Üst katlarda yaşayanlar için ¨Evin duvarları neden küf olur?¨ sorusunun cevabı genellikle çatı sızıntılarına işaret ediyor. Çatıda oluşan hasar nedeni ile tavanda su birikerek küflenmeye neden olabiliyor. Kışın ev içerisinde, havalandırılmayan bir odada çamaşır kurutmak da evde küf nedenleri arasında.
Tavanlarımızdaki küfün temel nedeni nem ve yalıtım problemleridir . Tavanın nem alması veya evdeki nemin dışarıya atılamaması sonucu küfe ortam hazırlanmış olur . Kış aylarındaki nem çekme rutubet gibi problemler yaz ayları başlamasıya daha çok küf olarak belirir .
Üst Katlarda Rutubet Neden Olur? Çatı katı olan dairelerde mutlaka çatı ile döşeme arasına ısı yalıtım levhaları serilmelidir. Yapılarda ısınan hava yükselir, mesafe uzadıkça basınç artar, rüzgâr yükü değişir ve bu da en üst kat dairlerin alt katlara göre daha çok ısı yalıtımına ihtiyaç duymasına sebep olur.
Rutubetin görüldüğü alanlar genellikle karanlık ve hava sirkülasyonunun az olduğu yerler. Rutubet özellikle bodrum, zemin katlar ve banyoda sıklıkla görülürken, farklı alanlarda da nem oluşumundan kaynaklı rutubet ile karşılaşmak mümkün oluyor.
Duvardaki Rutubet Neden Oluşur? Rutubet yani nemin oluşmasının temel nedeni ısı farkıdır. Evdeki çeşitli kaynaklardan çıkan su buharı soğuk duvarlarda yoğunlaşır. Yoğunlaşma sonucu oluşan su, duvar tarafından emilerek rutubetin oluşmasına sebep olur.
İlgili 28 soru bulundu
Nem kontrolü, iyi havalandırma, su sızıntılarının düzeltilmesi, düzenli temizlik ve rutin denetimler küf oluşumunu engellemek için etkili adımlardır.
Siyah küfü önlemenin en iyi yolu, yüksek nemli alanların iyi havalandırılmasını sağlamaktır. Özellikle kapalı bir odanız varsa, havadaki fazla nemin alınmasına yardımcı olmak için odalara elektrikli olmayan nem alıcılar da yerleştirilebilir.
Rutubet genellikle zemin katı veya bodrum katı dairelerde ve alanlarda görülür. Bodrum katlarında daha yaygın olan rutubet, duvarların toprak zeminden su çekmesiyle meydana gelir. Ancak normal katlarda ve çatı katlarında da rutubet meydana gelebilir.
Çünkü beyaz sirke ile küf ve çürümeden kaynaklanan kokular yok edilebilir. Beyaz sirke kullanarak rutubeti gidermek için şu adımları izleyebilirsiniz: Bir sprey şişe içinde bir bardak su ve beyaz sirkeyi karıştırın. Bu karışımı rutubetli odalara oda spreyi olarak sıkın ve kurumaya bırakın.
Rutubete Kesin Çözüm Yolları
Özellikle banyo ve mutfak gibi nemin yoğun olduğu alanlarda pencere açılarak veya havalandırma fanları kullanılarak havanın dolaşımı sağlanmalıdır. Bazı durumlarda profesyonel yardım almak ve uzman bir tesisatçı veya nem uzmanıyla çalışmak etkili sonuçlar sağlayabilir.
Doğalgazlı evlerde rutubet oluşumunu önlemek için iyi bir havalandırma sistemine sahip olmak önemlidir. Evdeki nemin dışarıya atılabilmesi için doğru bir şekilde havalandırma yapılmalıdır. Bunun için pencerelerin düzenli olarak açılıp kapatılması veya mekanik bir havalandırma sistemi kullanılması önerilir.
Nemli ve küflü koku: Evinizde rutubet sorunu varsa, genellikle nemli ve küflü bir koku hissedersiniz. Özellikle kapalı ve havalandırması zayıf alanlarda bu koku daha belirgin olabilir. Duvar ve tavanlardaki lekeler: Rutubet, duvarlarda ve tavanlarda nemli lekelerin oluşmasına neden olabilir.
Nem, genellikle uygun şekilde yalıtılmamış evlerde meydana gelir. Evdeki odaların eşit olmayan şekilde ısıtılması da rutubete neden olur. Kombili bir evde sadece oturma odası ve yatak odası radyatörlerini kullanırsanız evin geri kalanında rutubet yaşayabilirsiniz.
Her gün düzenli şekilde ortamın havalandırılması, kuru ve temiz tutulması küf oluşumunu önleme konusunda en önemli işlemdir. Özellikle su tesisatının bulunduğu banyo, mutfak gibi nemin yoğun olduğu yerler aspiratör, kurutucu, klima gibi cihazlar ile havalandırılmalıdır.
Nem ve küf, solunum yollarına ciddi şekilde zarar verebilir ve bu hasar astım krizine yol açabilir. Tüm bu hastalıkların yanı sıra romatizma ve eklem ağrısı özellikle yaşlı insanlarda yaygındır. Aynı zamanda küf kokusu ve yüksek nem de uyku bozukluklarına neden olabilir.
5) Sirke & Deterjan
Halının üzerinde ya da altında oluşan küf lekesine bir iki kaşık çamaşır deterjanı dökün ve üzerine de beyaz sirkeyi sprey ile püskürtün. Bir süre bekledikten sonra ıslak bez ile bölgeyi temizleyin ve kurumaya bırakın. Bu yöntem ile halılarda meydana gelen küf lekesi ortadan kaldırılır.
Mutfaklarda oluşan terlemenin ve küflenmenin önlenebilmesi için de tavan kaplama malzemesi en ideal bir üründür. Tavan kaplama malzemesi 50x50 ebatlarındadır, 8mm, 11mm ve 13mm olarak imalatı yapılmaktadır.
Bununla birlikte terleme yapmaz ve rutubeti engeller. Özellikle banyo ve tuvalet için rutubeti engelleyen köpük çeşitleri küflenmenin önüne geçer. Ayrıca tavan köpüğü kaplama malzemesinin ısı ve ses yalıtımı yapması sıklıkla tercih edilmesinin önemli nedenleri arasında yer alır.
Özellikle banyo yapıldığı zaman, su buharı banyonun tavanına ve duvarlarına temas eder. Banyo duvarları genellikle fayans olduğu için su buharından etkilenmez ancak tavanda durumlar farklılık gösterir. Banyo tavanı sürekli su buharına maruz kaldığı için, tavan kararması meydana gelir.
Rutubet sonucunda odanın içinde mikroplar ve zararlı bakteriler oluşabilir. Rutubet romatizma hastalığını da tetikler. Rutubetli bir oda eklem ağrıları çekmenize, halsiz ve yorgun düşmenize neden olabilir. Ayrıca rutubet çoğu insanda uyku sorununa da neden olur.
Odaları rutubetli, duvarları nemli ve küflü konutlar ve işyerleri insanı hasta eder ve binaları çürütür. Yani 13 milyon 824 bin hasta konutta yaşayan insanların sağlıkları risk altındadır. İç mekanlarda yoğuşma, "suyun gaz fazından sıvı faza geçmesi" ile meydana gelir.
Banyo Asma Tavan: Neden ve Nasıl? Nem ve Küf Direnci: Banyolar, yüksek nem ve sıcak buhar nedeniyle küf ve küf oluşumuna meyilli alanlardır. Neme dayanıklı işlenmiş asma tavanlar, küf ve küf oluşumunu önleyerek banyonuzu temiz ve hijyenik tutar.
Rutubet sorunu bulunan yaşam alanlarında tavandaki küf ve mantarların yok edilmesi için üretilen küf önleyici tavan boyası, özel formülü ile klasik tavan boyalarından ayrılır.
“En iyi küf önleyici boya hangisi?” diye sorarsanız Redcolour Nem ve Küf Önleyici Boya en iyi seçenekler arasında yer alır. İç cephelerde kullanabileceğiniz boya, 3.5 litre olduğu için çeşitli alanlarda uygulamak üzere ihtiyacınızı rahatlıkla karşılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri