Sağlık Çalışanları Subjektif Global Değerlendirme (SGA) malnütrisyon durumunun değerlendirilmesinde kullanılan, kolay uygulanan maliyeti düşük ve güvenilir bir yöntemdir. Hasta belli kriterlere göre değerlendirildikten sonra, değerlendiricinin subjektif bakış açısı ile malnütrisyonun düzeyi saptanır.
Büyümede yakalama yapmayan SGA çocukların, özetle boyu 3. Persantil altında olanların, en geç 3 yaşında çocuk endokrinoloji uzmanına sevki gerekir. SGA nedir? Gebelik haftasına göre doğum ağırlığı ve/veya boyu düşük olan çocuktur. Bu çocukların %85'i büyümede yakalama yapar ve normal eğrilere girer.
MNA testi, 65 yaş üzeri bireyler için valide edilmiştir. Beslenme durumunu taramak için kullanılır. EAT-10 testi, yutma güçlüklerini taramak ve değerlendirmek için uygulanır.
Bu tarama yöntemi özellikle akut hastalık durumunda beslenme desteğinin yeterliliğini değerlendiren bir tarama testidir. Bu test yaşlılar için değil hastaneye yatmış hastalar (yaşlı-genç) için geliştirilmiştir. Beslenme bilgileri içerir, ilaveten hastalığın şiddetini ve artmış beslenme gereksinimini yansıtır.
PG-SGA, SGA testi ile karşılaştırılmış yüksek duyarlılık ve özgüllüğe sahip bir tarama aracı olup hem ayaktan hem de hastane or- tamlarında onkoloji hastalarının beslenme durumu- nun belirlenmesinde geçerli ve güvenilir bir yöntem olarak önerilmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
İntrauterin dönemde genetik, maternal, fetal ve plasental faktörler büyüme üzerine etkilidir(3). Uteroplasental disfonksiyon; oksijen, glukoz, laktat, aminoasit gibi maddelerin fetusa yeterince sağlanamaması ile SGA gelişimine neden olur(4).
SUBJEKTİF GLOBAL DEĞERLENDİRME (SGA)
Dört bölümden oluşan bir değerlendirmedir. Bunlar kilo kaybı ve diyet alım hikayesi, GİS semptomları, fonksiyonel kapasite metabolik gereksinim ve fizik muayenedir. Bilgilerin analizi ve bundan çıkan sonuçlar A, B, C olarak skorlanır.
Sizin için sıkıntılı bir durum yaratmıyorsa beslenme sırasında başınız 30 ila 45 derece arasında bir açıda yukarıda tutulmalıdır.
Besinlerle vücut sağlığı arasındaki ilişkiyi inceleyen bu bilim dalı, farklı uzmanlık alanlarını tek çatı altında birleştirerek, beslenme desteğine ihtiyacı olan hastalara özel takip, tedavi ve beslenme programları uygulamaktadır.
Beslenme ürünlerinin saklama koşulları, uygulama şekli ve uygulama süresi konusunda ekibin bir üyesi olarak, klinik çalışanlarını, hasta ve hasta yakınlarını bilgilendirir. Nütrisyon Destek Tedavisi'nin mekanik, metabolik ve enfeksiyöz komplikasyonlarını ekiple birlikte izler.
1: 1000 veya daha yüksek bir oran, düşük bir risk oluşturan negatif sonuca işaret eder. Nukal saydamlık değeri ise ikili tarama testi ile birleştirildiğinde doğruluk oranı %80'e dek yükselir. 3,5 mm'den daha düşük NT değeri normal kabul edilir.
ASPEN kı- lavuzu ise altı malnütrisyon kriterinin de (düşük enerji alımı, ağırlık kaybı, kas kütlesi kaybı, deri altı yağ kay- bı, sıvı birikimi ve el kavrama gücü) dikkate alınması gerektiğini belirtmekte ve tanı için en az ikisinin karşı- lanması gerektiğini belirtmektedir.
Yenidoğanda metabolik hastalık taraması için, topuktan birkaç damla kan alınarak özel filtre kağıdına damlatılır, alınan örnek oda ısısında kurutulduktan sonra ilgili merkez laboratuvarına gönderilir. Yenidoğanda genellikle topuktan alınan kan test edildiği için 'Topuk Testi' olarak da bilinmektedir.
SGA Tanısında Hangi Testler Kullanılabilir? En iyi "test", büyüme eğrileri çizelgesini kullanarak bebeğin zaman içindeki büyümesini izlemektir. Bebeğin yaşına bağlı olarak tipik olarak 2 ila 6 ayda bir izlenir.
SGA, doğum ağırlığının gebelik haftasına göre 10 persentilin altında olması, AGA doğum ağırlığının 10-90 persentil arasında olması olarak tanımlandı. Toplam 96 SGA'sı olan bebek çalışma grubu ve çalışma grubunun gestasyon haftasına uygun olarak rastgele seçilen 204 AGA olan bebek kontrol grubu olarak belirlendi.
Doğum ağırlığı; fetüs veya yenidoğanın doğumdan sonra elde edilen ilk ağırlığıdır. Sağlıklı term bebeklerin doğum ağırlıkları 2500gr ile 4500gr (3. ve 97.persantil) arasında değişebilir2,3.
ENTERAL BESLENMEYE NASIL BAŞLAYALIM ? Genel öneri 0,5-1 ml/kg/saat (büyük çocuklarda 20-30 ml/saat) hızında başlanmasıdır.
Nütrisyon Tedavisi alanı, beslenme ihtiyaçlarını oral veya enteral nütrisyonla karşılamayan hastalar için tam parenteral nütrisyon rejimleri olana kadar yeterince yemek yemeyen veya yiyemeyen hastalarda takviyelerden normal oral diyetlere kadar her türlü beslenme desteğini kapsar.
İhtiyaç dahilinde nütrisyon ekibi doktorları ve diyetisyeni ile işbirliği yaparak düzenlemelerde bulunur. Yoğun bakımlarda yatan hastalarda; tüm hastalara ilk yatışta sisteme entegre “Nütrisyon Destek Ekibi NRS 2002 Hasta Değerlendirme Formu” doldurulur. Sorun yoksa haftada bir değerlendirmeye devam edilir.
PEG tüpü normal şartlarda 6 ay kalır. Ancak bizim 1yıl, 1.5 yıl kalan vakalarımız var. Ancak bazen daha önce yada herhangi bir zamanda tüpte oluşabilecek deformasyonlar ve delinmeler yüzünden her zaman değiştirilmeleri gerekebilir. PEG tüpünün yeri tüp çıkarıldıktan kısa bir süre sonra kapanır.
Beslenme torbasına boşaltılan ürün 8 saat içerisinde gönderilmeli, 8saatten sonra torbada kalan ürün kontamine olacağı içinkullanılmamalıdır. 6.6.Hastaya enjektörle ya da pompayla hava verilmemesine özen gösterilmelidir.
PEG takıldıktan sonra erken dönemde istenmeden zorlanarak yerinden çıkması durumunda mide içeriğinin karın içine kaçması meydana gelebilir. Doktorunuz olası komplikasyon belirtilerini açık şekilde anlatacaktır.
Fetal gelişme geriliği bebeğin gebelik boyunca ultrason ile tespit edilen büyüklüğün gestasyonel yaşa göre (son adet tarihi ) % 10 persentil altında olması. Bu durum ayrıca intrauterin gelişme geriliği (IUGR) veya gestasyonel yaşa göre küçük (SGA) olarak ta adlandırılır.
a) Simetrik SGA: Gebelik yaşına göre ağırlığı, boy ve baş çevresi 10. persantilin (-2SS) altında olan bebeklerdir. b) Asimetrik SGA: Gebelik yaşına göre ağırlığı 10. persantilin altında olup, boy ve baş çevresi normal sınırlarda olan bebeklerdir. 2) Gebelik yaĢına uygun (Appropriate for Gestational Age- AGA):
Enteral beslenme, sindirim sisteminde gerçekleşirken, parenteral beslenme ise damar yoluyla yapılır. Her iki yöntem de klinik ortamlarda tercih edilir. Enteral ve parenteral beslenme, hasta durumuna özgüdür. Uygulama, hastanın ihtiyacına bağlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri