Kirpik dibindeki bezlerin blokajı ve enfeksiyonu neticesinde oluşur. Kapak üzerinde hassas, kızarık, sivilceye benzeyen abse tarzında bir şişlik yapar. Çoğu zaman kendiliğinden iyileşir ya da iltihap kirpik diplerine yakın bir bölgeden dışarıya boşalır.
Göz kapaklarında şişme nedeni olan enfeksiyonlar için antibiyotik ve steroid içerikli ilaçlar; ağrı, batma, kuruluk için ağrı kesici ve suni gözyaşı içerikli ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar damla, pomad, jel, solüsyon formunda veya oral yolla kullanılan ilaçlar olabilir.
Göz kapaklarının şişmesi hangi hastalığın belirtisidir? Göz kapaklarında meydana gelen şişmeler, alerjiler, pembe göz, göz egzaması, zona hastalığı ve orbital selülitin bir belirtisi olarak görülebilir. Bunun yanında alınan darbeler ve yaralanmalar sonucunda da göz kapağında şişme meydana gelebilir.
Enfeksiyon, apseye benzeyen kornea ülserinin altta yatan sebebi olabilir. Tedavi edilmezse kornea ülseri ağır görme kaybına neden olabilir. Daha ciddi göz enfeksiyonları gözün daha derinlerdeki iç kısımlarına girerek endoftalmi gibi görmeyi tehdit eden rahatsızlıklar yaratabilir.
Endoftalmi antifungal ve antibiyotik ilaçlar ile tedavi edilir. Enfeksiyona neden olan mikroorganizmanın türüne göre uygun antibiyotik tedavisine başlanır. Şiddetli göz iltihabı ve ağrı varlığında steroid tedavisi başlanabilir. Görüşü zayıf hastalara kortikosteroid verilebilir.
İlgili 29 soru bulundu
Bakteriyel konjonktivitin geçmesi ilaç tedavisi ile 3-4 gün kadar sürer. Viral konjonktivitler de genelde 4-5 günde iyileşir. Adenoviral konjonktivit hastalarında ilaç tedavisi ile dahi iyileşme 3-4 hafta kadar sürebilir. Kornea tutulumu olursa iyileşme biraz daha uzun sürebilir.
Arpacık sıklıkla göz kapağındaki gözyaşı kanallarının tıkanması ve enfeksiyonuna bağlı göz kapağında şişme, kızarıklık ve ağrıyla ortaya çıkabilir. Sıcak kompres, kapaktaki enfeksiyonu rahatlatması ve tıkanıklığın açılmasını sağladığı için, tedavide damla ve diğer tedavilerin yanı sıra sıklıkla önerilmektedir.
Akut konjonktivitler 3 haftadan daha kısa (genellikle 7-8 gün) sürer. Hasta tedavi gördüğünde ise bu süre ortalama 4-5 güne iner. Akut atopik konjonktivit ise alerjik reaksiyonlar sonucu ortaya çıkan konjonktivitlere verilen isimdir.
Göz kapağı enfeksiyonlarından en sık gördüklerimiz arpacık ve kirpik dibi iltihabıdır. Günümüzde bilgisayar kullanımı özellikle pandemi ile birlikte yoğun bir şekilde arttı. Yoğun bilgisayar kullanımı allerji, göz kuruluğu, arpacık, kirpik dibi iltihabı oluşumunu tetikleyebilir.
Göz enfeksiyonu çay pansumanı çoğu kişi tarafından bilinen ve kullanılan bir yöntemdir. Çay yaprakları, göz enfeksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olabilecek birçok anti-bakteriyel özellik taşır. Kızarıklığın azaltılmasına ve gözdeki şişliğin inmesine yardımcı olur. En iyi sonuçları elde etmek için siyah çay kullanın.
Share: Göz kapağı şişmesi, gözü saran bağ dokularda iltihap (enflamasyon) veya aşırı sıvı (ödem) olduğunda ortaya çıkar. Göz kapağı şişmesi ağrılı veya ağrısız olabilir, gözün hem alt hem de üst kapağını etkileyebilir.
Antihistaminik İlaçlar: Göz kapaklarının aniden şişmesi alerjik reaksiyona bağlı olabilir. Polen gibi havadaki bir alerjen veya göz makyajı gibi bir alerjen olsun, histamin tetiklendiğinde gözler şişebilir. Oral bir antihistamin almak veya antihistaminik göz damlası uygulamak, üst göz kapağı şişmesini azaltabilir.
Göz kapağındaki şişkinliğe gözde şişlik, kaşıntı, kızarıklık ve akıntı eşlik ediyorsa altta yatan sebebin alerji olma ihtimali oldukça yüksektir. Toz, polen gibi alerjenler gözü tahriş ederek alerjik reaksiyonların başlamasını tetikleyebilir.
Ancak göz altı şişliklerini azaltmak için en etkili yol sabahları doğrudan soğuk kompres yapmaktır. Bunun için, buz veya eczaneden alınan soğutucu jel poşetleri kullanılabilir. Soğuk kompres, göz çevresindeki damarları büzerek, göz altında biriken ödemin azalmasını sağlar.
Hemen tedavi edilmediği takdirde, körlüğe, menenjite ve hatta ölüme neden olması nedeniyle tıbbi bir acil durumdur. Ayrıca enfeksiyon iltihaplanmaya ve göz yaşı drenaj sisteminin tıkanmasına yol açabilir ve göz yaşı bezi iltihabına neden olabilir.
Havlu ve diğer banyo malzemeleri ortak kullanılmamalıdır. Göz enfeksiyonu ya da alerjisi olan kişiler yüzmekten kaçınmalıdır.
Sonuç: Bakteriyel konjonktivit tedavisinde netilmisin, kloramfenikol ve tobramisin, florokinolon grubu antibiyotiklere göre daha etkili bulundu.
Kornea ya da göz dokularının enfeksiyonlarında gerekli antibiyoterapisi acil başlanır, gözün tüm dokularının enfeksiyonlarında bazen göz içi cerrahisi de yapmak gerekir.
Çaylar gibi frezya otu ve sarı papatyanın da gözde iltihap dağıtıcı etkisi bilinmektedir. Özetlemek gerekirse siyah ve beyaz çayın gözde konjonktivit, arpacık ve şalazyon durumları ile göz altı torbalarında olumlu etkilerinden bahsedilebilmektedir.
Örneğin, bakteriyel ve viral konjonktivit son derece bulaşıcıyken, alerjik konjonktivit bulaşıcı değildir. Viral ve bakteriyel konjonktivitte, hastaların gözlerini temizlemekte kullandığı havlu gibi herhangi bir kişisel eşyayla temas sonucu hastalık diğer kişilere bulaşabilir.
Gözün mikrop kaptığı düşünülen durumlarda ılık su ve pamukla gözler günde 3-4 defa temizlenmelidir. Ilık suyla temizleme sonrasında çapaklanma geçmezse göz hekimine müracaat edilmelidir.
LOTEBRA gözünüzde meydana gelen, duyarlı bakterilerin neden olduğu yüzeysel enfeksiyonların veya enfeksiyon riskine yol açan iltihabi durumların tedavisi için göze damlatılarak kullanılır.
Ciddi enfeksiyonlarda normal doz iyileşme elde edene kadar her saat başı iki damladır. İyileşme sağlandıktan sonra doz azaltılarak kesilir. Tedavinin normal süresi 7-10 gündür.
Viral göz enfeksiyonları, gözde ciddi ağrılar ve şişlikler oluşmasına neden olabilir. Bu belirtiler için göz enfeksiyonu evde tedavisi adına doktorunuzun önerdiği şekilde soğuk ve sıcak kompres uygulayabilirsiniz.
Toker, pansuman yapılacak çayın şekersiz olmasının çok önemli olduğunu dile getirerek, "Göz pansumanı şekersiz çayla yapılmalı. Şekerli çay kullanıldığı zaman içerisinde bakteri üreme ihtimali artar ve faydası olmaz. Göz iltihabı, kapak dokularında iltihaplanma ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri