Encapsulation, kapsülleme anlamına gelir. Encapsulation (Kapsülleme), nesne yönelimli olan programlamada yer alan herhangi bir nesnenin yöntemlerini, değişkenlerini ve özelliklerini diğer nesnelerden saklayarak, bunlara erişimini sınırlandırır. Bunun sonucunda ise yanlış kullanımlardan koruyan farklı bir konsepttir.
Java Encapsulation (Kapsülleme) kavramını programlarımız üzerinde koruma ve esneklik sağlamak için kullanırız. Java Encapsulation temel olarak bir sınıfın, içerisinde bulunan metotların ve değişkenleri koruması işlemidir.
Encapsulation, nesnelerin sahip olduğu özellik ve davranışların gizlenmesidir. Türkçe karşılıklarına baktığımızda Sarmalama, Kapsülleme gibi anlamlara gelir. Bu işlem “private” ve “protected” anahtarları ile gerçekleştirilir.
Encapsulation bir nesnenin belirli özellik ve metotlarının erişiminin kısıtlanması ve saklanmasıdır. Bu kısıtlamalar kötü amaçlı kullanım ve istenmeyen veri girişlerini engeller.
Kapsülleme, sınıfınız içindeki özellik ve fonksiyonlara diğer sınıflar içinden yetkisiz erişimden korunması işlemidir. Bunun için erişim yetkilerini siz belirlersiniz. Bir sınıftaki özellikleri(değişkenleri) özel(private) olarak belirleyerek dış erişimden koruyabilirsiniz.
İlgili 38 soru bulundu
Veri her katmandan geçerken üstüne bir header eklenerek ya da bir header çıkarılarak katman değiştirir. Bu olaya encapsulation/decapsulation denir. Her katman kendi ile ilgili header'ı açarak işlem yapar.
Ağ teknolojileri için anlamı, katmanlı mimaride (OSI katmanı veya Internet katmanları gibi), her katman arasında verinin bir kapsüle konularak diğer (alt veya üst) katmana geçirilmesidir.
OOP'nin 4 Ana Prensibi: Encapsulation, Inheritence, Abstraction, Polymorphism. İyi bir kod tasarımı için uyulması gereken bazı prensipler vardır. Prensipler zorunlu değildir fakat uyulduğunda hem dünya çapında standart bir kod yazmış oluruz hem de sürdürülebilirliği yüksek bir iş ortaya çıkar.
Encapsulation, kapsülleme anlamına gelir. Encapsulation (Kapsülleme), nesne yönelimli olan programlamada yer alan herhangi bir nesnenin yöntemlerini, değişkenlerini ve özelliklerini diğer nesnelerden saklayarak, bunlara erişimini sınırlandırır. Bunun sonucunda ise yanlış kullanımlardan koruyan farklı bir konsepttir.
Nesne yönelimli programlamanın ilk prensibi kapsülleme (encapsulation) olarak adlandırılır. Bu özellik, dilin nesne kullanıcısından gereksiz uygulama ayrıntılarını saklar.
Sonuç olarak, getter ve setter metotları, sınıfın verilerine erişim ve değişiklikler üzerinde kontrol sağlayarak programların daha güvenli, sürdürülebilir ve esnek olmasına yardımcı olur. Bu nedenle, nesne tabanlı programlamada sıkça kullanılırlar.
Enkapsülasyon, en az bir aktif bileşenin en az bir çeşit kaplama materyali tarafından uygun koşullarda ve istenilen dozda salınması koşuluyla koruma altına alınmasıdır. Kullanılacak malzemenin biyouyumlu ve biyobozunur olması yanı sıra aktif bileşenin stabilitesini sağlıyor olması da gereklidir.
Kapsülleme (ya da Sarma) nesne yönelimli programlamada herhangi bir nesnenin metotlarını, verilerini ve değiskenlerini diğer nesnelerden saklayarak ve bunlara erişimini sınırlandırarak yanlış kullanımlardan koruyan bir konsepttir.
OOP, programları nesnelerin bir araya gelmesiyle oluşturulan birer modüle dönüştürerek karmaşıklığı azaltır. Bu modüller, veri ve işlevselliği birleştirerek daha düzenli bir programlama yaklaşımı sunar. Bir nesne, özellikleri ve davranışlarıyla tanımlanır. Özellikler, nesnenin durumunu temsil eden veri elemanlarıdır.
Java, web uygulamalarını kodlamada yaygın olarak kullanılan bir programlama dilidir.
Java dili, kurumsal yazılımları, ağ araçlarını ve web hizmetlerini komut dosyası oluşturmak ve çalıştırmak için API ve çalışma zamanı ortamı özellikleriyle birlikte gelen Java Enterprise Edition (Java EE) platformuna sahiptir. Oracle'a göre, kurumsal bilgisayarların neredeyse %97'si Java üzerinde çalışıyor.
Bu yazının amacı, nesne yönelimli programlama kavramlarından birisi olan kapsülleme işlemini (encapsulation), C++ dili üzerinden anlatmaktır. Kapsülleme veya diğer adıyla veri kapsülleme işlemi, basitçe bir sınıfın (class) dışarıya karşı kapalı hale getirilmesi ve sınıfa erişimin kapsüllenmesi yani engellenmesidir.
Nesne yönelimli programlama dillerinde çok biçimlilik özelliği ise aynı temel sınıftan türetilmiş olan sınıflarda paylaşılan, başka bir ifadeyle aşırı yüklenen aynı metodun bu sınıflarda farklı şekillerde uyarlanabilmesidir.
OOP, günümüzde en çok kullanılan yazılım paradigmasıdır. Hal böyleyken kod içerisinde anlatmak ne kadar basitse, high level olarak anlatmak bir o kadar zor.
Nesne yönelikli programlamaya örnek verecek olursak gerçek hayatta gördüğümüz araba, radyo, bina… gibi nesnelerin bilgisayar ortamına aktarılmasına denir. Örneğin lambanın açık-kapalı olması durumu, veya radyonun rengi, markası, üretim yılı… gibi özelliklerinin bilgisayar ortamında gösterilmesidir.
Nesne yönelimli programlama veya kısaca NYP (İngilizce: Object - Oriented Programming, Kısaltma: OOP), Her işlevin nesneler olarak soyutlandığı bir programlama yaklaşımıdır.
Verinin uygulama katmanından başlayarak en alttaki fiziksel katmana doğru ilerlerken her bir OSI katmanında yeni başlık bilgilerinin eklenip fiziksel katmanda bitlere dönüştüğü sürece verilen isme veri kapsülleme (data encapsulation) denir.
Uygulama Katmanı
Uygulama katmanı ağ servisini kullanacak olan programdır. Bu katman kullanıcıların gereksinimini karşılar. SSH, telnet, FTP, TFTP, SMTP, SNMP, HTTP, DNS protokolleri ve tarayıcılar bu katmanda çalışır.
OSI de alt katların işlevselliğini tanımlamak için iki ayrı katman (Fiziksel ve Veri bağlantısı) kullanırken, TCP / IP de bunun için tek bir katman (Bağlantı) kullanır. Yönlendirme protokollerini ve standartlarını tanımlamak için, OSI Ağ katmanını kullanırken, TCP / IP İnternet katmanını kullanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri