Arteriyel, venöz ve kılcal kanama olmak üzere üç ana kanama türü vardır. Bunlardan en tehlikelisi ise atardamar kanaması olarak bilinen arter kanamasıdır.
Atardamarlar ile toplardamarları birleştiren kılcal damarlar, dokularla etkileşimi en yoğun olan kan damarlarıdır.
Kılcal damar kanamaları, kanama türleri arasında en sık görülen tip olup sıklıkla ciltten sızıntı şeklinde kendisini gösterir. Kanama oldukça yavaş ve az miktardadır, kanamaya yatkınlık oluşturan sebeplerin yokluğunda kendiliğinden kısa sürede durma eğilimindedir.
Aktığı damara göre ayrıldığında; Açık renkli, fışkırır tarzda ve kesik kesik bir kanama görülüyorsa atardamar kanaması, Koyu renkli ve vücuttan düşük basınçla sızar şekilde akıyorsa toplardamar kanaması, Küçük kabarcıklar şeklinde görülüyorsa kılcal damar kanaması olarak adlandırılabilir.
Atar damar kanaması, genellikle belirgin ve ciddi belirtilerle kendini gösterir. Bu belirtiler arasında: Yoğun Kanama: Atar damarın büyük bir hasar görmesi durumunda, kanama yoğun olabilir ve hızla çok miktarda kan kaybına neden olabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Atardamar Kanaması
Kısa süre içinde çok miktarda kan kaybı gerçekleşebileceğinden oldukça tehlikelidir ve erken müdahale gerektirir. Oksijen yönünden zengin kan parlak kırmızıdır. Kanamanın durması oldukça zordur.
Kan Kaybı(%40)
Kanınızın yüzde 30'u akıp gitse de yaşarsınız. Yüzde 40'a ulaşırsa acil kan nakline ihtiyacınız olur.
Nefes darlığı bu rahatsızlıkla birlikte ortaya çıkan belirtilerden birisidir. Ayrıca göğüs ve karın bölgelerinde şiddetli ağrılar iç kanamanın belirtilerinden bazılarıdır. Mide bulantısı, uyuşma, kusma ve geçici görme bozuklukları iç kanamanın belirtiler içerisinde yer alırlar.
ATARDAMARLARIN ( ARTER) YAPISI
Vücutta sadece pulmoner arter oksijence fakir (kirli) kan taşır. Pulmoner arter kalpten aldığı kirli kanı akciğerlere taşımada görevlidir.
Temiz kanı taşıyan damarlar arter; kirli kanı taşıyan damarlar ise ven şeklinde tanımlanmaktadır.
Atardamarlar (arterler) kalpten aldıkları kanı dokulara ileten özel damarlardır. Atardamarlar toplardamara göre daha kalın duvarlı, daha yüksek basınçlara dayanabilen, eşlik eden toplardamara göre daha dar damarlardır.
Sol karıncığa gelen temiz kan aort aracılığı ile tüm organlara pompalanır. Vücudun bütün organlarındaki gaz değişimi sonrasında oksijeni az olan kirli kan ana toplardamarlar ile sağ kulakçığa gelir (sol kalp işlevi = büyük kan dolaşımı = sistemik dolaşım). Kalpten çıkan aort vücuttaki en büyük atardamardır.
Çünkü Atar damarda kan en hızlı Toplar damarlarda orta , kılcal damarlarda ise en azdır.
Sol altbölümün (sol ventrikülün) güçlü kasları kasıldığında oksijenden zengin kan aort kapağı”ndan geçerek, aort” adı verilen ana atar damar ve dalları ile dağılarak vücudumuzun ihtiyaçlarını karşılıyor.
Kırk sonu/başı kanaması olarak bilinen, ilk bir ay içerisinde gerçekleşme ihtimali olan ve adet kanamasına benzeyen durumdur. Aslında ilk 6 ve 18 ay içerisinde gerçek ve düzenli bir adet görülmez. “Lohusalık dönemi bitiminde adet kanaması olur mu?” sorusunun cevabı hem evet hem de hayırdır.
Kanayan yere parmak bastırmak. Kanayan damar parmakla kemik arasında sıkıştırılarak kanama durdurulabilir. ilkyardım çantasındaki mikropsuz gazlı bez yaranın üstüne konur ve üzerinden parmakla bastırılır. Gazlı bez yoksa temiz elle de aynı işlem yapılır.
7 günden fazla süren adet kanamanız varsa. Peşpeşe saatlerce 2 saatten kısa sürede ped değiştirmeniz gerekiyorsa. Birkaç ped birarada ya da hem ped hem de tampon kullanma ihtiyacı duyuyorsanız. 2-3 cm.den büyük parçalar şeklinde pıhtılı kanama varsa aşırı adet kanamasından söz edilir.
İç kanama, dış kanamadan farklı olarak çıplak gözle görülemeyen vücut içindeki kan akışıdır. Kanama, durmayan ağır kanamadır. Kan kaybı görüldüğünde buna dış kanama denir.
Özellikle kafa travmaları nedeniyle meydana gelen subdural kanamalar, beynin zarları arasında adeta asılı şekilde bulunan “köprü toplardamarlar”ın yırtılması veya kopmasıyla oluşur. Bu damarlardaki basınç nispeten düşük olduğu için belirtileri olaydan iki dakika ila iki hafta arasında dahi ortaya çıkabilmektedir.
Bu da uzman hekimlerimizin yapacağı müdahale ve uygulayacakları akciğer kanaması tedavisi için büyük önem arz eder. Hastalarda görülen kanlı balgam, ses kısıklığı, yutma güçlüğü çekme, kilo verme, iştah kaybı, hırıltı solunum, nefes darlığı, şiddetli öksürük gibi durumları sıralamak mümkündür.
İki litre kan kaybedildiğinde baş dönmesi ve bilinç kaybı başlıyor. ANİ basınç kayıplarından kurtulanlar göğsüne vurulmuş gibi ani bir acı yaşadıklarını anlatıyor. 15 saniyeden az süre içinde de bilinç kaybı yaşanıyor. EN çok rastlanan olay, kaslar oksijen alamayıp çırpınmaya başladığında hissedilen göğüs ağrısıdır.
Kan kaybı: 1.5 litre kan kaybeden kişi kendini halsiz, susamış ve korkmuş hissediyor. İki litre kan kaybedildiğinde baş dönmesi ve bilinç kaybı başlıyor. Kalp krizi: Kaslar oksijen alamayınca göğüs ağrısı başlıyor. Kalp atışları duruyor, bilinç kapanıyor ve ölüm gerçekleşiyor.
Gençleşmek isteyenlere 'taze kan' satılıyor: Bir litresi 8 bin, iki litresi kampanyalı fiyatıyla 12 bin dolar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri