En son imar affı, 24 Haziran 2018'de yapılan Türkiye genel seçimleri öncesinde 6 Haziran 2018 tarihinde “İmar Barışı” adı altında Resmî Gazete 'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
1-) İmar Barışı hangi tarihten önceki yapıları kapsar? 31/12/2017 tarihinden önce yapılmış yapıları kapsar.
İmar Barışı 28/12/2018 tarihli ve 30639 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 2960 sayılı Boğaziçi Kanununda tanımlanan Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm bölgesine ait harita için tıklayınız.
Son imar affı için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 10 Mayıs 2018 Perşembe günü açık oylama gerçekleştirildi. 550 milletvekilinden 217'sinin "kabul", beşinin "ret" oyu vermesiyle de uygulama, yasalaştı.
Son imar affı 2018'de çıkartıldı
Özhaseki'nin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise 26 Haziran 2019'da yaptığı açıklamada, imar barışının sonuçlarına dair, "Bugüne kadar imar barışına 10 milyon 250 bin vatandaşımız başvurdu" diye konuşmuştu.
İlgili 27 soru bulundu
İmar barışı başvuru süresi, 31 Aralık 2022 tarihine kadar yapılmış ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılar için 3 Mayıs 2023 tarihine kadar başvurulması gerektiğini öngörmektedir.
3194 İmar Kanununa yönelik düzenlemelerin yer aldığı Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 10.12.2018 tarih ve 30621 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle imar kanununda da değişiklikler yapıldı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer tarafından verilen Yapı kayıt belgesi başvurularına ilişkin soru önergesini yanıtlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum vermiş olduğu yanıtında yeni bir imar barışı ya da imar affı, yapı kayıt belgesi çalışması olmadığını duyurdu.
Müteahhitten kaynaklanan kaçak yapılar için ödenen harç bedelleri müteahhitlerden geri alınabilecek. 31 Aralık 2018 tarihinde sona erecek olan imar barışı kapsamında ödenen tüm bedeller, söz konusu kaçak yapıyı yapan müteahhitten talep edilebilecek.
İmar affı son durum ve gelişmeleri ile gündemde yer alıyor. Kurallara aykırı şekilde inşa edilen gecekondu ve kaçak yapılar için geliştirilen düzenleme 30 Temmuz 2022 öncesinde ruhsatsız yapıları kapsayacak.
TCK'nın “İmar Kirliliğine Neden Olma Suçu” başlıklı 184. maddesine göre; (1) Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
İmar affının yaptığı şey, basit bir dilde anlatmak gerekirse başta gecekondular olmak üzere imar yasasına uymayan tüm binalar üzerine yapılacak işlemleri tespit etmek, düzenlemek, değerlendirmek, müracaatını yapmak ve uygulama esası gibi başka konuları belirlemektir.
Türkiye'de ilki 1948'de sonuncusu 2018'de olmak üzere yetmiş yılda toplam 20 imar affı ya da bu nitelikte yasal düzenleme yapıldı. Bu düzenlemelerin 6'sı 1980 öncesine, 5'i 1980'li yıllarda, 9'u ise 2000'li yıllarda yasalaştırıldı.
Türkiye'de en son imar affıysa 24 Haziran 2018'de yapılan Türkiye genel seçimleri öncesinde 6 Haziran 2018 tarihinde “İmar Barışı” adı altında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
İmar affı, en son 31 Aralık 2017 tarihinde önce yapılmış, ruhsatsız veya ruhsata aykırı yapılan imar ve iskanlar için 8 Haziran 2018 tarihinde getirildi.İmar barışından yararlanamayan milyonlarca vatandaş olurken, mevzuata aykırı başvuru sebebiyle 20 bin 158, belge tutarının zamanında yatırılmaması sebebiyle 10 bin 300 ...
Kapsamlı Torba Yasası'nın içinde yer alan 2024 İmar Barışı, imar düzenlemeleri konusunda beklenen değişiklikleri içeriyor.
6-) Köylerde tapulu tarla üzerine ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak yapılan bağ, bahçe evleri de imar barışı kapsamında mıdır? Evet, bu yapılarda imar barışı kapsamında Yapı Kayıt Belgesi alabilecekler.
Bağımsız bölüme ait yapı kayıt belgesi, yapı için mimar tarafından düzenlenmiş proje, tüm kat maliklerinin imzaladığı yönetim planı ve tüm kat maliklerinin muvafakati ile doğrudan tapu müdürlüğüne müracaat edilerek söz konusu bağımsız bölümün tapusu alınabilir.
2. Güncel DOP Kesintisi Oranı Nedir? 3194 Sayılı İmar Kanunu m.18 uyarınca parselasyon işlemi sonrası idare tarafından en fazla %45 oranında düzenleme ortaklık payı kesintisi yapılabilecektir. Bu oranın belirlenmesinde düzenlemeye tabi tutulan arazi ve arsaların, düzenlemeden önceki yüzölçümleri esas alınacaktır.
(Ek fıkra:4/7/2019-7181/9 md.) Belediye veya valiliğin; parselasyon planlarını, imar planlarının kesinleşme tarihinden itibaren beş yıl içinde yapması ve onaylaması esastır.
İmar planları hazırlanırken ilgili belediye arsa veya arazi sahibinin rızasını alma gereği duymadan onun arsa veya arazisine el koyabilmekte, farklı parselleri birleştirebilmektedir.
Bir yapının ruhsata veya imara aykırılık nedeniyle belediye veya valilik tarafından yıktırılması halinde yapılan masraflar yüzde 20 oranında fazla olacak şekilde imara aykırı yapı sahibinden alınacaktır. Ruhsatsız binaların dışında, taşkın yapının söz konusu olduğu durumlarda da yıkım kararı alınabilir.
· İskan sorunu olan, bahçesi, balkonu, otoparkı imara aykırılık içeren ve kat mülkiyeti problemi olan yapılar düzenleme kapsamına girecek. Yani hem mülkiyet ve imar sorunu olan ruhsatsız binalar, hem de ruhsatlı olan fakat mevzuata aykırı eklemeler yapılmış konut ve işyerleri, yasal hale gelecek.
İmara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılar, ruhsata uygun olup iskân alamamış yapılar, iskânlı fakat daha sonradan değişiklik ve ilaveler yapılmış birçok konut ve işyeri bu imar barışından faydalanabilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri