Başı görenler taş kesilir ve Perseus savaşları kazanır. Bu olaydan sonra Medusa'nın eski Bizans'ta kılıç kabzalarına ve sütun kaidelerine ters ve yan olarak işlendiği söylenmektedir. Diğer bir rivayete göre ise Medusa kendisini Perseus'un kılıcında görmüş ve taş kesilmiştir.
Yerebatan Sarnıcı'nda yapılan kapsamlı bir araştırma sonucunda, kapatılmış dehlizlerin birinde tonlarca ağırlıkta bir lahit bulunur. Asıl olay ise lahit açılınca meydana gelir. Çünkü lahitin içinde yer alan mumyanın bedeni yılan bedeni olurken, kafası insan kafasıdır.
Yerebatan Sarnıcı müze olarak kullanılmasının yanında konser ve şölenlere de misafirlik etmektedir. Aynı zamanda ziyaretçiler sarnıçta bulunan suya demir para atarak tutukları dileklerinin, isteklerinin yerine getirileceği inancı vardır.
Bir efsaneye göre Medusa, Yunan mitolojisinde yer altı dünyasının dişi canavarı olan üç Gorgon'dan biridir. Bu üç kız kardeşten yılanbaşlı Medusa, kendisine bakanları taşa çevirme gücüne sahiptir. Başka bir rivayete göre de Medusa; siyah gözleri, uzun saçları ve güzel vücuduyla övünen bir kızdır.
İstanbul'un en çok ziyaretçi ağırlayan tarihi mekanlarından Yerebatan Sarnıcı, 9 metre yüksekliğinde 336 sütunu ve 2 Medusa heykeliyle, görenleri kendine hayran bırakıyor.
İlgili 31 soru bulundu
Medusa çok güzel bir kızdır ve altın sarısı saçları Poseidon'u cezbeder. Poseidon, Athena'nın bir tapınağında Medusa ile birlikte olur ve Athena buna karşılık Medusa'nın saçlarını yılanlara dönüştürür. Ve onu lanetler. Laneti ise ''ona kim bakarsa taşa dönüşsün'' şeklinde olur.
Aslında bir Bizans yapısı olan Tarihi Yerebatan Sarnıcı, yaklaşık olarak M.S. 500 – 550 yılları arasında, Bizans imparatoru I. Justinian'ın emri üzerine inşa edilmiş.
Yıllardır mitolojik bir unsur olarak bildiğimiz Yılan saçlı Medusa… Medusa hikayesi dilden dile dolaşan bir efsanedir. Dilden dile dolaşmasının nedeni belki de imkansızların içinde yaşamış ve talihsiz bir hikayenin başrolü başrolü olarak günümüze kadar gelmiş olmasıdır.
Ağlayan Sütun (Gözyaşı Sütunu)
Yerebatan Sarayı'nda, diğerlerinden farklı bir sütun dikkat çeker. Bu sütun, saray için çalışan ve burada hayatını kaybeden kölelerin anısına, diğer köleler tarafından özel olarak yapılmış.
Amasya'nın Merzifon ilçesinde 1994 yılında bulunan ve üzerinde Medusa kabartması ile beddua yazan lahit, Amasya Müzesi'nde sergileniyor. 1700 yıl öncesine ait beddualı lahit, müzenin de en dikkat çeken eserlerinin başında geliyor.
Diğer bir rivayete göre ise Medusa kendisini Perseus'un kılıcında görmüş ve taş kesilmiştir. Bunun icin buradaki heykeli yapan heykeltras ışığın yansıma pozisyonlarına göre Medusa'yı normal, ters ve yan olmak üzere üc ayrı pozisyonda yapmıştır.
65 yaş üstü T.C. vatandaşları ve 7 yaş altı tüm ziyaretçilerimiz için girişler ücretsizdir. Müzelere ücretsiz giriş hakkı olan ziyaretçilerimiz kimlik ibrazıyla 09.00-18.30 saatleri arasında müzemizi ücretsiz ziyaret edebilmektedir.
Çocuk, bedensel ve görme engelliler ile engel oranı %70 ve üzeri olan engelli vatandaşlarımıza iştirak edenler ve refakatçi kimliği olanlara 09.00-18.30 saatleri arasındaki girişler ücretsizdir. Yoğunluk sebebiyle okul ve kalabalık grup gezileri öncesinde randevu alınması gerekmektedir.
İki farklı kültüre ait olan iki ayrı efsanevi karakteri, Medusa ile Şahmaran'ı yukarıda anlattıktan sonra gelelim ortak özelliklerine. İki karakterde de bedensel olarak yılan ve insan türünün birleşimi görülüyor. Medusa'nın saçları yılan, Şahmeran'ın belden aşağısı yılandır.
Tarihimizde Medusa hakkında çok az bilgi vardır. Buna rağmen Medusa'nın mezarının İstanbul Yerebatan Sarnıcı'nda olduğuna inanılır. Hatta Yerebatan Sarnıcı ve Sultanahmet'te Medusa'nın çok sayıda heykeli de vardır.
Roma dönemine ait lahidin üzerinde Grekçe harflerden oluşan ifadeler ve Yunan mitolojisinde gözlerine bakanı taşa çevirdiğine inanılan Medusa figürü olduğu belirlendi. Yapılan incelemelerde lahidin üzerinde, 'Her kim ki saygı ve merhamet duygularıyla yaklaşanlar Tanrı'dan iyilik görsünler.
Yerebatan Sarnıcı Giriş Ücretleri
Yerli Ziyaretçi: 55 TL. Yabancı Ziyaretçi: 330 TL. Öğrenci ve Öğretmenler: 22.5 TL.
SARNIÇLAR (Cisterns)
Sarnıç kelimesi “küçük havuz” anlamında Arapça kö- kenli “şahrınç” dan gelmektedir. Yeraltında, yerüstünde veya kısmen yerüstünde olan sarnıç yapıları; yağmur su- larının toplanıp, biriktirilmesi amacıyla taş malzemeden yapılan su depolama alanlarıdır.
Alabalık, uskumru, somon, hamsi, levrek, sazan, çupra, palamut ve mezgit ülkemizde en çok bilinen ve de sık olarak tercih edilen Yerebatan Sarnıcı balık çeşitleri arasında yer alırlar.
Medusa'nın gözyaşları kadınların uğradığı haksızlık sonucunda ayağa kalkışı, seslerinin giderek yükselmesi ve geleceğe doğru adım adım güçlenmesine işaret edecektir. Medusa hikayesinin başlangıcı Atina'da bulunan Athena tapınağında başlar.
Özellikle Tanrıça Athena (Zeus'un en çok sevdiği kızı) onu çok kıskanmaktadır. Denizlerin tanrısı Poseidon ise Medusa'ya hayrandır. Başı öylesine dönmüştür ki bir gün Athena'nın tapınağında Medusa'ya zorla sahip olur. Bu durumu kendisi için aşağılayıcı bulan Athena, Medusa'yı gorgon yaparak cezalandırır.
Yılan saçlarıyla gorgona dönüşmüş olan Medusa artık laneti yüzünden baktığı yeri taşa çevirmektedir. Kocası Poseidon ile yaşamını sürdürmeye devam eden Athena sinirini hala atamamıştır dolayısıyla Medusa'yı Hyperborea'ya sürmüştür.
Durgun su yerine çeşme suyunu yani akan suyu tercih eden Osmanlıların şehirde kendi su tesislerini kurduktan sonra kullanmadıkları anlaşılan sarnıç, 1544-1550 yıllarında Bizans kalıntılarını araştırmak üzere İstanbul'a gelen Hollandalı gezgin P. Gyllius tarafından yeniden keşfedilmiştir.
YEREBATAN SARNICI MÜZESİ GELECEĞE HAZIR
İBB Miras, onaylı proje doğrultusunda mevcut gergi demirlerini söküp paslanmaz çelik ve ince kesitli modern bir gergi sistemi oluşturdu. Geri alınabilir şekilde uygulanan güçlendirmeyle beklenen İstanbul depremine karşı yapı dayanıklı hale getirildi.
Yerebatan Sarnıcı, İmparator Ioustinianos (527-565) döneminde bölgenin su ihtiyacının karşılanması amacıyla yapılmıştı. Mevcut imparatorluk stoasının avlusu ana kayaya kadar kazılarak sarnıcın haznesi meydana getirilmiş, sütun sıralarını bağlayan kemerler tonozlarla örtülmüştü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri