Göz Enfeksiyonları Konjonktivit hastalarda gözde kızarıklık, ağrı, kaşıntı ve göz kapağında şişlik belirtilerinin görülmesine neden olur. Konjonktivitin en sık karşılaşılan sebebi viral enfeksiyondur. Viral konjonktivit genellikle 7-10 gün içerisinde iyileşir.
Göz kapaklarında şişme nedeni olan enfeksiyonlar için antibiyotik ve steroid içerikli ilaçlar; ağrı, batma, kuruluk için ağrı kesici ve suni gözyaşı içerikli ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar damla, pomad, jel, solüsyon formunda veya oral yolla kullanılan ilaçlar olabilir.
Enfeksiyon, apseye benzeyen kornea ülserinin altta yatan sebebi olabilir. Tedavi edilmezse kornea ülseri ağır görme kaybına neden olabilir. Daha ciddi göz enfeksiyonları gözün daha derinlerdeki iç kısımlarına girerek endoftalmi gibi görmeyi tehdit eden rahatsızlıklar yaratabilir.
Göz kapaklarının şişmesi hangi hastalığın belirtisidir? Göz kapaklarında meydana gelen şişmeler, alerjiler, pembe göz, göz egzaması, zona hastalığı ve orbital selülitin bir belirtisi olarak görülebilir. Bunun yanında alınan darbeler ve yaralanmalar sonucunda da göz kapağında şişme meydana gelebilir.
Endoftalmi antifungal ve antibiyotik ilaçlar ile tedavi edilir. Enfeksiyona neden olan mikroorganizmanın türüne göre uygun antibiyotik tedavisine başlanır. Şiddetli göz iltihabı ve ağrı varlığında steroid tedavisi başlanabilir. Görüşü zayıf hastalara kortikosteroid verilebilir.
İlgili 29 soru bulundu
Bakteriyel konjonktivitin geçmesi ilaç tedavisi ile 3-4 gün kadar sürer. Viral konjonktivitler de genelde 4-5 günde iyileşir. Adenoviral konjonktivit hastalarında ilaç tedavisi ile dahi iyileşme 3-4 hafta kadar sürebilir. Kornea tutulumu olursa iyileşme biraz daha uzun sürebilir.
Arpacık sıklıkla göz kapağındaki gözyaşı kanallarının tıkanması ve enfeksiyonuna bağlı göz kapağında şişme, kızarıklık ve ağrıyla ortaya çıkabilir. Sıcak kompres, kapaktaki enfeksiyonu rahatlatması ve tıkanıklığın açılmasını sağladığı için, tedavide damla ve diğer tedavilerin yanı sıra sıklıkla önerilmektedir.
Göz kapağındaki şişlik çoğunlukla zararsızdır ve kendiliğinden düzelir. Ancak bazı durumlarda şişlik tedavi gerektiren bir duruma bağlı gelişmiş olabilir. Bu nedenle birkaç gün içerisinde geçmeyen göz kapağı şişliği için doktora başvurmak yararlı olur.
Share: Göz kapağı şişmesi, gözü saran bağ dokularda iltihap (enflamasyon) veya aşırı sıvı (ödem) olduğunda ortaya çıkar. Göz kapağı şişmesi ağrılı veya ağrısız olabilir, gözün hem alt hem de üst kapağını etkileyebilir.
Şişmiş göz kapakları veya gözler etrafında şişkinlik, alerjilere, enfeksiyona veya yaralanmaya yönelik enflamatuvar bir yanıttır. Göz kapağı şişkinliği, sadece bir veya her iki gözde yaşanabilir. Göz şişliği genellikle uykusuzluk, yaşla ilgili doku sarkması ve genel su tutulumu ile ilgilidir.
Gözde yoğun kızarıklık , batma hissi, ışık hassasiyeti, kapakta şişlik bulunur. Bakteriyel konjonktivitlerde sarı yeşil mukoz akıntı, kirpiklerde yapışıklık tipiktir. Viral konjonktivitlerde kapak şişliği seröz renksiz sulanma, ışık hassasiyeti daha belirgindir.
Ayrıca enfeksiyon iltihaplanmaya ve göz yaşı drenaj sisteminin tıkanmasına yol açabilir ve göz yaşı bezi iltihabına neden olabilir. Enfeksiyon, gözde apseye benzeyen bir korneal ülserin altta yatan bir nedeni de olabilir. Tedavi edilmeden bırakılırsa, korneal ülser şiddetli görme kaybına yol açabilir.
Kornea ya da göz dokularının enfeksiyonlarında gerekli antibiyoterapisi acil başlanır, gözün tüm dokularının enfeksiyonlarında bazen göz içi cerrahisi de yapmak gerekir.
Soğuk Kompres: Etkilenen göze bir buz torbası veya soğuk bir bez ile kompres yapmak, göz kapağı şişmesini azaltmaya yardımcı olabilir. Soğuk, kan damarlarının daralmasına neden olur, bu da bölgeye ulaşan kan ve sıvı miktarını sınırlar. Kompresin hafif ve çok soğuk olmayan bir torba veya bez ile yapılması çok önemlidir.
Göz altı şişliği, yorgunluk ve uykusuzluk gibi sebeplerden dolayı göz çevresinde torbalanmaya neden olabilir. Bazen çok ağlamak ya da alerjik reaksiyonlar da bu tür bir duruma yol açabilir. Ani ısı değişimleri, sinüs sorunları ve genetik yatkınlık da göz altı şişliğinin sebeplerindendir.
Gözlerinizdeki şişliği ve kızarıklığı azaltmak için soğuk kompres uygulamak faydalı olabilir. Alerjiye sebep olan maddeyle (alerjen) temasını kesmek en iyi tedavi yöntemidir. Eğer alerjen biliniyorsa, bu maddenin bulunduğu ortamlardan uzak durulmalıdır.
Gözlerde oluşan ve kaşıntıyla beraber baş gösteren alerjik etkenli göz şişmeleri hekimlerimizin önerdiği kremler ya da antibiyotiklerle tedavi edilir. Böyle durumlarda mutlaka gözler temiz tutulmalı, elle temas etmemeli ve mümkünse kendiliğinden geçmesi beklenmeden hekime gitmelidir.
Göz enfeksiyonu çay pansumanı çoğu kişi tarafından bilinen ve kullanılan bir yöntemdir. Çay yaprakları, göz enfeksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olabilecek birçok anti-bakteriyel özellik taşır. Kızarıklığın azaltılmasına ve gözdeki şişliğin inmesine yardımcı olur. En iyi sonuçları elde etmek için siyah çay kullanın.
Göz arkasında sıvı toplanması denince akla ilk gelen olay retina dekolmanıdır. Gözde bir yırtık oluştuktan sonra, bu yırtıktan sıvı sızarak retina tabakasıyla gözün dış duvarı arasında sıvı birikmesiyle ortaya çıkan tablodur. Bu durumda ani görme kaybı söz konusudur ve gözün en önemli rahatsızlıklarından birisidir.
Blefarolaşalazise bağlı ortaya çıkan göz kapak şişliği ataklarını kesin bir şekilde ortadan kaldıracak bir tedavi yöntemi maalesef yoktur. Ancak iltihap dağıtıcı (antienflamatuvar) gz damlaları bazı hastalarda faydalı olabilmektedir.
Konjonktivit semptomları yaşıyorsanız, durumun altında yatan nedeni belirlemek ve uygun tedaviyi almak için derhal tıbbi yardım almanız önemlidir. Konjonktivit için ziyaret edilecek en uygun bölüm veya doktor, bir optometrist veya göz doktoru gibi bir göz sağlığı uzmanıdır.
Arpacık akut ve pürulan bir kapak inflamasyonudur. Kirpik dibindeki bezlerin blokajı ve enfeksiyonu neticesinde oluşur. Kapak üzerinde hassas, kızarık, sivilceye benzeyen abse tarzında bir şişlik yapar. Çoğu zaman kendiliğinden iyileşir ya da iltihap kirpik diplerine yakın bir bölgeden dışarıya boşalır.
Çaylar gibi frezya otu ve sarı papatyanın da gözde iltihap dağıtıcı etkisi bilinmektedir. Özetlemek gerekirse siyah ve beyaz çayın gözde konjonktivit, arpacık ve şalazyon durumları ile göz altı torbalarında olumlu etkilerinden bahsedilebilmektedir.
Havlu ve diğer banyo malzemeleri ortak kullanılmamalıdır. Göz enfeksiyonu ya da alerjisi olan kişiler yüzmekten kaçınmalıdır.
Genellikle ortalama 7 gün içinde kendiliğinden geçer. Bununla birlikte, hastalığın kronik hale gelmemesi için hastalara antibiyotik içerikli damla verilir. Kronik bakteriyel konjonktivit ise yaklaşık 4 hafta ya da daha uzun süre boyunca çeşitli belirtilerin görülmesine neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri