Kanda enfeksiyon oluşması sonucu bağışıklık sistemi tepki verir. Bu duruda organlarda ve dokularda tahribata neden olur. Bu durum çok ağır tabloları ortaya çıkarabilir. Hatta ölüme kadar giden bir seyir söz konusu olabilmektedir.
Enfeksiyon adı verilen durumu, hastalık potansiyeline sahip olan virüs ve mikropları vücuda bulaşması sonucu gelişir. Enfeksiyonların neden olduğu yaygın belirtileri ise kas ağrısı, yüksek ateş, kusma ve mide bulantısıdır. Enfeksiyonların paraziter, viral, mantar ve bakteriyel olmak üzere dört türü vardır.
Enfeksiyon Tedavi Edilmezse Ne Olur? Vücuttaki enfeksiyon hastalıklarının tedavi edilmemesi sonucunda ciddi rahatsızlıklar meydana gelebilir. Özellikle kan zehirlenmesi olarak bilinen septisemi ortaya çıkabilir. Ciddi bir kan dolaşımı enfeksiyonu olarak bilinen septisemi kan zehirlenmesi olarak da bilinmektedir.
Ağır sepsis vakalarında tüm vücutta iltihaplanmalar meydana gelir ve septik şok adı verilen tablo ortaya çıkabilir. Bu durum tansiyonda ciddi bir düşüşü de beraberinde getirir ve ölümle sonuçlanabilir. Birçok enfeksiyon sepsisle sonuçlanabilir.
İlgili 36 soru bulundu
2020 verilerine göre alt solunum yolu enfeksiyonları dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalığıdır ve tüm dünyada ölümlerin 4. en sık nedenidir.
Diğer insanlara bulaşan bir hastalık değildir. Ancak bir enfeksiyon sepsise yol açabilir ve bazı enfeksiyonlar diğer insanlara bulaşabilmektedir. Viral veya bakteriyel bir enfeksiyon geliştirdiğinizde, ateşiniz oldukça yükselir. Spektrumun diğer ucunda vücut ısınız düştüğünde hipotermi vardır.
Sepsisin ilerleyip tüm vücuda yayılmasıyla birlikte "septik şok" adı verilen durum ortaya çıkabilir. Septik şok oldukça tehlikeli bir durumdur ve kişinin tansiyonunu önemli miktarda düşürür. Septik şok sonucunda kişinin hayatını kaybetme riski oldukça yüksektir.
Enfeksiyon yüzünden iç organların ya da dokuların tahrip olması mümkündür. Bu yüzden kanda enfeksiyonun erken fark edilmesi oldukça önemlidir. Geç kalındığında geri dönüşü olmayan durumlar ortaya çıkabilir. Eğer kandaki enfeksiyon çok fazla yayılırsa kişi yaşamını bile kaybedebilir.
Enfeksiyonların bulaşma yolları
Doğrudan temas , dolaylı yoldan temas ve damlacık saçılması ( Öksürme, hapşırma ,gülme ile ortama saçılan damlacıklar ) yollarından biri ile olur. Doğrudan temas: Mikroorganizmaların insandan insana fiziksel dokunma ile bulaşmasıdır.Uçuk ve bit enfeksiyonu örnek verilebilir.
Ateş, üşüme, titreme, halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, ağrı, bulantı, kusma gibi genel bulgulara ek olarak etkenin cinsine ve enfeksiyonun yerine bağlı olarak gelişen spesifik belirti ve semptomlar; ishal, kabızlık, eklem ağrıları, vücutta döküntüler ve kızarıklıklar, öksürük, sarılık, bilinç bozuklukları gibi ...
Vücudunuz pek çok yaygın enfeksiyonu kendiliğinden temizler. Vücudun kendi bağışıklık sistemi, bakteri veya virüslerden kaynak- lanan pek çok yaygın enfeksiyona karşı etkilidir.
Kanda CRP değerinin 150 mg/l olarak belirlenmesi vücutta ciddi bir enfeksiyon ve iltihaplanma varlığının işaretiyle birlikte kalp krizi riski, inme ve daha ciddi hastalıkların işareti sayılabilir. CRP 150 çıkan bir kişinin neden bağlı olarak tedavisi doktor tarafından belirlenir.
Dr. Mustafa Sünbül, “Pek çok değişik tür mikrop çeşitli yollarla kana karışabilir ve hastalığa neden olur. Enfeksiyon hastalıkları pratiğinin en acil tedavi gerektiren hastalıklarından biridir. Zamanında ve etkin tedavi yapılamazsa organlarda hasar yaparak ölümle sonlanır” dedi.
Enfeksiyon belli başlı bakteri ya da virüsler yoluyla ortaya çıkar. Hava ve su gibi çoğu ortamda bulunan mikroorganizmalar, vücuda bulaştığında hızlı bir şekilde çoğalır. Bu çoğalma sonucunda reaksiyon gösterdiğinde ise enfeksiyon meydana gelir.
“Viral enfeksiyon kaç günde geçer?” diye merak ediyorsanız genellikle soğuk algınlığı kaynaklı viral enfeksiyonları 1 hafta içinde geçtiğini ancak bu sürenin viral enfeksiyon türüne bağlı olarak 2 haftaya kadar çıkabildiğini bilmelisiniz.
Enfeksiyona bağlı kanser vakalarının üçte biri, 50 yaş altı kişilerde görülüyor. Kadınlarda rahim ağzı kanseri, enfeksiyona bağlı kanser vakalarının yaklaşık yarısını, erkeklerde ise karaciğer, bağırsak ve mide kanserleri, yüzde 80'ini oluşturuyor.
Enfeksiyonlar neden ve nasıl kansere dönüşmektedirler? Enfeksiyon ajanlarının yol açtığı kronik, uzun süren inflamasyon kanser gelişimine neden olmaktadır. Bu tür kanser gelişimine neden olan ajanlara Helicobacter pylori ve hepatit B ve C'yi örnek olarak gösterebiliriz.
Yeşil yapraklı sebzeler, ıspanak, pazı, kara lahana; turpgillerden brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası hem bulunması kolay hem de çok sağlıklıdır. Enfeksiyon gideren etkileri olan bu sebzeler, vücudun enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olurlar. Avokado da enfeksiyonların iyileştirilmesinde önemli faydalar sağlar.
Hastaların 307'sinin ise sepsis, ağır sepsis ya da septik şoktanılarından biri ya da fazlasını aldığı saptandı.Sepsis, ağır sepsis ve septik şok tanısı alan hastaların ortalama CRP değerleri sırasıyla 9,33, 13,76 ve16,77 mg/dl olarak; PCT ortalama değerleri ise 1,66, 5,23 ve 12,42 ng/ml olarak bulundu.Hastaların 35'i ...
İntaniye (Enfeksiyon Hastalıkları) uzmanı, hastanelerin ilgili departmanlarında; virüs, parazit, bakteri ya da mantar gibi mikroorganizmaların sebep olduğu hastalıkların tedavi ve tanısı ile ilgilenen uzman doktora verilen mesleki unvandır.
Hastalığa dair belirti ve bulgularının ortaya çıkması için bir bekleme dönemi olan, birçok nedene bağlı olarak gelişen, kesin tedavisi olmayan, uzun süreli hastalıklara kronik hastalık adı verilir. Kronik hastalıklar, düzenli olarak tıbbi müdahale gerektirir ve kişinin gündelik yaşamının aktivitelerini sınırlar.
Virüsler, bakteriler, parazitler ve bunların tetiklediği mekanizmalarla ısı regülasyon merkezi etkilenerek ısı yapımı artar. Bu nedenle ateş çoğu kez enfeksiyon hastalıkları ile ilgili bir belirtidir.
Çalışmaya alınan YBÜ'ye enfeksiyon tanısı ile yatırılan 52 hastanın; 20'si kadın (%38.5), 32'si erkekti (%61.5) ve ortalama yaşları 69.56 ± 14.02 idi. Hastaların yoğun bakımda yatış süreleri 1-100 gün arasında değişmekte olup; ortalama kalış süresi 17 gün saptandı.
- Sepsis adı verilen kan ve vücut iltihaplarına enfeksiyon hastalıkları bölümü ve klinik mikrobiyoloji bölümü bakmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri