Kullanıcılar tarafından belirtilen en düşük maaşlar göz önüne alındığında, petrol ve doğal gaz mühendisliği tüm mühendislik dalları arasında yine en üst sırada yer alıyor. En yüksek maaşlar sıralamasında ise, uçak mühendisliğinin hemen arkasında 2. sırasında yer alıyor.
Petrol Mühendisliği (Petroleum Engineering)
Dünyada en çok kazandıran mühendislik dalları arasında ilk olarak gelen petrol mühendisliği özellikle yurt dışında petrol çıkan tesislerde çalışan mühendisler için yıllık ortalama maaşları 130 bin dolar ila 200 bin dolar arasında değişiklik göstermekte.
En iyi mühendislik bölümleri arasında ilk 10'da kendine yer bulan uzay mühendisliği, günümüzde en yüksek mühendislik maaşları sunan alanlardandır. Havacılık ve Uzay Mühendisliği Hakkında Bilinmeyenler rehberimizde.
en fazla alım makine ve inşaat mühendisliğinde ama bu bölümlerde mezun çok fazla. sanılanın aksine jeoloji, orman ve ziraat mühendisliklerinde de düşük kpss puanıyla alım yapılır.
İlgili 21 soru bulundu
Mühendislik mesleğinde en fazla işsiz grubunun ziraat mühendisleri olduğu bilinir.
Yıllarca “mühendisliğin en zor dalı” olarak sıfatlandırılan Makine Mühendisliği, bu kulvardaki yerini yavaş yavaş diğer mühendislik dalları ile paylaşsa da halen en zor mühendislik dallarının başında yer almaya devam ediyor.
“İşsiz kalmaz” denen o mühendislik dalı günümüzde bilgisayar mühendisliğidir.
Listenin üst kısımlarına bakacak olursak, Matematik Mühendisliği, İşletme Mühendisliği, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği gibi bölümler sayısal alanda en hızlı iş bulan bölümler olarak öne çıkıyor.
Pilotlar. Pilotlar, Türkiye'de ve Dünyada en yüksek maaşlara sahip kişiler olarak bilinirler. Pilotlar bir ayda maksimum 14 gün çalışırlar.Bu meslekte de maaşlar çalışılan firmaya ya da şirkete göre değişkenlik gösterir.
Genel olarak, Türkiye'de elektrik mühendisleri için ortalama aylık brüt maaşlar 17.000 TL ile 41.000 TL arasında değişebilir.
Uçak Mühendisi olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Uçak Mühendisi maaşı 2023 verilerine göre ortalama 56.600 TL civarındadır.
eleman.net verilerine göre, Yapay Zeka Mühendisi 2023 yılında ortalama 23.100 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Yapay Zeka Mühendisi , Temmuz 2023 yılında ortalama 23.200 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 18.040 TL maaş alıyordu.
ÜNİ-VERi bilgilerine göre Türkiye'de en kolay iş bulan meslek alanı Tıp Fakültesi mezunlarına ait. Fakat listenin ilk sıralarını Tıp'ın yanı sıra Eczacılık, Hemşirelik, Fizyoterapi ve Odyoloji gibi sağlık bölümleri sahipleniyor.
Belki de en popüler mühendislik derecesi Makine Mühendisliği bölümüdür. Makine Mühendisliği bölümünde her yıl 60.000 ila 100.000 arasında lisans derecesi verilmektedir, bu da bir sonraki en popüler alanın neredeyse iki katıdır. Makine mühendisleri, makineleri tasarlamak, oluşturmak ve geliştirmek için çalışırlar.
Anket verilerine göre 3 bin 276 mühendis bir işte çalışmakta, 1.557 mühendis ise çalışmamaktadır. Emekli olduğunu belirten 76 kişi bu rakamdan düşüldüğünde geriye kalan 1.481 mühendis "işsiz" olarak nitelenebilir. Dolayısıyla anket katılımcıları arasında işsizlik oranı yüzde 31.2`dir.
"MEVZUATA GÖRE BİR MÜHENDİS AYNI ANDA TOPLAM 30 BİN METREKARE OLAN 5 İNŞAATIN ŞANTİYE ŞEFLİĞİNİ YAPABİLİYOR.
Makine Mühendisi olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Makine Mühendisi maaşı 2023 verilerine göre ortalama 27.300 TL civarındadır.
Bu belgeyi hiçbir önkoşul, ders şartı aranmadan tüm "Elektrik", "Elektrik-Elektronik", "Elektrik ve Elektronik", "Elektronik", "Elektronik ve Haberleşme" mühendisleri alabilir.
Hukuk için 100 bin, mühendislik 300 bin, mimarlık 250 bin, tıp 50 bin, öğretmenlik 300 bin, eczacılık 100 bin, diş hekimliği için ise 80 bin başarı sırası şartı bulunmaktadır.
Yükseköğretim Kurulu bazı lisans programlarına yerleşmek için başarı sırası sınırı belirlemiştir. Buna göre, başarı sırası ilgili puan türünde, Hukuk Fakültesi'ne 125.000, Mimarlık Bölümü'ne 250.000, Mühendislik Fakültesi bölümlerine 300.000 veya daha iyi olan adaylar yerleşebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri