Sarımsağın birçok kullanım şekli olmasına rağmen en iyi tüketimlerinden biri onu balla karıştırmaktır. Doğal bir antibiyotik olan sarımsak bal ile karıştırıldığında öksürüğün geçmesine yardımcı olur. Mide enfeksiyonlarıyla başa çıkmada önleyici bir duvar görevi görür.
Sarımsağı çiğ halde yutmak, yağının mikroorganizmalar üzerinde etki göstererek antibiyotik özelliğinin ortaya çıkmasını sağlar. Sarımsağın bu antiseptik işlevi, grip ve nezle gibi soğuk havaya bağlı olarak meydana gelen hastalıkların önüne geçer.
Tüm olumlu etkilerinin yanı sıra bakteri, virüs ve mantar gibi mikrobiyolojik ajanlara karşı bir kalkan gibi görev yapan sarımsak; enfeksiyon hastalıklarının önlenmesi ve hızlı bir şekilde iyileştirilmesine yardımcı olur.
Sarımsak, anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Bu nedenle iltihaplanma ve inflamatuvar hastalıkların yönetimine yardımcı olabilir.
4.Sarımsak
Antimikrobiyal özellikleri sayesinde idrar kanalındaki bakterilerin üremesini engelleyerek, tamamen temizlenmeye yardımcı olur. Siz de taze sarımsağı ezerek düzenli şekilde tüketebilir, idrar yolu enfeksiyonunuzu iyileştirebilirsiniz.
İlgili 23 soru bulundu
Sarımsak yutmak yüksek enerji verir. Eğer halsizlik ve yorgunluk gibi sıkıntıları çok yaşıyorsanız sarımsak sizin için faydalı olabilir. Kabızlık problemi yaşıyorsanız her gece yatmadan önce bir diş sarımsak yutmak size iyi gelebilir. Sarımsak bağırsaklarda bulunan parazitlerin yok olmasını sağlar.
Doğal antibiyotik sarımsak
Özellikle allicin ve kükürt bileşikleri, her türlü patojen mikroorganizma ve parazitlere (bakteriler, virüsler, mantarlar, amipler, solucanlar) karşı öldürücü özelliğe sahiptir.
Sarımsak çiğ veya pişmiş olarak kullanılabilir. Genellikle pişmiş yemeklerde kullanılan sarımsak sabahları çiğ olarak yutulduğunda pek çok yararı olduğu bilinir. Özellikle çiğ olarak sabah aç karnına yutulması antibiyotik özelliğinin ortaya çıkmasına etki sağlamaktadır.
4 ile 6 saat arası: Sarımsağın faydalarını algılayan vücut, dengelenmesi gereken seviyeleri düzenlemeye ve yağ yakımına başlıyor. İlk 4 saat içinde iyice sindirilen ve antioksidan etkisini devreye sokan sarımsak, vücuttaki 4-6 saat arasındaki sürede de boş durmuyor ve deyim yerindeyse alıyor sazı eline.
Sarımsak içeriğinde yer alan bazı maddeler sayesinde anti-inflamatuar yani iltihap giderici özelliğe sahip bir üründür.
Sarımsağı çiğ halde yutmak, yağının mikroorganizmalar üzerinde etki göstererek antibiyotik özelliğinin ortaya çıkmasını sağlar. Sarımsağın bu antiseptik işlevi, grip ve nezle gibi soğuk havaya bağlı olarak meydana gelen hastalıkların önüne geçer.
Sarımsak en çok çiğ olarak tüketildiğinde besin değerlerinden maksimum seviyede yararlanılmaktadır. Ezilip bir kaç dakika bekledikten sonra tüketilmeli, uzun süreli pişirilmemelidir. Sarımsak yemeklere piştikten sonra eklenirse besin değeri yok olmaz.
"Ancak bunlar gerçekleştiği zaman sarımsağın içindeki etken maddeler ortaya çıkar. Halkımız sadece kokusundan kaçındığı için çiğnemek yerine sarımsak dişini bütün olarak yutmayı tercih etmektedir. Bunun yerine tedavi edici özelliğini ortaya koyabilmesi için sarımsağın kesilmesi, ezilmesi ya da çiğnenmesi gerekmektedir.
Sarımsak tüketiminde miktara dikkat edilmelidir. Antiseptik özelliği çok yüksek bir besin maddesi olan sarımsak gün içinde 2 dişten fazla tüketilmemelidir.
Sarımsağın başlıca faydaları: 🔸Bağışıklık sistemini destekler 🔸Tansiyonu düşürebilir 🔸Kolesterolü düzenleyebilir 🔸Kalp sağlığını destekler 🔸Kanserden koruyabilir 🔸Beyin sağlığını destekler 🔸Güç verir Prof.
Kalp dostu olan sarımsak, kan dolaşımını hızlandırarak kalp krizi ve felç geçirmeye neden olabilecek damar tıkanıklıklarının önüne geçer. Kansere yakalanma riskini azaltır. Pankreas ve kolon kanserini önleyici özelliği vardır. Kanserli hücrelerin gelişimini yavaşlatır.
İbn-i Sina, beyazlayan saçlara karşı sarımsak tüketilmesini önermektedir. 40 gün aç karnına bir diş sarımsak yemeniz yeterli. Saçlarınız azsa yine sarımsak ile bu sorunu çözebilirsiniz. Daha sık saçınız olsun istiyorsanız sarımsağı sirkeli suda bekletin.
Vajinal mantar enfeksiyonlarına neden olan mikrobun baş düşmanı olan 'allicini' sarmısağın içeriğindeki bileşiklerin en önemlisi olarak tanımlıyor.
Sağlıklı bir birey günde 2 diş çiğ sarımsak yiyebilir. Sarımsak çok fazla tüketildiğinde mide ve bağırsak rahatsızlığına neden olabilmektedir. Halihazırda kanın pıhtılaşmasını önleyen antikoagülan ilaç kullanan kişiler ile tansiyonu düşük olan kişiler düzenli olarak fazla olmamak şartıyla sarımsak tüketebilir.
- Sarımsak yutmak enerji kaynağı olarak bilinir. Halsizlik veya yorgunluk sıkıntıları sarımsak yutarak geçebilmektedir. - Ayrıca aç karnına sarımsak yutmanın hazımsızlığa iyi geldiği de bilinmektedir. Özellikle kabızlık problemlerine çok iyi gelmektedir.
Eğer bütün olarak yutacak olursak alisin ortaya çıkmadan sarımsak doğrudan mideye gidecek, midede hazmedilip etkisini gösteremeyecek. O yüzden halkımız kokusunu dert etmesin. Sarımsak ya kesilmeli ya ezilerek yoğurdun içerisine katılarak tüketilmeli veya dişleri çiğnendikten sonra yutulmalı ki etkisini göstersin."
Sarımsak yüksek bileşenlere sahip olduğundan dolayı tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Buradan hareketle günde 1 ya da 2 diş sarımsak yutulması önerilmektedir. Sarımsak En İyi Nasıl Tüketilir? Sarımsağın birçok kullanım şekli olmasına rağmen en iyi tüketimlerinden biri onu balla karıştırmaktır.
Gerek sağlık gerek yemeklere tat vermesi için kullanılan sarımsağın antibakteriyel özelliği bulunur. Söz konusu özelliği sayesinde vücudu enfeksiyonlara karşı korur. Özellikle kış aylarında soğuk algınlığı hastalıklarına karşı sarımsak yutmak koruyucu kalkan görevi görmektedir.
GÜNDE KAÇ SARIMSAK YEMELİ? Bileşen açısından en yüksek değerlere sahip bir bitki olan sarımsağın tüketiminde dikkatli olunmadığı takdirde olumsuz etkiler görülebilir. Bu nedenle günde en fazla iki adet çiğ sarımsak yutulması önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri