Ensefalit (Beyin iltihabının) kesin nedeni bilinmemekle beraber, en yaygın neden viral enfeksiyon kaynaklı olanlarıdır. Bakteriyel enfeksiyonlar ve enfeksiyöz olmayan enflamatuar durumlar da beyin iltihabına sebep olabilmektedir.
ENSEFALİT BELİRTİLERİ NELERDİR? Ensefalit (beyin iltihabı) belirtileri, genellikle ani gelişir ve şiddetlidir. Viral beyin iltihabı olan kişiler, çoğunlukla grip benzeri belirtiler gösterirler. Ensefalit belirtileri, genel olarak ateş, baş ağrısı, kaslarda ve eklemlerde hissedilen ağrı, yorgunluk, bitkinlik halidir.
Ensefalit olarak da bilinen beynin iltihaplanmasının birkaç neden vardır, ancak en yaygın olanı viral bir enfeksiyondur. Ensefalit genellikle ateş ve baş ağrısı gibi hafif grip benzeri belirti ve semptomlara neden olur veya hiç semptom göstermez. Bazen grip benzeri belirtiler daha şiddetlidir.
Nöroloji bölümü, beyni ve sinir sisteminin neden olduğu hastalıkları inceler.
Menenjit bulaşıcı mı? Evet menenjit hastalığı bulaşıcı bir hastalıktır. Öksürme, hapşırma ile bulaşabilir. Virüs veya bakteriler solunum yolu, kulak yoluyla vücuda girebilir, bu şekilde beyne ulaşarak enfeksiyona neden olabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Beyinde ciddi hasar oluşumuna neden olan beyin iltihabı, sinir sisteminin fonksiyonlarında hayati tehdit eden işlev bozukluğuna yol açmaktadır. Erken dönemde teşhis edilip, etkin bir tedavi uygulanmadığı takdirde ölümle neticelenebileceği gibi, kalıcı- ağır bedensel ve zihinsel fonksiyon kayıplarına yol açabilmektedir.
Ensefalit (Beyin iltihabının) kesin nedeni bilinmemekle beraber, en yaygın neden viral enfeksiyon kaynaklı olanlarıdır. Bakteriyel enfeksiyonlar ve enfeksiyöz olmayan enflamatuar durumlar da beyin iltihabına sebep olabilmektedir.
Beyin hasarının başlıca belirtileri; bilinç bulanıklığı, kol veya bacakta uyuşma, güç kaybı, kusma ve nöbettir. Beyin hasarına bağlı olarak kol veya bacakta meydana gelebilen güçsüzlük gibi durumlar ilk bakışta anlaşılabilen belirtilerdir.
Halk arasında beyin iltihabı ya da beyin enfeksiyonu olarak da bilinen ensefalit, ölüme dahi yol açabilen ciddi bir hastalık türüdür. Olası nedenleri çeşitlilik göstermekle birlikte nadir gelişen bir enfeksiyon hastalığıdır. Ensefalit, her yaştan bireyde ortaya çıkabilir ve genellikle virüs kaynaklıdır.
Mikroorganizmaların neden olduğu hastalıkların teşhisi ve tedavisi için enfeksiyon hastalıkları bölümü bulunmaktadır. Enfeksiyon bölümü virüs, mantar ve parazit gibi mikroorganizmaların vücuda getirdiği hastalıkların tanı, teşhis ve tedavisini yapmaktadır.
İnflamasyon Belirtileri Nelerdir? Vücudun herhangi bir bölgesinde meydana gelen inflamasyon karakteristik olarak 5 belirtiye sahiptir. Bu bölgede oluşan ağrı, ısı artışı, kızarıklık, ödem ve fonksiyon kaybı, inflamasyonun 5 özelliğini oluşturur.
Beyin Apsesi Belirtileri Nelerdir? Baş ağrısı, bulantı-kusma, ateş, halsizlik, ense sertliği, ışığa hassasiyet, kaslarda güç kaybı, ciltte uyuşma, konuşmada bozulma, işitme, görme ve denge kaybı, nöbet geçirme görülebilir.
Enfeksiyon esnasında aşırı miktarda üretilen sitokinlere bağlı olarak oluşan belirtilerin en sık görülenleri, vücut sıcaklığında artış meydana gelmesi, bulantı-kusma ve halsizlik olarak karşımıza çıkar.
Nefes almada zorluk. Kalp atım hızının artması Solunum hızının sıklaşması Üşeme ve vücutta titreme yaşanması
Beyin veya omurilik veya beyin zarları ve omurilik zarları kansere veya bir enfeksiyona tutulursa, beyin-omurilik sıvısından numune alınıp incelenerek bu durum tespit edilebilir.
Mikrop kökenli beyin iltihapları mikrop ortadan kaldırıldıktan sonra düzelmesine karşın, bağışıklık sistemi hastalıkları sonucunda ortaya çıkan beyin iltihapları genellikle uzun süreli (kronik) hastalıklar oluştururlar.
Beyin Mr'ında lekeler saptandığı zaman bu lekeler 3-6 ayda bir nörolojik muayene ve MR ile takip edilir. Çünkü bu lekeler birden fazla ise Multipl skleroz (MS) hastalığının veya beyin damar iltihabının başlangıcı olabilir. Ayrıca leke büyük ise beyin tümörünün ilk belirtisi olabileceği için takip edilir.
Kafatasının başka bir bölümünde meydana gelen enfeksiyon (örneğin kulak enfeksiyonu, sinüzit veya diş apsesi gibi) doğrudan beyne yayılabilir. Vücudun başka bir bölgesinde görülen enfeksiyon (örneğin zatürreye neden olan enfeksiyon) kan yoluyla beyne yayılabilir.
Beyin hasarları sonucu beyinde doku kayıpları olur ve bunun sonucu olarak bazı fonksiyonlar yitirilebilir. Yitirilen fonksiyonlar hemen geri kazanılamayabilir. Ancak beynin kendini yeniden düzenleyebilme yeteneği vardır. Bu yeteneğe nöroplasitiste veya beynin plasitisesi denir.
Beyin Emarı (MR): Beyin tümörleri, felçler, bunama ve multiple skleroz gibi kronik sinir sistemi hastalıklarını saptamak için en duyarlı yöntemdir. Ayrıca hipofiz bezi, beyin damarları, göz, iç kulak organlarının hastalıklarını değerlendirmede en duyarlı yöntem olarak kullanılmaktadır.
Beyindeki kan damarları beynimize ihtiyaç duyduğu oksijeni taşırlar. Beynimiz herhangi bir nedenden dolayı 4 dakika veya daha uzun süre oksijensiz kalırsa beyin hücreleri ölmeye başlar ve kalıcı beyin hasarı meydana gelebilir.
Ağır sepsis vakalarında tüm vücutta iltihaplanmalar meydana gelir ve septik şok adı verilen tablo ortaya çıkabilir. Bu durum tansiyonda ciddi bir düşüşü de beraberinde getirir ve ölümle sonuçlanabilir. Birçok enfeksiyon sepsisle sonuçlanabilir.
Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı ve kas ağrıları ile kendini gösterir. Hastada bilinç bulanıklığı ve genel durumunda bozukluk görülebilir.
Enfeksiyon yüzünden iç organların ya da dokuların tahrip olması mümkündür. Bu yüzden kanda enfeksiyonun erken fark edilmesi oldukça önemlidir. Geç kalındığında geri dönüşü olmayan durumlar ortaya çıkabilir. Eğer kandaki enfeksiyon çok fazla yayılırsa kişi yaşamını bile kaybedebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri