3) Modern Hikaye: Modern hikaye diğer iki çeşitten farklıdır. Kişilerin her gün karşılaştıkları ve gördükleri fakat düşünemedikleri durumları farklı ve olağanüstü yollarla anlatılmasıdır. Tür Edebiyatında ilk temsilci Haldun Taner'dir.
➢ Modernizmi esas alan eserlerde yalnızlık, toplumdan kaçış, geleneksel değerlere başkaldırı gibi konular işlenir. insan psikolojisine yaklaşım bakımından yakınlıklar vardır. ➢ Modernizmi esas alan eserler, varoluşçuluk akımından etkilenmiştir.
Modern hikâye, iki asırlık tarihi içinde iki ana tarzda belirginleştirmiştir. Bunlar, Maupassant tarzı hikaye (vaka - olay hikayesi) ve Çehov tarzı hikaye (kesit hikayesi) olarak ayrılır.
Servet-i Fünûn döneminde hikâye türünün Batılı anlamda örnekleri Halit Ziya Uşaklıgil tarafından verilmiştir. Halit Ziya'nın Bir Muhtıranın Son Yaprakları (1888) ile Bir İzdivacın Tarih-i Muaşakası (1888) adlı uzun öykülerini Batılı tarzda ilk "hikâye"ler olarak kabul etmektedirler.
İlgili 25 soru bulundu
Bu tarzdaki hikayelerde insan ruhunun karmaşası ve varlık olarak insanın karmaşık olduğu öne çıkarılır. Modernist hikayelerde, geleneksel değerlere karşı bir başkaldırı söz konusudur. Toplumdan kaçmak ve yalnızlık, modernist hikâye özellikleri arasında yer alır.
Dünya Savaşından sonra ortaya çıkan ve klasik edebiyatın kurallarını reddeden hikaye türüne modernist hikaye denir. Varoluş felsefesinin temsilcileri arasında yer alan Jean Paul Sartre, modern hikayenin ortaya çıkmasında etkili olmuştur.
Öykü zaman içerisinde ikiye ayrılmıştır; olay hikâyesi ve durum hikâyesi. Olay Hikâyesi: Bir olay merkezinde gelişen ve sonuçlanan hikâyelerdir.
Durum ya da kesit hikâyesinde, olay ön planda değildir; bunun yerini durumlar ve yaşamdan kısa kesitler almıştır. Bu tarz hikâyeler, Rus yazar Anton Çehov'un (1860-1904) adıyla da anılır: “Çehov tarzı hikâye.” Durum ya da kesit hikâyelerinde, klasik anlatı düzeni söz konuş değildir.
Eğer hikayede yaşanan olayları rahatlıkla özetleyebiliyorsanız, bu bir olay öyküsüdür. Eğer özetlemeye çalıştığınızda bir karakterin düşündükleri, hissettikleri, bir olaya karşı verdiği tepkiler işinizi zorlaştırıyorsa, bu muhtemelen bir durum öyküsüdür.
Samipaşazade Sezai'nin Küçük Şeyler adlı eseri Türk edebiyatında modern anlamda kısa hikâyenin başlangıcı olarak kabul edilir. Halid Ziya Uşaklıgil'in 1888'de yazdığı Bir Muhtıranın Son Yaprakları ile Bir İzdivacın Tarih-i Muaşakası adlı çalışmaları Avrupaî tarzda ilk hikâyelerdir.
Modernizm, 19. yüzyıl sanat ve edebiyat hareketidir. Bazı eleştirmenlere göre, modernizm, Romantizm'in Sanayi Devrimi ve burjuva değerlerine karşı ayaklanmasından gelişmiştir. Modernist sanatçılar, gerçekçiliği reddetmişlerdir.
Hikaye türünün en eski örnekleri olan ve destandan modern hikayeye geçişi sağlayan anonim eserlerdir.
- Modernizmi esas alan eserlerde geleneksel anlatım ve yapı reddedilmiştir. - Alegorik anlatıma önem verilmiş; duygu, düşünce ve davranışlarıyla insanın karmaşık bir varlık olduğu kabul edilmiştir. - Bireyin hayatının huzursuzluk üzerine kurulduğu düşünülmüş, kişinin bunalımlarına ve toplumla çatışmalarına yer ...
Özet: Eskiden yeniye geçişi ifade eden modernizm kavramı yaşam tarzlarının farklı- laşmasını, bireyselleşmeyi, geleneksel yapıya bağlı olmayan bir toplumsal yapıyı içeren ve sosyal, iktisadi ve siyasi açıdan birey-toplum-devlet ilişkisini şekillendiren bir süreci ifade etmektedir.
Modernist yazarların temsilcileri arasında Franz Kafka, Albert Camus ve J.P Sartre yer alır. Bu yazarların varoluşçuluk akımından etkilendikleri de görülmüştür. Türk edebiyatındaki modernizmin temsilcisi olan yazarlar ise Sait Faik Abasıyanık, Haldun Taner, Atilla İlhan, Yusuf Atılgan ve Bilge Karasu olmuştur.
Genel olarak olay ağırlıklı öykülere olay öyküsü ismi verilir. Yani bir hikaye içerisinde olayların kahramanların çevresinde dönmesi olarak da ifade etmek mümkün. İşte bu tür hikayeler maupassant tarzı hikaye olarak da öne çıkar.
Ömer Seyfettin Maupassant (Mopasan) tarzı olay öykücülüğünün tartışmasız en büyük ismidir. Sait Faik Abasıyanık ise ilk örneklerini Memduh Şevket Esendal'ın verdiği Çehov tarzı durum-kesit öykücülüğünün en önemli ismidir.
Çehov tarzı hikaye, durum hikayesi olarak bilinen bir türdür. Bu türün diğer ismi ise kesit hikayesidir. Çehov tarzı hikayenin ismi Rus yazar Anton Çehov'dan gelmektedir.
Franz Kafka'nın eseri Dönüşüm, yapısı gereği, uzun öykü (Almanca: Novelle) türünde verilmiş bir eser olarak kabul edilir. Yazarın en önemli çalışmalarından biri olarak görülen bu öykü, ortalama yetmiş sayfa olup bugüne kadar birden fazla çevirmen tarafından Türkçeye aktarılmıştır.
Olay hikâyesi, Fransız yazar Guy de Maupassant'ın (1850-1893) adıyla da anılır: “Maupassant tarzı hikâye.” Olay hikâyesinin ana özelliği, klasik anlatı düzenine uygun olmasıdır. Bu tarz hikâyelerde olay akışı; giriş, gelişme ve sonuç bölümleri şeklinde bir düzenlenişe sahiptir. Olay, metnin başat ögesidir.
Hikaye, tamamen sözlü kültürden ortaya çıkmış, yazarının anonim olduğu eserlerken öykü ise kurmaca metinler olup sahibinin belli olduğu bir yapıdaki edebi eserlerdir. Bu türdeki eserler, bir ya da en fazla iki karakterin yer aldığı, max. 7500 kelimeye kadar yazılan metinlerdir.
Modern Türk hikayeciliğinin kurucusu: Ömer Seyfettin.
Modern hikâyenin ortaya çıkmasında realizm akımı çok etkili olmuştur.
Abstract. Mustafa Kutlu modern Türk öyküsünün önde gelen isimlerinden biridir. Oldukça üretken bir kaleme sahip olan Kutlu, modernizmin geleneği eski olarak yaftalayan zihniyetine eleştirel bir tavırla yaklaşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri