleri konusunda da Cumhurbaşkanı'na yetki verilecek. Torba yasada, memurların birinci dereceye gelmeleri durumunda ek göstergelerinin 3600'e çıkartılması öngörülüyor. Bu düzenleme ile birinci dereceye çıkacak memurların emekli maaşlarında ve ikramiyelerinde önemli artışlar meydana gelebilecek.
Torba yasa içeriği ve maddeleri son dakika gelişmeleri yakından takip ediliyor. 80 maddelik yeni torba yasa AK Parti tarafından Meclis'e sunuldu.
Torba yasayla hayata geçirilmesi planlanan düzenlemeyle, kadro verilmediği gibi taşerona yaptırılacak işlerin sayısı ve çeşidi daha da artırılacak.
Şöyle ki temel kanunlar, mevcut her- hangi bir kanunda değişiklik yapmaksızın başlı başına yalnızca başka bir alanı düzenleyen kanunlar değildir. Aksine başka kanunlarda değişiklik yapabilmeleri nedeniyle kod kanunlardan daha geniş kapsamlıdır. Örneğin, Yargıtay Kanunu hem bir kod kanun hem de bir temel kanundur.
İlgili 33 soru bulundu
Kanunlar kural olarak Resmi Gazetede yayımlandıkları gün yürürlüğe girerler. Ama yürürlük maddesinde daha ileri bir tarih gösterilmişse o tarihte yürürlüğe girerler. Kanunun hangi tarihte yürürlüğe gireceği belirtilmemiş ise, Resmi Gazetede yayınlandığı günü takip eden günden itibaren 45 gün sonra yürürlüğe girer.
1 sayılı Kanun adı üstünde 1924 Teşkilâtı Esasiye Kanununda değişiklik yapılması hakkında bir Kanundur. Kanunun adının “1924 Tarih ve 491 Sayılı Teşkilâtı Esasiye Kanununun Bazı Hükümlerinin Kaldırılması ve Bazı Hükümlerinin Değiştirilmesi Hakkında Geçici Kanun” olduğunu bir kez daha hatırlatalım.
'Torba Kanun' olarak adlırılan 6495 sayılı 'Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' Resmi Gazete'de yayımlı. Kanun, 4/B'liler, mahalli idareler ile bazı kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan 100 bin sözleşmeli personelin kadroya alınmasını da içeriyor.
Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş Özelleştirme kapsam ve programında olması nedeniyle, Genel Müdürlük ve Taşra Teşkilatında istihdam edilen Alt İşveren (Taşeron) işçileri kapsama dahil edilmediğinden, mevcut mevzuat hükümlerine göre kadroya geçirilmelerine imkan görülememektedir.
Alt taşeron, işi daha alt işverene taşeron olarak veremez. Ya fatura karşılığı yaptırır, ya da personeli kendi dosyasında sigortalı yaptırması gerekir.
Aile ve Gençlik Bankası'nın kurulması ile devreye alınacak destek, sigorta primlerinin üçte birini oluşturacak. Mevcut asgari ücrete göre, bu tutar aylık bin 430 lirayı buluyor. Ödenecek primlerin her ay üçte birini devlet karşılayacak.
Taşeron işçiler, sendikalı ve kadrolu işçilerden farklı olarak, alt işveren tarafından istihdam edilmekte ve genellikle çok daha ağır işleri yapmak zorunda kalmaktadır. Taşeron işçiler genellikle kısa süreli sözleşmeli, asgari ücretli ve sosyal güvencesiz olarak istihdam edilmektedir.
1- Kamuda çalışan taşeron işçilere, işçilerin beklediği şekilde bir kadro verilmeyecektir. 2- Bu işçiler, ne memur statüsüne alınacak ne de kadrolu işçi olarak çalıştırılacaktır.
Taşeron işçiler 'özel sözleşmeli personel' pozisyonunda istihdam edilecekler. Yani memur olamayacaklar ama kadrolu sayılacaklar.
24 Aralık 2017 tarihinde 696 sayılı KHK ile yapılan bir düzenleme ile belediyelerde çalışanlar da dahil olmak üzere, kamudaki taşeron işçileri kadroya geçirildiler.
Her yıl 1 tane kademe ilerlemesi yapılır. 3 yılın sonunda ise 1 derece ilerlenir. Derece dik, kademe ise yandır. Derece ilerlemesi; memurun bulunduğu hizmet sınıfı içinde bir üst dereceye geçmesidir.
Anayasanın 89. Maddesindeki "Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen kanunları on beş gün içinde yayımlar." Biçimindeki düzenleme ile, anayasa koyucu tarafından, bir tasarı veya teklifin, kanun sıfatını TBMM tarafından kabul edildiği anda1 kazandığı saptanmaktadır.
Madde 2.- (Özgün hali) Türkiye Devletinin dini, Dini İslâmdır; resmî dili Türkçedir; makarrı Ankara şehridir.
MADDE 4- Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.
Kanun tekliflerinin esas komisyonlara havale gününden itibaren en geç kırkbeş gün içinde sonuçlandırılması gerekir. (Değişik fıkra: 27/7/2017 - 1160 S. Karar / 3 md.) Bu sürenin bitiminde teklifin doğrudan Genel Kurul gündemine alınmasını teklif sahipleri isteyebilirler.
MADDE 3 - (1) Resmî Gazete, 17/3/1981 tarihli ve 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda belirtilen ulusal bayram ve genel tatil günleri dışında, her gün yayımlanır. Ancak, hizmetin gerektirdiği hallerde ulusal bayram ve genel tatil günlerinde de Resmî Gazete yayımlanabilir.
Başbakanlık Neşriyat Daire Başkanlığınca (önceleri Başbakanlık Neşriyat ve Müdevvenat Umum 'Müdürlüğü) Resmi Gazete'de yayımlanır. 1982 Anayasasına göre, Cumhurbaşkanının kanunları on beş gün İçinde imza ederek yayımlanmak üzere Başbakanlığa göndermesi ya- sama faaliyetine giren bir İşlem olmayıp, idarî bir işlemdir.
Bugün 4a olarak adlandırılan sigortanın kapsamını, özel bir işyerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilere sağlanan sosyal güvenceler oluşturuyor. Dolayısıyla 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununa göre bir işverene bağlı olarak çalıştırılan işçiler 4a kapsamında yer alıyor.
KAMU İŞÇİLERİ KİMLERDİR? Kamu işçileri, bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdir.
“Geçici işçi” ifadesi, iş mevzuatında yer alan “belirli süreli iş sözleşmesi” ile çalışan işçilere karşılık gelmektedir. Özellikle kamu işyerlerinde kullanılan bu ifade, geçicilik niteliğini aşan bir niteliktedir. Öyle ki kamuda geçici kadrosunda bulunup da emekliliğine hak kazanan işçilere rastlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri