İlk anlamına göre vasi; ebeveynlerini kaybetmiş bir çocuğun ya da akıl zayıflığı veya hastalığı bulunan bir kişinin mal varlığı ve mülkiyetlerini yöneten kimse olarak tanımlanır. İkinci anlamı ise ölen birinin vasiyetini yerine getirmekle yükümlü olan sorumlu kişi şeklinde ifade edilir.
Vesayet altındaki kimselerin malları ise vasisi tarafından açık arttırma yoluyla satılabilir. Ancak bu duruma vasi kendisi karar veremez. Vasi söz konusu malları satmak için vesayet makamından izin almakla mükelleftir. Belirtmek gerekir ki, vasi her malı satamaz.
Madde 15 - Vasi, vesayetine verilen kişinin bakımına, eğitimine, kişilik haklarının korunmasına ve hukuki işlemlerde temsiline ilişkin olarak gereken özeni göstermek, mal varlığını iyi bir yönetici gibi özenle yönetmek zorundadır. doğrultusunda yönetilecek malvarlığının defteri tutulur.
Türk Medeni Kanunu'nun 444. Maddesi, vesayet altındaki kişilerin taşınmazlarına dair satışı usullerini düzenler. Bu maddeye göre; taşınmazların satışı, Sulh Mahkemeleri talimatı doğrultusunda ve yalnızca vesayet altındaki kısıtlının çıkarları gereği ortaya çıkan durumlarda mümkündür.
Vasi miras alabilir mi? TMK m. 462'ye göre vasi, kısıtlının adına mirasın paylaştırılması ve miras payının devri için sözleşme yapabilir. Miras ile ilgili işlemler için vasi sulh hukuk mahkemesinden izin almalıdır.
İlgili 38 soru bulundu
Örneğin TMK madde 440 uyarınca vasi, vesayet altında bulunanın menfaati gereğince değerli şeylerin dışındaki taşınırları vesayet makamının talimatıyla açık artırma yoluyla satabilir. Ancak bu durumda da vesayet altındaki kişinin kendisi veya ailesi için özel bir değer taşıyan şeyler, zorunluluk olmadıkça satılamaz.
Vasi, vesayeti altındaki küçüğün veya kısıtlının kişiliğine özen gösterme, onu temsil etme ve malvarlığını yönetme görevlerini ifa etmekle yükümlüdür (TMK. m.445/I; 447-448). Ancak, vasi, vesayet altındaki kişi adına, kefil olamaz, vakıf kuramaz ve önemli bağışlar yapamaz (TMK. m.449).
Vasinin ölümü halinde de vasilik görevi kendiliğinden sona erer. TMK'nın 456'ncı maddesine göre, vasi kural olarak iki yıl için atanmaktadır. Vesayet makamı iki yıllık sürenin sonunda yeniden her defasında iki yıl görev süresini uzatabilir; dört yılın bitiminde ise vasinin görevden çekilmesi mümkündür.
Vasiler Satış Yapabilir mi? Vasinin satışa izin davası açarak görevli ve yetkili mahkemelerden onay alması durumunda satış yapılması mümkündür. Eğer satışa konu olan mallar taşınır nitelikteyse sadece vesayet makamı izni yeterli olur. Taşınmaz malların satışı söz konusu olduğunda denetim makamı onayı da gereklidir.
Mahkeme tarafından tanınan yetkilerle donatılan vasiler, mahkeme kararlarını ve gerekli belgeleri bankalara sunarak vesayet altındaki kısıtlı bireylerin para çekme işlemlerini vekaleten gerçekleştirebilir.
Vasilik ücretini belirlemede görev, vesayet makamı olan sulh hukuk mahkemesine aittir…” yöndedir: “... Vasi, vesayeti altındaki kişinin malvarlığından, olanak bulunmadığı takdirde Hazine 'den karşılanmak üzere kendisine bir ücret verilmesini isteyebilir.
Mirasın intikali gerçekleştikten sonra varisler arasında görüş birliği varsa satış işlemi gerçekleştirilebilir. Miras kalan gayrimenkulün satışı için varislerin her birinin nüfus cüzdanı fotokopisi ve veraset belgesinin ibraz edilmesi gerekmektedir.
önce vasi tayin etmeniz gerekir,sonra vasinin vesayet makamı olan sulh hukuk mahkemesinden SATIŞA İZİN yetkisi istemesi yani izin davası açması gerekir,bunun içinde satışın vasi için zorunlu ve gerekli olduğunu ispat etmeniz gerekir yani kısıtlının giderleri gelirleri tarafından karşılanamıyorsa bu takdirde satışa izin ...
Engelli yada hasta olması sebebiyle mahkeme tarafından kısıtlanan ve kendisine vasi atanan kişilerin, hastane raporuyla tespit edilmiş engellilik oranı %90 ve üzerindeyse Özel Tüketim Vergisi'nden muaf bir şekilde araç alma hakları bulunmaktadır.
8. Vasi ne kadar süreyle atanır/ görevlendirilir? Vasi, Kanun'un 456'ncı maddesine göre kural olarak 2 yıl için atanır. Sulh Hukuk Mahkemesi vasinin görev süresini her defasında ikişer yıl uzatabilir. İki dönem üst üste (4 yıl) görev yapan vasi, vasilikten kaçınma hakkını kullanabilir.
Vesayet altındaki kişinin malvarlığı yok ise, bu kişiye vasi bulmak ya da vasi bulunsa bile, kendisine ücret ödenmediği için vasinin işleri gereği gibi ifa etme(si) mümkün olmamaktadır. Bu sakıncaları gidermek üzere bu durumda vasinin ücretinin Hazine tarafından karşılanması kabul edilmiştir.
Vasinin görevini ağır surette aksatması, yetkilerini kötüye kullanması veya güveni sarsıcı davranışlarda bulunması, borç ödemede acze düşmesi hallerinde vesayet makamınca vasi görevden alınır.
Vasi Olan Kişi Para Çekebilir mi? Mahkeme tarafından tanınan yetkilerle donatılan vasiler, mahkeme kararlarını ve gerekli belgeleri bankalara sunarak vesayet altındaki kısıtlı bireylerin para çekme işlemlerini vekaleten gerçekleştirebilir.
İyi günler dileriz. adına e-devlet şifresi alabilirsiniz. -devlet şifresi vasi olarak alınabilmektedir.
Vesayet, çeşitli sebeplerden dolayı kendi işlerini sürekli olarak yerine getiremeyecek durumda olan ve bu sebepler dolayısı ile koruma altına alınması gereken kişilerin korunmasını sağlayan hukuki kurumdur. Burada amaç vesayet altına alınan kişinin menfaatlerini koruyarak onun zarar görmesini engellemektir.
Vasi, imza atabilir, duruşmalara katılabilir, eve gelen kağıtları teslim alır. Vasinin borç ödeme zorunluluğu kesinlikle yoktur. Kısıtlı adına borca itirazda edebilir.
Hesap dönemi kural olarak bir yıllıktır. Vasinin defter tutmasına gerek olmadığına karar verilen hallerde hesap dönemi iki yıl kabul edilebilecektir. Vasi atanırken mahkemenin takdirine göre vesayet altında bulunan kişinin malvarlığı, geliri gibi durumlar göz önüne alınarak vasiye avans olarak peşin ücret ödenebilir.
Vasi olmak ise; mahkeme tarafından atanan vasi, malvarlığı ve kişilik hakları bakımında korunmaya değer kişinin mal ve kişilik haklarının yönetiminden ve kullanılmasından sorumlu olması demektir. Atanmış vasi kişinin malvarlıklarıyla ilgili yönetim işlerinden sorumludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri