Ücretler düşük kaldığı için tüketim olmaz, tüketim olmadığı için mal fiyatları yükselmez, şirketler yatırım yapıp işe alım yapmaz, bu yüzden istihdam artışı sağlanamaz ve ücretler de yükselmez.
Özetle; deflasyonun olduğu yerde talep yok demektir. Böyle bir durumda mallar elinde kalmasın diye üreticiler fiyatları düşürür. Talep yoksa üretim genişlemez, bu da milli gelirde küçülmeye neden olur.
Enflasyonun düşmesi, fiyatların daha az artması, insanların alım güçlerinin daha az azalması ve neticesinde istikrar ve refah demektir. yaklaşık 876 bin kat artmıştır.
1. Güney Sudan: -6.2.
Eksi enflasyon, tüketicilerin satın alma gücünü artırabilir ve fiyatların düşmesiyle beraber tasarrufları ve harcamaları teşvik edebilir. Bununla birlikte, uzun süreli eksi enflasyon, ekonomik durgunluğa ve talep eksikliğine işaret edebilir, bu nedenle dikkatle izlenmesi gereken bir durumdur.
İlgili 31 soru bulundu
Enflasyon oran olarak düşmüştür ama malın fiyatı artmaya devam etmektedir. Bir kere ortada böyle bir gerçek var. Dolayısıyla “Enflasyon düştü” dedikleri koşullarda bile fiyatlar artmaya devam edecek, bu artışın etkisiyle de döviz “yalnızca enflasyona bağlı olsa bile” yükselmesini sürdürecektir.
Deflasyon, enflasyonun zıt anlamı olacak şekilde fiyatlar genel seviyesinin düştüğü durumu ifade eder. Deflasyon, enflasyonun zıttı olarak, fiyatlar genel seviyesinin düştüğü durumu ifade etmektedir.
DÜNYA GENELİNDE 10'UNCU SIRADA
Türkiye, en yüksek enflasyona sahip ülkeler arasında dünyada da 10'uncu sırada yer aldı. Dünyada en yüksek enflasyona sahip ülke yüzde 190 oranıyla Lübnan oldu.
Enflasyonun en yüksek olduğu ülke Arjantin. Bu ülkedeki enflasyon oranı yüzde 104. Diğer gelişmiş ülkelerle kıyas dahi mümkün değil. Dünya genelinde Türkiye geçen ay 7'nci sıradaydı, nisan verisine göre bir sıra gerileyerek 8'inci oldu.
Bu çerçevede, enflasyon patikamızda önemli bir güncelleme gerçekleştirdik. 2023 yıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 58'e yükselttik. 2024 yıl sonu tahminimizi yüzde 33'e güncelledik. 2025 yıl sonunda enflasyonun yüzde 15'e gerileyeceğini tahmin ediyoruz.
Faiz Artırımının Enflasyona Etkisi
Faizlerin artırılması ile piyasada talep azalır. Bu sayede harcama eğilimi de azalmaya başlar. Bu politika sonucunda bankalar, TCMB'den para talep ettiği zaman yüksek faiz oranlarıyla karşılaşır.
Faiz artışı, genellikle para biriminin değerini artırırken doların düşmesine neden olabilir. Nitekim bugün açıklanan faiz kararı sonrası doların 70 kuruş düştüğü gözlemlendi. Buradaki temel mantık, faiz oranlarındaki yükselişin, bir ülkedeki yatırımcılar için daha çekici hale gelmesidir.
1990'dan '99'a yaşanan fiyat artışı, yıllık ortalama %80'e denk ve 1994, fiyat düzeylerinde %130'u aşan yıllık yükselişle, Türkiye Cumhuriyeti'nde en yüksek enflasyonun ölçüldüğü yıl. Türkiye'nin yıllardır karşı karşıya olduğu enflasyon olgusu, bu yıllarda önlenemeyen artışıyla bir 'canavar' olarak anılmaya başladı.
Fiyatlar yılda %3 veya daha az arttığında sürünen veya hafif enflasyon meydana gelir. Bu tür ılımlı enflasyon, tüketicilerin fiyatların artmaya devam edeceğini beklemelerine neden olur. Bu da talebin artmasına sebebiyet verir.
Hiperenflasyonun en önemli nedeni aşırı parasal genişlemedir. Merkez Bankası bağımsız olmayan devletlerde para politikasını da hükûmet yönetir. İşte bu noktada hükûmetin maaşların ödenmesi, yatırım ya da bütçe açığının kapatılması için kontrolsüzce para basma kararı alması çok yüksek enflasyona neden olur.
Eğer tam tersi A'nın tüketim içindeki oranı %80 ise o zaman enflasyon %80 olarak hesaplanır. Dolayısıyla enflasyonun artmasında hem tek tek fiyatların artması hem de ağırlığı daha fazla olanın fiyatının artması önemli.
Enflasyon hedefleri; Merkez Bankası tarafından Türk Hükûmeti ile birlikte, 3'er yıllık dönemler hâlinde belirlenir. Enflasyon hedefi olarak, tüketici fiyat endeksinin sene sonundaki yıllık değişim oranı kullanılır. Enflasyon hedefinin 2 puan üstü ve altı, belirsizlik aralığı olarak belirlenmiştir.
2023 yıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 58'e yükselttik. 2024 yıl sonu tahminimizi yüzde 33'e güncelledik. 2025 yıl sonunda enflasyonun yüzde 15'e gerileyeceğini tahmin ediyoruz.
Enflasyon genel olarak para arzı ile talep ve arz dengesi arasındaki ilişkilerin sonucunda ortaya çıkar. Talep tarafında yaşanan artışlar, talep enflasyonuna neden olurken, arz tarafındaki sıkıntılar arz enflasyonuna yol açabilir.
Deflasyon yaşanan bir ülkede fiyatların sürekli olarak düşmeye devam edeceği düşünüldüğü için harcamaların ertelendiği görülür. Buna bağlı olarak tüketicilerin daha az harcama yaptığı ve üreticilerin ekonomik kazancının düştüğü bilinir. Bu da işsizlik oranının artması gibi faizlerin yükselmesine neden olabilir.
SSK ve BAĞ-KUR emeklileri her yıl ocak ve temmuz aylarında bir önceki 6 aylık enflasyon kadar artış alırken, Emekli Sandığı (memur) emeklileri ile kamu çalışanları yine ocak ve temmuz aylarında toplu sözleşme artışına ilaveten enflasyon farkı alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri