Mesnevi Örnekleri Türk edebiyatında yazılmış olan ilk mesnevi 11. Yüzyılda Yusuf Has Hacip tarafından yazılmış olan Kutadgu Bilig isimli eserdir. Yine Türk edebiyatında en meşhur mesnevilerin başında 13. Yüzyılda Mevlâna tarafından kaleme alınan Mesnevi isimli eser vardır.
Türk edebiyatında mesnevi nazım şekliyle yazılmış ilk müstakil eser Yusuf Has Hacib'in Kutadgu Bilig isimli eseri olmakla birlikte mesnevinin tür ve şekil özelliklerine benzer örneklerin eski Türk şiiri kaynaklı olduğu bilinmektedir.
Mesnevide beyit sayısı sınırsızdır.
1.Aşk konulu mesneviler: Mesnevilerin konusu aşk, sevgi ve sevgililer hakkındadır. 2.Ahlaki ve öğretici mesneviler: Bu konuda yazılan mesneviler öğüt verici olarak yazılmaktadır. Toplumu eğitmek için kullanılmaktadır. 3.Dini ve tasavvufi mesneviler: Yazılan mesnevin konusu dini ve tasavvuf hakkındadır.
Mevlânâ'nın "Birlik Dükkânı" addettiği Mesnevî, içinde Hint, İran, Yunan, Roma mitolojisi; Yaradılış Destanı, erenlerin kıssaları, âşık masalları, halk öyküleri barındıran; "dünya cenneti"nde insan hürriyetinin anahtarlarını ardışık öyküler içinde vermeyi gaye edinmiş bir eserdir.
İlgili 27 soru bulundu
Mevlâna'nın ilk 18 beytini yazdığı daha sonra da onun söyleyip talebesi Çelebi Hüsameddin'in kaleme aldığı Mesnevî'den başka Dîvân-ı Kebîr, Fîh-i Mâ-Fîh, Mecâlis-i Seb'a ve Mektûbât adlı eserleri vardır. Mesnevî: Yaklaşık 26 bin beyit içeren altı ciltlik bir eserdir.
Mevlâna Mesnevi'yi Hüsameddin Çelebi'nin isteği üzerine yazmıştır. Kâtibi Hüsameddin Çelebi'nin söylediğine göre, Mevlâna, Mesnevi beyitlerini Meram'da gezerken, oturuken, yürürken, hatta semâ ederken söylermiş.
Edebiyatımızda yazılan ilk mesnevi Kutadgu Bilig, Yusuf Has Hacip tarafından yazılmıştır. Mesnevi, divan edebiyatının en uzun nazım şekli olarak bilinmektedir. Aynı zamanda Yusuf Has Hacip tarafından yazılan Kutadgu Bilig, divan edebiyatı geleneği ile yazılan ilk eser olarak da ifade edilebilir.
*ilk beytine matla, son beytine makta, en güzel beytine şah beyit ya da beytü'l kasid, şairin mahlasının geçtiği beyte taç beyit denir. *Beyitlerinde iç kafiye bulunan kasidelere musammat kaside adı verilir.
Şekil Özellikleri Başta da belirttiğimiz gibi, mesnevî, kendi arasında kafiyeli beyitlerden oluşmuş bir nazım şeklidir (aa/bb/cc...). Beyit sayısı bakımından hiçbir kısıtlayıcı kurala bağlı değildir. İki ile on binlerce beyit arasında değişen bir genişliktedir.
"Bişnev inney çün şikâyet mî küned/Ez cüdâyîhâ hikâyet mî küned." Yani; "Şu neyin nasıl şikâyet etmekte olduğunu dinle. Onun feryadı ayrılıkların destanı, hikâyesidir" diyerek başlar Mesnevi. "Hz. Mevlana 2 bin küsur beyitlik eserini neden bu beyitlerle başlatır?
Mevlana Celaleddin Rumi özbeöz Türk olduğu halde, yurdumuzda ve yabancılar arasında onun, mesnevi'deki ve divan-ı kebir'deki şiirlerini, mecalis-i seb'a, fıh-i mafıh ve mektubattaki nesir yazılarını niçin Türkçe yazmadığı konusu tartışılıp durmuştur.
Hz. Mevlâna'nın ney sembolüyle anlattığı şey, aslında insânın Âdem-beşer-insân aşamalarından geçerek insân-ı kâmil olmasının hikayesidir. Kur'ân-ı Kerim,( ا elif)'le başlar. Mesnevî ( ب be) ile başlar.
Mevlânâ'nın Mesnevî adlı eseri yazıldığı tarihten bu yana manzum ve mensur olmak üzere Türkçeye defalarca tercüme edilmiş, bu eseri anlamak adına şerhler yazılmıştır.
İlk mesnevi örneği 11. yüzyılda kaleme alınan Kutadgu Bilig'dir. Yaklaşık 6700 beyitten oluşan eserin sonunda 173 tane kıtaya da yer verilmiştir. O dönem birçok eser hece ölçüsüyle yazılsa da Kutadgu Bilig aruz ölçüsüyle kaleme alınmıştır.
Mevlana'nın 25 bin beyitlik mesnevisinin ilk 18 beyiti oldukça önemlidir. Bizzat Mevlana Celaleddin Rumi'nin kaleme aldığı bu beyitler, Mesnevi-i Şerif'in özünü oluşturur. İşte "Dinle, bu ney neler hikayet eder, ayrılıklardan nasıl şikayet eder." beyitiyle başlayan Mesnevi-i Şerif'in ilk 18 beyiti...
Türk edebiyatında ilk Türkçe gazel örnekleri XII. ve XIII. yüzyılda verilmiştir. Klasik Türk edebiyatında ilk gazeller lirik olarak Hoca Dehhânî tarafından yazılmıştır. XV. Yüzyılda Şeyhî, Ahmed Paşa ve Necatî gazel şairleridir.
Klasik Türk edebiyatında beş mesneviden oluşan eserlere “hamse”, beş mesnevisi olan şairlere de “hamse sahibi” denir.
Genellikle dinî, tasavvufî, destanî, menkıbevî, tarihî, ilmî, mizahî ve öğretici konuların anlatılmasında, çeşitli aşk hikâyelerinin nazma çekilmesinde, şairlerin yaşadıklarının dile getirilmesinde kullanılan bir nazım şekli olan mesnevinin üç temel özelliği vardır.
Hüsn ü Aşk, Galib'in “yeni bir yol açmak, yeni bir tarz yaratmak” iddiasıyla kaleme aldığı bir eserdir. Konu itibariyle eser; tasavvufî aşkı, ilahi sevgiliye kavuşma yolunda çekilen sıkıntıları anlatmaktadır. Vahdete ermekle sonuçlanan eserde alegorik anlatım esas alınmıştır.
Mevlana'nın en bilinen eseri Maṭnawīye Ma'nawī'dir (Manevi Beyitler ; Farsça: مثنوی معنوی) dir. Altı ciltlik şiir, Fars Tasavvuf edebiyatının zengin geleneği içinde seçkin bir yere sahiptir ve genellikle "Farsça Kuran" olarak anılır. Birçok yorumcu onu dünya edebiyatının en büyük mistik şiiri olarak kabul etmiştir.
Eflâkî suikastçıların içinde Mevlânâ'nın oğlu Alâeddin'in de olduğunu, bu sebeple diğerleri gibi onun da bir belâya uğrayıp öldüğünü ve Mevlânâ'nın oğlunun cenazesine katılmadığını belirtir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri