Çalışmanın sonuçlarına göre kalp hastalıklarına yol açan damar tıkanıklığının önüne geçilmesinde günde birkaç fincan kahve içilmesi önemli faydalar sağlıyor.
İşte çeşitli gıdalarda bulunan ''Flavonoidler'' adı verilen antioksidanlar, LDL kolesterolün oksidasyonunu da azaltarak kalp damar sağlığını koruyucu etki gösterebilirler. Çay ve kahve de flavonoid açısından zengindir. Bu nedenle kalp damar sağlığına yararlıdırlar, tabi ki aşırı tüketmemek kaydı ile.
Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, günde bir fincan kahve içen kişiler, her zamankinden 1 ya da 2 fincan fazla kahve içmeleri durumunda, kafeinden kaynaklanan olumsuz etkilere karşı savunmasız hâle geliyor. Bu da, beyinde kan pıhtılaşması ve felç riskini doğuruyor.
Kafein, damarların kasılıp büzülmesine neden olur, aniden kafein almayı keserseniz de kan damarlarının hızlı bir şekilde genişlemesiyle daha güçlü ve rahat şekilde kan akmaya başlar.
Yapılan iki farklı araştırma, günde beş fincana kadar kahve içmekle kalp hastalığı arasında bir ilişkinin olmadığını gösteriyor. Günlük ortalama 2-4 fincan kahve içmekse; kalp ve kalbe bağlı tüm rahatsızlıklara yakalanma ve ölüm risklerini azalttığını ortaya koyuyor.
İlgili 16 soru bulundu
Örneğin kalp damarlarında hiçbir tıkanıklık olmayan genç sporcuların veya normal insanların sauna, Fin hamamı gibi aşırı terleme sonucu ani kalp krizi geçirmesi magnezyum elektrolitinin eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Sauna sonrası maden suyu içilmesi bu nedenle önerilir." Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof . Dr.
Damar tıkanıklığının en önemli nedeni genetik yatkınlıktır. Özellikle anne ya da babada damar tıkanıklığı varsa çocukta da olma riski yükselir. Diğer önemli etkenler ise yüksek kolesterol, şeker hastalığı,yüksek tansiyon, obezite, hareketsiz yaşam ve sigara kullanımıdır.
Damar tıkanıklığına karşı günde birkaç fincan kahve tüketin.
Güney Kore'de, iş yerlerinde düzenli sağlık kontrolünden geçen 25 bin kadın ve erkeğin incelenmesi sonucunda, günde 3-5 fincan kahve içenlerde, kalp hastalıklarının ilk işaretleri daha az görüldü.
Kahvenin güçlü bir antioksidan olduğunu söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hüseyin Beğenik, “Damar sertliği erkeklerde daha fazla görülüyor. Dolayısıyla kahve içen erkekte damar sertliği riski azalırsa sağır olma ihtimali de düşer.
KİMLER KAHVE İÇMEMELİ? Reflü, ülser, gastrit gibi sindirim sistemi problemi olanlar, akut veya kronik ishali olanlar, hipertansiyon hastaları ve yüksek kolesterolü olanların kahve içmemesi gerekir.
En Sağlıklısı Sade Kahve
Granül kahveler, daha ziyade kalitesi düşük Robusta türü kahve çekirdeklerinden yapılırken, Türk kahvesi ve Espresso denilen Arabika cinsi ise oldukça kaliteli kahve çekirdeklerinden üretilmektedir.
Kahvenin zararları
Özellikle tansiyon, kalp ritmi bozukluğu (aritmi), taşikardi ve diğer kalp hastalıkları olan bireylerde kahve tüketimi çarpıntıya yol açabilir. Bu olumsuzluk herhangi bir kalp hastalığı olmayan bireylerde de aşırı kahve tüketimi sonucunda görülebilir.
Zerdeçal, damar temizliğinde en etkili baharatlardan biridir. Ayrıca damar sertliğini önler ve yağ depolanmasını engeller. Kuşkonmaz, damarlardaki baskıyı azaltır ve bu sayede kan akışını hızlandırır. Ayrıca damar tıkanıklığı ve enflamasyona da iyi gelir.
Kalp damarı tıkanıklığı iki yöntemle açılır. Birinci yöntem pıhtı eritici ilaçların damar yoluyla verilmesi. Başarı şansı düşük olduğu için, acil anjiyo laboratuvarı ve ekibinin olmadığı durumlarda yapılır. İkinci ve etkin yöntem ise tıkanan damarın acil kalp anjiyosuyla belirlenip anjiyoplasti ve stentle açılması.
İşte faydaları:
Tıkanan damarları açar, damar sertliklerini ve hipertansiyonu engeller. Her çeşit romatizmal ağrıları geçirir. Kireçlenmeyi engelleyerek eklem yüzeylerinin yenilenmesini sağlar. Kolesterolü düşürür.
Özellikle uzun süredir tıkalı olan damarların üçte birinde tel öte yana geçirilemez. Tel tıkanıklığı geçerse bu telin üstünden ilerletilen balonla darlık biraz genişletilir. Sonra aynı telin üstünden geçirilen stent yerleştirilir.
Kalp damar sağlığınızı koruyabilmek için beslenmenizde birtakım değişikliklere gitmeniz gerekebilir. Et doymuş yağ ve kolesterol oranı yüksek bir yiyecektir. Bu nedenden dolayı haftada 2 veya daha fazla miktarda tüketilen yağlı kırmızı et, damarlarınızın tıkanmasına neden olabilir.
Kan basıncını düşürmek ve kalp hastalığı riskini azaltmak için, günde 5 gramdan az tuz (<2000 mg sodyum) tüketilmesi önerilir. Bu günde 1 çay kaşığından daha az tuz tüketmek gerektiği anlamına gelir ve bu değer çocuklar için daha düşük olmalıdır. Türkiye'de tuz tüketimi ortalaması ise günde yaklaşık 15 gr'dır.
Hem vücut ısısının dengelenmesi, hem de stresin kalp üzerindeki olumsuz etkilerinin giderilmesi için sabah-akşam duş alınmalı. Düzenli duş alımı kan akışını hızlandırır; böylelikle kalp, kan pompalama için daha az efor sarf eder.
Çok soğuk su içmek kalbe zarar!
Maden suyunu fazla içmemek, ölçülü içmek gerekiyor. Çok soğuk içilmemeli. Çok soğuk içildiğinde nabız yüksekliği, tansiyon dengesizliği, göğüs ağrısı ve kalp spazmını tetikleyebilir. Vücudun ısı dengesi bakımından hafif soğuklukta sular içilmeli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri