Tadı biraz acı olduğu için bal ile tatlandırılarak tüketilebilir. Günde en fazla iki defa tüketilmesi gereken hatmi çiçeği çayı gün boyu soğuk suda bekletilerek de tüketilebilir.
Belli başlı bir zarar bulunmayan Hatmi çiçeği; her şeyde olduğu gibi aşırı tüketilmesi ile sorun oluşturabilir. Günlük olarak 2 bardağı geçmeyecek şekilde çayı içilebilir. Ama sürekli olması idrar söktürücü özelliği nedeniyle aşırı su kaybına neden yaratabilir. Hamile kadınlarda tüketilmemesi gereklidir.
Günümüzde de sağlık için kullanılan bitkilerden biri hatmi çiçeğidir. Hatmi çiçeği ebegümeciler familyasına ait bir bitkidir. Halk arasında farklı isimlerle de anılan hatmi çiçeğinin bilinen en belirgin faydası öksürük üzerindeki etkileridir. Bunun yanı sıra sağlık üzerinde pek çok faydası da bulunmaktadır.
Kurutulmuş Hatmi Çiçeği 1 kg Fiyatı 279,30 TL.
İlgili 40 soru bulundu
Ebegümecigiller (Malvaceae) ailesine ait olan hibiskus bitkisi iyi miktarda C vitamini barındırır ve sağlık açısından birçok fayda sağlar. Yaklaşık üç yüz türü bulunan ve hatmi çiçeği olarak da bilinen hibiskus bitkisi, hoş kokulu yapısıyla da bilinir.
Hatmi çiçeği, öksürük, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı kullanılan, halk arasında ise hire, silindir çiçeği, deve gülü, gülhatmi isimleriyle bilinen ebegümecigiller ailesine ait bir bitkidir.
Hatmi çiçeğinin bilinen ciddi bir zararı, bir yan etkisi bulunmuyor.
Bitkinin şifalı kısımları kök, yaprak ve çiçekleridir. Bünyesinde nişasta, sakaroz, galaktoz, pektin, yağ, tanen ve asparagin taşır. Bilinen herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Hatmi Çiçeği'nin anavatanı Batı Asya'dır.
Hatmi çiçeği kaynatılıp içildiği taktirde vücut direncini artırarak hastalıklara karşı korunmanızı sağlar. Böbrek iltihabı yaşayan kişiler hatmi çiçeği çayı tüketebilirler. Aynı zamanda idrar sökücü özelliği de bulunmaktadır. Mide hastalıkları olan kişiler hatmi çayı çiçeği tüketerek şifa bulabilirler.
Hatmi çiçeğinin akciğerleri temizlediği bilinir.
Koah etkilerini azaltmak için hatmi çiçeği çayını gün içinde 1 fincan içebilirsiniz. Düzenli ve ölçülü içtiğinizde, öksürük ve nefes darlığı şikayetlerini sona erdirebilirsiniz.
Sakinleştirici etkisi de olan hatmi çiçeği, bünyesinde barındırdığı uçucu yağlar sayesinde çay olarak tüketildiğinde uyku problemi yaşayanlarda faydalı olur. Hatmi çiçeği sağlıklı kalmak için yardımcı olmakta ve hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut direncini yükseltmektedir.
'Hatmi çiçeği sütle kaynatılır mı' sorusunu merak edenler için etkili bir tarif verebiliriz. Yarım bardak kaynar sütün içerisine 6-7 tane hatmi çiçeği tomurcuğu ekleyerek demlenmesini ve ılımasını bekleyip içebilirsiniz. Günde 2 kere yaptığınız bu karışımla öksürük şikayetlerini önlemiş olursunuz.
Hatmi çiçeği ve civan perçemi
Adet dönemi yaklaştığı halde hiçbir belirti yaşamayan kadınların, bu bitkileri kullanarak adet düzensizliği durumlarını düzene sokması ve adet döneminde yaşanan sancılar ve ağrılardan kurtulması mümkündür.
Sindirimin Kolaylaştırılması Hatmi çiçeği kökü, bağırsak hareketlerinin hızlanmasına ve kabızlık gibi sindirim sorunlarının iyileşmesini kolaylaştırabilir. Bitki ayrıca mide ülseri, mide ekşimesi ve kolik gibi diğer sindirim sistemi problemlerinin giderilmesi için de fayda sağlayabilir.
Hatmi çiçeği kurutularak sigara gibi içildiği vakit de balgam söktürücü özelliğini göstermektedir. Baş ağrısına ve uykusuzluğa karşı da kullanılabilir. Sakinleştirici ve yatıştırıcı özelliği bulunmaktadır. Ödemin atılmasını sağladığı için idrar söktürücü özelliği de bulunmaktadır.
İBRAHİM SARAÇOĞLU'DAN HATMİ ÇİÇEĞİ KÜRÜ
Günde iki kere yapılabilir. Ayrıca bu uygulamadan sonra bir kaşık keçiboynuzuyla da bu işlemi kuvvetlendirebilirsiniz. Bu uygulamayı aynı zamanda su ile de yapabilirsiniz. Ancak içerisine kesinlikle bal ya da limon eklenmemeli.
Hatmi Çiçeği Çayı (Öksürük Kesen) Tarifi Nasıl Yapılır? Suyu kaynatarak demleme kabımıza alalım. Büyük bir bardağa koyup, üzerini çay tabağı ile de kapatabilirsiniz. İçine hatmi çiçeklerini de alarak 3-4 dakika ağzı kapalı demlemeye bırakalım.
Vücutta biriken suyu çok rahat şekilde atar. Ödem sorunlarınızı hatmi çiçeği çayı içerek giderebilirsiniz. Solunum yollarında yaşadığınız rahatsızlıkları bu şifalı bitki sayesinde giderebilirsiniz.
Hatmi çiçeği çayı zayıflamak için kullanılan bir çaydır. Özellikle diyet ve spor ile birlikte bu çay tüketildiğinde daha fazla zayıflatıcı bir etki sunmaktadır.
Hatmi çiçeği genellikle kurutularak kullanılıyor. Bütün aktarlarda kurutulmuş haliyle satılıyor. Bitki çaylarındaki demleme yöntemiyle çay olarak tüketebilirsiniz. Hatmi çiçeğinin kuru öksürüğü kesme, nezle, grip, soğuk algınlığına iyi gelme, hazımsızlık, gaz sancısını giderme gibi faydaları bulunuyor.
Uzmanlar taze olarak tüketilmesini tavsiye etse de kurutulmuş olarak da tüketilebilir. Çayında A vitamini, C Vitamini, B vitaminleri; magnezyum, demir, manganez, fosfor, potasyum ve çinko gibi mineraller bulunur.
Hatmi çiçeğinin Manisa'nın Demirci ilçesinde yaz aylarında yol kenarlarında ve tarlalarda kendiliğinden yetişen ve halk arasında Fatmagül çiçeği olarak bilinen hatmi çiçeğini toplayıp güneşte kurutan kadınlar, kilogramını 25 liradan satışa sunuyor.
Kaynayan 1 su bardağı su veya süte 1 tutam hatmi ilave edilir. Kısık ateşte 5 dakika kapağı kapalı olarak kaynatılır ve sıcakken süzülür. Günde 2 defa öğle ve akşam yemeğinden yarım saat sonra tüketilir.
Mucizevi hatmi çiçeğini çay olarak tüketmenin yanı sıra, çiçeğin yapraklarının bir miktar su ile beraber lapa haline getirerek vücudunuzdaki sivilce, yara ve lekelerin üzerine kullanarak iyileştirici ve onarıcı etkisini gözle görebilirsiniz. Olumlu sonuç almanız için bu işlemi düzenli olarak tekrarlamanız yeterli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri