Logo tescili nasıl yapılır diye düşünenlere bu işlem için ilk olarak gerekli belgelerin hazırlanması gerekmektedir. Eksiksiz ve doğru bir şekilde hazırlanan evraklar ile beraber Türk Patent Kurumu'na başvuru yapılmalıdır.
Logo Tescil Başvurusu Nasıl Yapılır? Logo tescili, firma tescili, bireysel veya kurumsal marka tescili gibi isimlerle bahsedilen marka tescili, ilgili marka tescili sınıflarının seçilmesinden sonra Türk Patent ve Marka Kurumu'na yapılan marka tescil başvurusu ile yapılmaktadır.
Logo tescili şart olmamakla birlikte, markayla bütünleşmiş olması halinde tescil edilerek korunmasında fayda vardır. Markanın görseli olarak logo, Türk Patent ve Marka Kurumu'da, ilgili olunan doğru konularda başvuru yapılarak tescil işlemleri başlatılabilir.
Türk Patent'e Ödenen Resmi Ücretler
3. ve sonraki her sınıf için 1.142 TL'dir. Türk Patent'e ödenecek diğer ücret ise, resmi marka tescil ücretidir. Bu ücret, markanın tesciline karar verilmesi halinde ödenmekte olup, başvuruda seçilen sınıf sayısından bağımsız olarak, 2023 yılı için 2.536 TL'dir.
Buna göre, e-Devlet üzerinden yapılan patent ve faydalı model başvuru ücretleri 14,75 lira, marka tescil ücreti 436,78 lira, coğrafi işaret ve geleneksel ürün başvuru ücretleri 6,27 lira oldu. Tasarım tescil başvuru ücreti ise 71,95 lira olarak tespit edildi. Tebliğ 1 Ocak 2022'de yürürlüğe girecek.
İlgili 36 soru bulundu
Marka tescil başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu üzerinden yapılır. Belirlenen evraklarla ya da online başvuru sistemi üzerinden yapılabilir. Marka tescil başvurusu için ilk şart, ticari bir işletmenin olmasıdır. Aynı şirkete ait farklı markalar mevcutsa, her marka için ayrı marka tescili alınmalıdır.
Türkiye'de bir logoya resmi olarak telif hakkı vermek ücretsiz değildir. Ancak işletme logosunu kaydettirmek tamamen isteğe bağlıdır. Telif hakkı yasasına göre tasarım tamamlandıktan sonra bir logo, otomatik ve ücretsiz olarak telif hakkı alır.
Marka Tescili Almak İçin Şirket Gerekli Mi? Marka tescili alabilmek için şirket olmak zorunlu değildir. Gerçek kişiler de kendi markaları için bireysel olarak ya da vekil aracılığı ile başvuru yapabilir.
2- Şahıs Şirketi Marka Tescili Alabilir Mi? Şahıs şirketleri de gerçek kişiler gibi marka tescil başvurusu yapabilirler.
Marka sahibi olmak her şeyden önce ticari bir faaliyetin bulunması gerekir. Ticari faaliyeti olmayan bir gerçek ya da tüzel kişinin marka tescili yaptırması kural olarak mümkün değildir. Patent ise çok genel anlamda buluş korumasıdır.
Logo Tescili nasıl alınır sorusunun cevabı için makalemizi okuyabilirsiniz. Logo patentlenemez ancak logo tescil ile korunabilir. Markanızın logosunu tescilleyerek koruma altına alabilirsiniz. Logo tescili diğer bir deyişle amblem tescili markalaşmaya giden bir işletme için oldukça önemlidir.
Ülkemizde marka tescili konusunda yetkili kurum Türk Patent ve Marka Kurumu'dur. Marka tescil başvurusu elden, posta yoluyla veya internet üzerinden yapılabilir.
Türk Patent Enstitüsü gelen marka tescil başvurularını değerlendirir. Hali hazırda benzer bir isim,sembol,şekil,ürün vs. yok ise o ürünün marka tescilini yapar. Ayrıca kurum müracaatları yaparken, sizin kim olduğunuzla ilgilenmez. Yani marka tescilini, şahıs yapabilir ya da tüzel bir kişilik olan işletme yapabilir.
TÜRKPATENT'in, "2023 Yılında Uygulanacak Ücret Tarifesine İlişkin Tebliği", Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Buna göre, e-Devlet üzerinden yapılan patent ve faydalı model başvuru ücretleri 26,78 lira, marka tescil ücreti 707,71 lira, coğrafi işaret ve geleneksel ürün başvuru ücretleri 9,83 lira oldu.
Ziraat Bankası aracılığıyla yapılacak ödemelerde şubelerde Kurumsal Tahsilat Ekranının, internet bankacılığında ise Ödemeler/Vergiler ve Resmi Kurumlar/Türk Patent ve Marka Kurumu sekmesinin, kullanılması gerekmektedir.
15- Patent veya Faydali Model Koruma Süreleri Ne Kadardir? ·
Incelemeli patent 20 yil, · Incelemesiz patent 7 yil, · Faydali model belgesi 10 yil, süreyle korunur.
Logo tescili yapılmasıyla, markaların kullanacağı logoların tüm hakları markalara geçer ve markaların her türlü sorunda yasal olarak haklarını kullanma özgürlükleri olur. Bu sayede markalara ait logolar yasal olarak koruma altına alınmış olur.
Ne yapmalıyım? CEVAP : Telif hakkı, bir fikir veya sanat eserini meydana getiren kişinin, bu eser üzerindeki haklarının tamamıdır. Sözkonusu haklar, zaten eseri meydana getiren kişide olduğundan almak için yapılması gereken herhangi bir işlem bulunmamaktadır.
Söz konusu belgeler; Türk Patent ve Marka Kurumu'na teslim edilmelidir. Bu sayede, başvuru kesinlik kazanır. Logo; koruma altına alınır. Türk Patent ve Marka Kurumu, belgelerde bir eksik gördüğü takdirde logo sahibine iki aylık bir süre tanır.
Marka ve Patent Tescil işlemlerinin yapılabilmesi için şahıslar ve kurumlar e-Devlet sistemini kullanılabilir.
Aşağıdaki tablodan da görüldüğü gibi, marka tescil süreci, başvuru, Türk Patent Enstitüsü tarafından yapılan şekli inceleme, hukuki inceleme, yayın ve tescil belgesinin hazırlanması aşamalarını içerir. Marka başvurusunun sahibi yaklaşık 11 aylık bir süre sonunda Tescil Belgesini temin etmiş olur.
Tüm aşamalar sorunsuz bir şekilde geçildiğinde 4-6 ay arasında marka tescil belgesi alınır. Marka tescil başvurusu aşamasından itibaren dikkatle yürütülmesi gereken bir süreçtir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri