Ø Sindirim yoluyla: En sık rastlanan
Botulinum dünyanın en öldürücü toksinidir; çünkü kilogram başına milyarda bir gram, yani bir kum tanesi kadarı Botulinum 9600 kişiyi öldürmeye yeterlidir.
Sindirim Yolu İle Zehirlenmelerde İlk yardım:
Uyarmaktır. İlaçla zehirlenmiş ise hemen bol su verilerek kusturulur. Asit – baz (çamaşır suyu , tuz ruhu gibi) zehirlenmelerinde kesinlikle kusturulmaz yine bol su verilir. 2 saatten daha uzun süre geçmişse kusturulmaz, bol su ve zeytinyağı verilir.
1-Solunum yolu ile zehirlenmeler, 2-Sindirim yolu ile zehirlenmeler, 3-Deri yolu ile zehirlenmeler.
İlgili 35 soru bulundu
Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ile 1 saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 6-12 saat içinde meydana gelir. Diğer türlerde ise belirtilerin görünmesi için birkaç gün ile bir haftaya kadar süre geçmesi gerekir.
Besin zehirlenmesi genellikle şüpheli gıda alımı takiben 1-24 saat içinde başlar ve 2-3 günde düzelir. Ancak bazı durumlarda ilaç tedavileri gerektirir. Özellikle vücudun sıvı kayıpları ishal ile artacağından vücudun sıvı kayıpları yerine konmalıdır.
Solunum; solunan havada bulunan gaz, toz, buhar, duman, sıvı veya katı maddeler akciğerler ve dolaşım sistemi ile vücudumuza girerler. Absorbsiyon; kimyasalların membranlardan emilmesi yolu ile vücuda girmesidir. Deri ve gözler maruz kalınan kimyasalların alınması ve emilmesi için uygun membran yapıya sahiptir.
Ağız yoluyla alınan toksik maddelerin yol açtığı zehirlenme, dünya çapında en sık görülen zehirlenme türüdür.
– Akut ishalin kontrol altına alınabilmesi için ilk gün haşlanmış patates, pirinç haşlaması, yoğurt ve bol su tüketilmelidir. – Et, kızarmalar ve yağlı besinlerden uzak durulmalıdır. Bu besinler hem bulantıyı ve ishali tetikler hem de düzelmeyi engeller.
Belirli bir tür bakteriyel gıda zehirlenmeniz varsa ve belirtileriniz şiddetliyse doktorunuz antibiyotik reçete edebilir. Listeria'nın neden olduğu gıda zehirlenmelerinin hastanede yatış sırasında damardan verilecek antibiyotiklerle tedavi edilmesi gerekir. Tedavi ne kadar erken başlarsa sonuç o kadar iyidir.
Gıda zehirlenmesi tanısı nasıl konulur? Gıda zehirlenmeleri genellikle kendiliğinden geçer. Ancak ağır seyreden ve kendiliğinden geçmeyen durumlarda sağlık kuruluşuna başvurulduğunda hastanın gıda geçmişi öyküsü alınması ardından gaita tetkiki ve kan tetkikleri ile konulmaktadır.
Halk arasında zehirlenen kişiyi kusturmanın dışında yapılan bir başka yanlışın ise zehirlenen kişiye ayran gibi maddelerin içirilmesi olduğuna dikkati çeken Saygın, “Süt içirmek böyle zehirlenme durumlarında kurtarıcı gibi görülüyor, fakat bir faydası yok.
Kurşun zehirlenmesi, vücuttaki kurşunun neden olduğu bir tür metal zehirlenmesidir. Beyin en hassas olanıdır. Belirtiler karın ağrısı, kabızlık, baş ağrısı, sinirlilik, hafıza sorunları, çocuk sahibi olamama ve ellerde ve ayaklarda karıncalanma olabilir.
Su zehirlenmesi olarak da bilinen su zehirlenmesi, çok fazla su içmenin neden olduğu beyin fonksiyonu etkilemesidir. Çok fazla su içmek kandaki su miktarını arttırır. Bu durum, kandaki elektrolitleri, özellikle sodyumu seyreltebilir. Sodyum, hücrelerin içindeki ve dışındaki sıvı dengesinin korunmasına yardımcı olur.
Özellikle çocukların bilinçsiz ya da yanlışlıkla ilaç tüketmesinden kaynaklı olarak ilaç zehirlenmeleri yaşanabilir. Bu zehirlenme türünde erken ve hızlı müdahale önemlidir. İlaç zehirlenmelerinde kusma, kramp, karında ağrı, nabzın ve solunumun hızlanması, baygınlık hali ya da bilinç kaybı gibi semptomlar görülebilir.
Zehirlenme mide bulantısı, kusma, şiddetli kramplar, karın ağrısı ve ishal ile karakterizedir. Baş ağrısı, baş dönmesi, genel halsizlik, nabızda zayıflık, yüzeysel solunum ve şok görülebilir.
Gıda zehirlenmesi, doğrudan sindirim sistemini etkileyen bir durumdur.
Genel olarak mesleki maruziyet açısından en fazla rastlanan maruziyet yolu solunum yoludur.
Sağlığa uzun vadede zarar veren toksik maddeler genellikle karaciğerde, bağırsaklarda, damarlarda, lenf düğümlerinde, tükürük bezlerinde ve akciğerlerde birikir ve kontrol edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Toksik maddeler, az miktarlarda solunduğunda, ağız yoluyla alındığında, deri yoluyla emildiğinde insan sağlığı üzerinde akut veya kronik hasarlara veya ölüme neden olan maddelerdir.
Gıda zehirlenmesi, mikroorganizmalar ya da bakteri toksinleri nedeniyle bozulmuş yiyeceklerin tüketilmesi sonucu ortaya çıkar. Besin zehirlenmesi için tipik belirtiler mide ağrısı, ishal ve kusmadır. Hafif zehirlenmeler genellikle birkaç gün içinde kendi kendine iyileşir.
GIDA ZEHİRLENMESİ TEDAVİSİ (KAÇ GÜN SÜRER?)
Gıda zehirlenmesi herkeste aynı olmamak şartıyla 3 günde vücudu terk eder. Gıda zehirlenmesi yaşayan çoğu kişide, genellikle özel bir tıbbi yardıma ihtiyaç duyulmamaktadır. Belirtileri çok şiddetli değildir ve uzun sürmemektedir.
Zehirlenme, kendiliğinden geçebilir ancak bu durum, zehirleyici maddenin türüne ve miktarına bağlı olarak değişebilir. Zehirlenmenin hafif semptomları genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Bu süre içerisinde bol su tüketilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri